Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

Transcendence

Μεταφρασμένος Τίτλος: Κυριαρχία
Πρεμιέρα Κυριακή 20 Απριλίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο βήμα προς το χάος! Μην πανικοβάλλεσαι, πρόκειται απλά για τον πιο ισχυρό ιό της χιλιετίας…

Ο άνθρωπος που επιμελήθηκε την εικόνα του «Inception» και συνέβαλε καθοριστικά στο χτίσιμο του – μοναδικής αισθητικής – κινηματογραφικού σύμπαντος του «Σκοτεινού Ιππότη», του «Batman Begins» και του «Moneyball» κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη και παραδίδει ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Γουόλι Φάιστερ τοποθετεί σε πρώτο πλάνο τους Τζόνι Ντέπ, Ρεμπέκα Χόλ, Κέιτ Μάρα και Μόργκαν Φρίμαν και χτίζει παρέα με τον Κρίστοφερ Νόλαν ένα συναρπαστικό σύμπαν απαράμιλλης αισθητικής και έντασης.

Ο Δρ, Ουίλ Κάστερ (Τζόνι Ντέπ) είναι ένας επιστημονικός ερευνητής, καταξιωμένος στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος του είναι η κατασκευή ενός «αισθαντικού» ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα συνδυάζει την απόλυτη συλλογική νοημοσύνη – όλη την καταγεγραμμένη γνώση και πληροφορία του πλανήτη δηλαδή – με το πλήρες φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Τα εξαιρετικά αμφιλεγόμενα πειράματά του τον έχουν κάνει διάσημο σε όλο τον πλανήτη, όμως την ίδια στιγμή τον κατέστησαν νούμερο ένα στόχο ανάμεσα σε εξτρεμιστικές αντί-τεχνολογικές ομάδες, οι οποίες δε διστάζουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ανακόψουν τη δράση του. Πρόκειται για ομάδες που απαρτίζονται από ορκισμένους εχθρούς και πιστούς πολέμιους της θεωρίας του, οι οποίοι όμως στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τον Ουίλ, πετυχαίνουν άθελά τους να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή και ανάδειξη της επαναστατικής του φόρμουλας… Καταφέρνουν να του δώσουν την ευκαιρία να συμμετάσχει, ο ίδιος, στην πρώτη επιτυχημένη, έμπρακτη μορφή «Κυριαρχίας»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο πιο στενοί του συνεργάτες του Ουίλ, η σύζυγος Έβελιν (Ρεμπέκα Χολ) και ο καλύτερός του φίλος, Μαξ Γουότερς (Πολ Μπέτανι) έχουν έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες αναφορικά με το αν πρέπει εφαρμόσουν την «Κυριαρχία». Ο χειρότερος φόβος θα τους κατακλύσει όταν συνειδητοποιήσουν ότι η άσβεστη δίψα του Ουίλ για γνώση εξελίσσεται σε μια φαινομενικά πανταχού παρούσα αναζήτηση της εξουσίας. Και το πιο τρομακτικό στοιχείο σε όλα αυτά είναι ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει τρόπος να μπει τέλος σε όλη αυτή τη διαδικασία!


That Awkward Moment
Μεταφρασμένος Τίτλος: Αγόρια της Διπλανής Πόρτας

Κάθε σχέση καταλήγει στην καθοριστική ερώτηση “Και τώρα;”. Οι τρεις κολλητοί φίλοι Τζέισον (Ζακ Έφρον), Ντάνιελ (Μάιλς Τέλερ) και Μάικι (Μάικλ Τζόρνταν) έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα κάνουν σοβαρή σχέση. Παρόλ’ αυτά, και οι τρεις τους γνωρίζουν κοπέλες που τους γοητεύουν. Όταν όμως καλούνται να παραδεχτούν τη σχέση τους και να δεσμευτούν, τα πράγματα δυσκολεύουν…! Οι επιλογές είναι δύο: είτε η σχέση να πάει σοβαρά, είτε να μην πάει…καθόλου!

Το σενάριο της ταινίας είχε χαρακτηρίιστεί ως ένα από τα κορυφαία σενάρια κωμωδίας. Το χιούμορ του Γκόρμικαν, σκηνοθέτη της ταινίας, είναι ιδιαίτερα εύστοχο, με σοφιστικέ ατάκες και σκηνές κλεμμένες από την πραγματικότητα των σχέσεων. Ο σέξι Ζακ Έφρον (High School Musical) κερδίζει αμέσως τις γυναικείες, κυρίως, εντυπώσεις και οι ατάκες του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν (Μια στάση πριν το τέλος) είναι ξεκαρδιστικές. Ο ανερχόμενος Μάιλς Τέλερ (The Spectacular Now, Divergent) επιβεβαιώνει την δυναμική του στο Χόλιγουντ. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας σχηματίζουν ένα αχτύπητο τρίο το οποίο ερμηνεύει με χιούμορ την κατά καιρούς κωμικοτραγική ατμόσφαιρα των πολλών αμήχανων στιγμών που βιώνουν, στήνοντας μια ρομαντική κομεντί με ήρωες αγόρια.

Η ταινία “ΑΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ” έχει κερδίσει ιδιαίτερα το νεανικό κοινό με 500.000 fans στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και 430.000 followers στο Twitter μια και ο ξένος τίτλος της ταινίας, “That Awkward Moment” είναι καθιερωμένη ατάκα στα social media, τα σεξουαλικά υπονοούμενα προκαλούν γέλιο, αλλά και λόγω του fan club του Ζακ Έφρον που δεν είναι αμελητέο!
Μια διασκεδαστική ταινία, που με χιούμορ περιγράφει την αμφιλεγόμενη φύση των σχέσεων των νέων σήμερα. Βασισμένη σε στερεότυπα των φύλων, εστιάζεται σε εκείνο το σημείο της σχέσης όπου οι υψηλές προσδοκίες και η αφοσίωση των γυναικών έρχονται σε σύγκρουση με τις χαλαρές προθέσεις των ανδρών. Εξιστορεί μια μοντέρνα κατάσταση όπου το απρόσωπο hook-up culture έρχεται σε σύγκρουση με την ανθρώπινη επιθυμία και την ανάγκη για οικειότητα.

Σκηνοθεσία: Τομ Γκόρμικαν

Πρωταγωνιστούν: Ζακ Έφρον, Μάιλς Τέλερ, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν


Oldboy

Ο εξαιρετικός Spike Lee (Inside Man, 25th Hour) αναλαμβάνει να μεταφέρει μια αρχετυπική ιστορία εκδίκησης από την Κορέα στην Αμερική. Πρόκειται για το καλτ αριστούργημα “Oldboy” του Chan-wook Park (Μέγα Βραβείο Κάννες, 2004), που βασίζεται σε γιαπωνέζικο μάνγκα και διηγείται μια συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη βία και ανατροπές. Ο Aμερικανός σκηνοθέτης, σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Mark Protosevich (Thor) και με πρωταγωνιστές τους Josh Brolin (Men in Black 3, No Country for Old Men), Samuel L.Jackson (Pulp Fiction, Django ο Τιμωρός), Elisabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene) και Sharlto Copley (District 9, The A-team), στήνει ένα εκρηκτικό και σκοτεινό θρίλερ που δεν διστάζει να κορυφώσει τη δράση σε ένα αξέχαστο, σαδιστικό και θυελλώδες φινάλε.

Ένας διαφημιστής πέφτει θύμα απαγωγής και κρατείται φυλακισμένος στην απομόνωση για 20 χρόνια χωρίς να ξέρει γιατί. Όταν επιτέλους αφήνεται ελεύθερος, αναζητά το τέρας που ενορχήστρωσε αυτή την απάνθρωπη τιμωρία για να πάρει το αίμα του πίσω. Πολύ σύντομα θα ανακαλύψει ότι είναι ακόμα μπλεγμένος στα δίχτυα μιας απίστευτης πλεκτάνης. Στην πορεία θα συνάψει μια μοιραία σχέση με μια κοινωνική λειτουργό, ενώ θα συναντήσει κάποιον που ισχυρίζεται ότι μπορεί να τον λυτρώσει.
Η σύγχρονη κινηματογραφία βρίθει από ιστορίες εκδίκησης, αλλά καμία δεν ξεπερνά το Oldboy, καθώς πρόκειται για μια προκλητική, συναισθηματική και βίαιη ιστορία που πραγματεύεται την απομόνωση, την απώθηση, τη βεντέτα, τις ηθικές αναστολές, την ενοχή και τη λύτρωση μέσα στα σκοτάδια της ποπ κουλτούρας.

Η ταινία του Spike Lee αποτίνει φόρο τιμής στην κορεάτικη ταινία, ενώ παράλληλα βυθίζεται στα αφοπλιστικά και μυστηριώδη νερά της δικής του κινηματογραφίας. Βασισμένη στο graphic novel των Garon Tsuchiya και Nobuaki Minegishi καθώς και στο καταπληκτικό φιλμ του Park Chan-wook (Μέγα Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 2004), η νέα κινηματογραφική μεταφορά υπόσχεται μια φρέσκια προσέγγιση από τον δύο φορές υποψήφιο για Όσκαρ Spike Lee.


Dom Hemingway
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ντομ Χέμινγουεϊ
Πρεμιέρα Κυριακή 20 Απριλίου

Από τον παραγωγό του “Sexy Beast” και το σκηνοθέτη του “The Matador”, μια γκανγκστερική κωμωδία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Βρετανός ηθοποιός Τζουντ Λο.

Στη μαύρη κωμωδία του Ρίτσαρντ Σέπαρντ (“The Matador”), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ο Ντομ (Τζουντ Λο) είναι ένας διαβόητος διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων, ο οποίος βγήκε από τη φυλακή μετά από 12 χρόνια.

Έξω, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η σύζυγός του, που, στο μεταξύ, ερωτεύτηκε έναν φίλο και συνάδελφό του, έχει πεθάνει, ενώ η αποξενωμένη κόρη του, η Έβελιν, παντρεύτηκε και έκανε παιδί. Τώρα που έχει φτάσει η ώρα να εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί από την τελευταία του δουλειά, ταξιδεύει μαζί με τον κολλητό και συνέταιρό του Ντίκι (Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ), στη Νότια Γαλλία, για να βρει τον επικεφαλή της σπείρας, τον κ. Φοντέν (Ντέμιαν Μπισίρ), και να πάρει τα λεφτά…τα οποία δεν είναι και λίγα. Και ενώ θα γκρεμιστούν όλα γύρω του μετά από ένα περιστατικό, αποφασίζει ότι στη ζωή του αναλογούν πολλά περισσότερα. Έτσι επιδιώκει να επανασυνδεθεί με την κόρη του, την οποία υποδύεται η Εμίλια Κλαρκ (“Game of Thrones”).

Μία σκληρή και ανατρεπτική κωμωδία με έναν Τζουντ Λο να έχει μερικά παραπάνω κιλά και να δίνει μία από τις πιο ταλαντούχες ερμηνείες του, ως αδίστακτος κακοποιός. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Ντομ Χέμινγουεϊ:

«Δεν στήριξα τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα σε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ήθελα να δημιουργήσω έναν διαφορετικό ήρωα, ο οποίος είναι μισητός και τραχύς. Παρόλα αυτά δεν μπορείς ταυτόχρονα να μην τον αγαπήσεις».

La Belle & la Bete (2014)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Πρεμιέρα Κυριακή 20 Απριλίου

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Πεντάμορφη και το Τέρας μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη. Αυτό που κάνει την εκδοχή του Christophe Gans ξεχωριστή είναι ότι βασίζεται στη μέχρι πρόσφατα παραγνωρισμένη πρωτότυπη εκδοχή του μύθου, όπως εκδόθηκε ανώνυμα το 1740 από τη συγγραφέα Madame de Villeneuve. O σκηνοθέτης του “Silent Hill” και της “Αδελφότητας των Λύκων” στήνει μια ρομαντική ιστορία με φαντασμαγορικά σκηνικά, υπέροχα κοστούμια κα παραμυθένια ατμόσφαιρα, με πρωταγωνιστές τον σαγηνευτικό Vincent Cassel (Black Swan) και την ταλαντούχα Léa Seydoux που ξεχώρισε στις Κάννες για την εξαιρετική της ερμηνεία στο La Vie D’Adele (Χρυσός Φοίνικας).

1870. Ένας άτυχος έμπορος χάνει όλη του την περιουσία και αποσύρεται στην εξοχή με τα έξι παιδιά του. Ανάμεσα τους και η Belle, η πιο μικρή, αιθέρια και χαριτωμένη του κόρη. Όμως η ζωή του εμπόρου διατρέχει μεγάλο κίνδυνο, όταν το άκαρδο Τέρας τον καταδικάζει σε θάνατο, επειδή έκλεψε ένα τριαντάφυλλο. Η Belle θεωρεί τον εαυτό της υπόλογο και αποφασίζει να θυσιαστεί στη θέση του πατέρα της. Στο κάστρο του Τέρατος την περιμένει μια παράξενη εμπειρία γεμάτη μαγεία, χαρά αλλά και μελαγχολία. Θα καταφέρει να λύσει τα μάγια που μετέτρεψαν μια ευγενική ψυχή σε ένα τρομαχτικό και άκαρδο πλάσμα;

The Pirate Fairy
Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Τίνκερμπελ και οι Πειρατές
Πρεμιέρα Κυριακή 20 Απριλίου

Η αξιαγάπητη Τίνκερ Μπελ επιστρέφει και ξιφομαχεί με τον νεαρό πειρατή Τζέημς, ανυποψίαστη για το γεγονός ότι ο πονηρός της αντίπαλος δεν είναι άλλος από τον Κάπτεν Χουκ σε νεαρή ηλικία!

Η Τινκ και η παρέα της, πιο δεμένη από ποτέ, θα βρέξει τα φτερά της σε άγνωστα νερά και θα τα βάλει με ένα ετοιμοπόλεμο πειρατικό πλήρωμα. Η περίφημη νεραϊδοπαρέα θα μας παρασύρει σε μια ακόμα περιπέτεια γεμάτη χιούμορ, δράση και φυσικά μαγεία!

Η ατίθαση νεράιδα Ζαρίνα κλέβει τη Γαλάζια Νεραϊδόσκονη από το Καταφύγιο των Νεράιδων και την παραδίδει σε ένα πλήρωμα πειρατών, οι οποίοι την ανακηρύσσουν καπετάνισσα του πλοίου τους. Η Τινκ και τα υπόλοιπα μέλη της Νεραϊδοπαρέας σπεύδουν να πάρουν πίσω τη Νεραϊδόσκονη, αλλά τα ταλέντα τους μπερδεύονται. Θα καταφέρουν να συντονιστούν, να νικήσουν τους πανούργους πειρατές και να σώσουν το Καταφύγιο των Νεράιδων;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης