The November Man 

 Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Άνθρωπος του Νοέμβρη


 
Με κωδικό όνομα, «The November Man», ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν) είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν.

 Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ, «There Are No Spies», από την δημοφιλή σειρά βιβλίων November Man, η ταινία είναι το απόλυτο κυνήγι της γάτας με το ποντίκι, με φόντο τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπίας. 

Η σκηνοθεσία είναι του Ρότζερ Ντόναλντσον («The Bank Job», «No Way Out», «Thirteen Days»), σε σενάριο των Μάικλ Φιντς και Καρλ Γκαζντούσεκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Le Sel de la Terre 
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Αλάτι της Γης

 Tα τελευταία 40 χρόνια, ο φωτογράφος Σεμπαστιάο Σαλγκάδο ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους καταγράφοντας τις αλλαγές της ανθρωπότητας. Έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας μεγάλων γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας μας.

Παρών σε πολέμους, λιμούς, κύματα προσφύγων και συνοδοιπόρος με ανθρώπους όλων των ειδών και χρωμάτων από διαφορετικές φυλές, συνεχίζει να ταξιδεύει στον πλανήτη αναζητώντας παρθένα σημεία του, άγρια χλωρίδα και πανίδα και μεγαλοπρεπή μοναδικά τοπία σε ένα τεράστιο έργο καταγραφής της ομορφιάς του πλανήτη Γη.

Για τον Σεμπαστιάο Σαλγκάδο οι άνθρωποι παντού διαφορετικοί και όμως ίδιοι, αποτελούν «Το αλάτι της γης».

 Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, οι εικόνες του, οι ιστορίες του και η σοφία που έχει αποκτήσει μέσα από τις μοναδικές εμπειρίες του, παρουσιάζονται στο ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ μέσα από τα μάτια του γιου του, Τζουλιάνο Σαλγκάδο, και του Βιμ Βέντερς, σκηνοθέτη  -μεταξύ άλλων- των εξαιρετικών ντοκιμαντέρ “Buena Vista Social Club” και “Pina”.

Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της και μεταμορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

 Phoenix 

 Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Τραγούδι του Φοίνικα

 Η Νέλι καταφέρνει να επιζήσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχοντας όμως υποστεί πολλά τραύματα στο σώμα της. Θα υποβληθεί σε μια σειρά πλαστικών επεμβάσεων για να αναπλάσει το πρόσωπό της.

Όταν ολοκληρωθούν, θα αναζητήσει το σύζυγό της, ο οποίος όμως δεν θα την αναγνωρίσει. Αντιθέτως λόγω της ομοιότητάς της, θα της προτείνει να υποδυθεί την γυναίκα του, που ο ίδιος θεωρεί νεκρή, με σκοπό να διεκδικήσουν την περιουσία της. Η Νέλι αν και διστακτική, δέχεται να παίξει αυτό το ρόλο, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθει την αλήθεια για τα πραγματικά του συναισθήματα του άνδρα της.

Insurgent 

 Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Τριλογία της Απόκλισης: Ανταρσία

Μία από τις πιο δημοφιλείς, μπεστ-σέλερ λογοτεχνικές σειρές των τελευταίων ετών συνεχίζει το ταξίδι της στη μεγάλη οθόνη, με ακόμη πιο έντονη δράση, έρωτα και κίνδυνο, χάρη και στο λαμπερό της καστ με μερικούς από τους μεγαλύτερους νεαρούς σταρ του Χόλιγουντ.

Επικεφαλής πια της επανάστασης που απειλεί το αυστηρά δομημένο κοινωνικό σύστημα, η Τρις (Σεϊλίν Γούντλεϊ) και ο Φορ (Τεό Τζέιμς) βρίσκονται στο στόχαστρο της, διψασμένης για εξουσία, Τζανίν (Κέιτ Ουίνσλετ).

Καθώς ο στρατός της χτενίζει τα ερείπια της πόλης για να τους εντοπίσουν, η Τρις και ο Φορ διασχίζουν την πόλη ελπίζοντας να βρουν συμμάχους ενώ η Τρις προσπαθεί να αποκαλύψει το μυστικό, για το οποίο θυσιάστηκαν οι γονείς και οι φίλοι της, το μυστικό που εξηγεί γιατί η Τζανίν δεν θα σταματήσει ποτέ να την κυνηγά. 

Αναζητώντας απεγνωσμένα έναν τρόπο για να μην προκαλέσει πόνο στους αγαπημένους της, η Τρις αντιμετωπίζει τους χειρότερους φόβους της σε μια σειρά σχεδόν αδύνατων προκλήσεων, καθώς επιδιώκει να ξεκλειδώσει την αλήθεια για το παρελθόν, και τελικά το μέλλον, του κόσμου της.

Η Αρχαιολόγος 

Μεταφρασμένος Τίτλος: The Archaeologist

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown – Οι Γαμπροί,  Sugartown – H επόμενη μέρα), επιστρέφει με την «Αρχαιολόγο» (17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Τμήμα «Πορτραίτα: Ανθρώπινες Διαδρομές»), μια ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. 

 Με φόντο την κοιλάδα του Αλιάκμονα και τα αχανή τοπία της, ο σκηνοθέτης ξετυλίγει μία συναρπαστική αφήγηση, μία αρχετυπική μονομαχία ανάμεσα σε μία γυναίκα και τον χρόνο, αυτόν που άφησε τα σημάδια του με τη μορφή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς και αυτόν που τελειώνοντας θα βυθίσει τα ίδια του τα ίχνη.

Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του, η αγέρωχη στάση της πρωταγωνίστριας και η συγκινητική δέσμευση της απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνει και θεωρεί προσωπική της ευθύνη, συνθέτουν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ.

Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

Amore Mio

Ο Πάνος (Φάνης Μουρατίδης) και η γυναίκα του, Μαρία (Μυρτώ Αλικάκη), έχουν μόλις γίνει γονείς ενός αξιολάτρευτου κοριτσιού. Όμως, η αποχή από το σεξ για πολλούς μήνες έχει κάνει τον Πάνο ιδιαίτερα ευάλωτο στα κάλλη και την ένθερμη ερωτική επίθεση της Εύας (Ιωάννα Τριανταφυλλίδου), της καλύτερης παίκτριας στην ομάδα βόλεϊ στην οποία ο Πάνος είναι προπονητής. Για χρόνια ερωτευμένη μαζί του, η Εύα δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στον στόχο της και ο Πάνος θα ενδώσει στις πιέσεις της – ξανά και ξανά και ξανά.

Όταν οι τύψεις τον κατακλύσουν, θα προσπαθήσει να βάλει ένα τέλος στην παράνομη σχέση, όμως η Εύα έχει αρχίσει ήδη να ονειρεύεται μια ζωή μαζί του και δεν φαίνεται να έχει διάθεση υποχώρησης…

Shaun the Sheep Movie 

Μεταφρασμένος Τίτλος: Σον το Πρόβατο: Η Ταινία

Ο Σον είναι ένα έξυπνο, άτακτο πρόβατο, που ζει με το κοπάδι του στη Φάρμα Μόζι Μπότομ και υπό την επίβλεψη του Αγρότη και του Μπίτζερ, ενός καλοπροαίρετου αλλά μη αποτελεσματικού τσοπανόσκυλου. Παρά τις προσπάθειες του Σον, η ζωή στη φάρμα τους έχει δυσκολέψει, κι ο Σον θα καταστρώσει ένα πανούργο σχέδιο: να πάρουν ρεπό.

Πρέπει να προσέχετε τι εύχεστε όμως. Σύντομα τα πράγματα θα βγουν εκτός ελέγχου και οι αταξίες του Σον θα απομακρύνουν τον άμοιρο αγρότη από τη φάρμα του. 

Με τη βοήθεια του κοπαδιού, ο Σον θα ταξιδέψει στη Μεγάλη Πόλη για να σώσουν τον αγρότη- η αποτυχία δεν είναι επιλογή!

Ο Σον το Πρόβατο: Η Ταινία ακολουθεί πιστά την παράδοση των ταινιών της Aardman, είναι διασκεδαστική, περιπετειώδης με ευρηματικές ανατροπές και ξεκαρδιστική. Μια μικρή γεύση από το τι θα πρέπει να περιμένουμε από την ταινία:

• Συναντάμε το Σον, το Μπίτζερ και το Κοπάδι από μικρή ηλικία για πρώτη φορά. 

• Παίρνουμε μια ιδέα για την πληκτική καθημερινότητα ενός προβάτου.

• Ανακαλύπτουμε ότι ακόμη και τα πρόβατα χρειάζονται ρεπό.

• Μαθαίνουμε για τις συνέπειες του να μετρά κανείς πρόβατα.

• Και πόσο εύκολο είναι να βρεθείς στη φυλακή, καθώς κι ευρηματικούς τρόπους για να αποδράσεις. 

• Τις επαγγελματικές προτάσεις που μπορεί να προκύψουν από πολύχρονη εμπειρία κουρέματος προβάτων.

• Πως ακόμη και το πιο παράλογο χτένισμα μπορεί να γίνει η νέα τάση στα social media.

• Μαθαίνουμε πως δεν εκτιμάς αυτά που έχεις έως ότου να τα χάσεις.

• Α, υπάρχει κι ένα άλογο που κάνει παντομίμα. 

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης