Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Birdman

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφρασμένος Τίτλος: Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας

Εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μάικλ Κίτον) και Χρυσή Σφαίρα Σεναρίου (Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, Νικολά Τζιακομπόνε, Αλεξάντερ Ντινελάρις, Αρμάντο Μπο).

Στο «Birdman», το φετινό οσκαρικό φαβορί δια χειρός Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου που μετρά ήδη δυο Χρυσές Σφαίρες και μπόλικα κινηματογραφικά βραβεία ανά τον κόσμο, ο σπουδαίος σκηνοθέτης που μας χάρισε κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το «Βαβέλ» και το «Χαμένες Αγάπες» παραδίδει μια μαύρη κωμωδία για την συναρπαστική ιστορία ενός άλλοτε επιτυχημένου και διάσημου ηθοποιού, του Ρίγκαν Τόμσον. Ο περί ου ο λόγος είναι ένας εκπληκτικά σύνθετος χαρακτήρας που αρνείται πεισματικά να αντικρύσει το παρελθόν του και να αντιμετωπίσει το μέλλον του.

Ο Ρίγκαν, λοιπόν, τον οποίον υποδύεται ο Μάικλ Κίτον («Batman»), είναι ένας ηθοποιός που ελπίζει πως με την τελευταία του φιλόδοξη παραγωγή στο Μπρόντουεϊ θα καταφέρει, μεταξύ άλλων, να αναβιώσει την σχεδόν τελειωμένη του καριέρα. Κι ενώ αυτή η βαθιά παράτολμη κίνηση φαντάζει τόσο επίφοβη και οριακά ανόητη, ο άλλοτε σπουδαίος και τρανός κινηματογραφικός υπερήρωας τρέφει υψηλές προσδοκίες. Πιστεύει ακράδαντα ότι αυτό το τελευταίο καλλιτεχνικό του εγχείρημα θα αναδείξει το καλλιτεχνικό του ανάστημα και θα τον καθιερώσει στο πολιτιστικό προσκήνιο, απαλλάσσοντάς τον από τη ρετσινιά του ξοφλημένου Χόλιγουντιανού διάττοντα αστέρα!

Με την ημερομηνία της πολυπόθητης πρεμιέρας του έργου του να πλησιάζει απειλητικά, ο πρωταγωνιστής της παράστασης του Ρίγκαν τραυματίζεται σοβαρά και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Κατόπιν παρότρυνσης της πρωταγωνίστριάς του, Λέσλι (Ναόμι Ουότς), και υπό τις πιέσεις του παραγωγού και κολλητού του φίλου, Τζακ (Ζακ Γαλιφιανάκης), ο Ρίγκαν, διστακτικά, αποφασίζει να προσλάβει τον Μάικ Σίνερ (Έντουαρντ Νόρτον) – έναν εντελώς ανεξέλεγκτο τύπο που υπόσχεται την έκρηξη στα εισιτήρια της παράστασης αλλά και την προσθήκη αποθεωτικών κριτικών.

Καθώς λοιπόν ο Ρίγκαν προετοιμάζεται για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει την κοπέλα του και συμπρωταγωνίστρια, Λόρα (Άντρια Ράιζμποροου), την προσφάτως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά κόρη και προσωπική του βοηθό, Σαμ (Έμα Στόουν), καθώς επίσης και την πρώην γυναίκα του, Σίλβια (Έιμι Ράιαν), η οποία εμφανίζεται συχνά πυκνά με την πρόθεση να τα ξαναβρεί με τον πανικόβλητο πρώην σύζυγό της.

My Old Lady

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ένα Σπίτι στο Παρίσι

O σπουδαίος σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Israel Horovitz (Author!Author!, The Strawberry Statement, Sunshine), ο άνθρωπος που έδωσε στον Al Pacino τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο επί σκηνής, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα.

Με πρωταγωνιστές τους διακεκριμένους Maggie Smith (The Best Exotic Marigold Hotel), Kevin Kline (No Strings Attached) –σε μία από τις πιο απαιτητικές του στιγμές- και Kristin Scott Thomas (The English Patient), το “Ένα Σπίτι στο Παρίσι” αναμειγνύει με μοναδικό τρόπο τον ρομαντισμό με τις κωμικές και δραματικές σκηνές.

Η ρομαντική αυτή κομεντί αποπνέει παρισινή φινέτσα, επιφυλάσσει εξαιρετικές ερμηνείες και από τους τρεις πρωταγωνιστές και θυμίζει το καλό γαλλικό κρασί που καταναλώνει ευλαβικά η πρωταγωνίστρια. Με σκηνικό την πόλη του φωτός και με μήλο της έριδος ένα πανέμορφο διαμέρισμα στην καρδιά της πόλης, αυτή η ιστορία αποδεικνύει ότι πάντα στο τέλος η αγάπη κερδίζει.

Η τύχη του Mathias (Kevin Kline), ενός αποτυχημένου και άφραγκου Νεοϋορκέζου, αλλάζει όταν κληρονομεί ένα διαμέρισμα στο Παρίσι από τον αποξενωμένο πατέρα του. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι το διαμέρισμα είναι κατειλημμένο από τη Mathilde (Maggie Smith), μια εκλεπτυσμένη ηλικιωμένη κυρία και την υπερπροστατευτική της κόρη Chloe (Kristin Scott Thomas). Επίσης, ενημερώνεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία δεν μπορεί να αποκτήσει το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, παρά μόνο μετά τον θάνατο της Mathilde. Όσο προσπαθεί να πουλήσει το διαμέρισμα και να συνεχίσει τη ζωή του, ο Mathias ανακαλύπτει ότι η Mathilde και ο πατέρας του ήταν εραστές για πολλά χρόνια. Ο ίδιος εντωμεταξύ αισθάνεται μια ανεξέλεγκτη έλξη για τη γοητευτική Chloe.

Maps to the Stars
Μεταφρασμένος Τίτλος: Οδηγός Επιτυχίας

Η οικογένεια Γουέις είναι η αρχετυπική δυναστεία του Χόλυγουντ: Ο πατέρας Σανφορντ είναι αναλυτής και ο προπονητής, ο οποίος έχει κάνει μια περιουσία με τα εγχειρίδια αυτοβοήθειας του.

Η μητέρα Κρισίνα φροντίζει κυρίως για την καριέρα του γιου τους Μπέντζι, 13, ένα αστέρι παιδί. Ένας από τους πελάτες του Σανφορντ, η Αβάνα, είναι μια ηθοποιός που ονειρεύεται γυρίσματα του ριμεϊκ μιας ταινίας που έκανε η μητέρα της, Κλαρίς, ένα αστέρι στη δεκαετία του ’60.

Η Κλαρίς είναι νεκρή πια και τα οράματα της στοιχειώνουν την Αβάνα το βράδυ. Προσθέτοντας στο τοξικό μείγμα, ο Μπέντζι έχει μόλις βγει από ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο οποίο εντάχθηκε όταν ήταν 9 και η αδελφή του, Αγκάθα, βγήκε πρόσφατα από ένα σανατόριο, όπου ήταν σε θεραπεία για εγκληματική πυρομανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης