Spotlight: Όλα στο Φως

Έξι οσκαρικές υποψηφιότητες για την ταινία « Spotlight: Όλα στο Φως» του Τομ Μακάρθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλαμβάνοντας διευθυντής της «Boston Globe» το 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναθέτει στην Spotlight, μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας την έρευνα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο.

H ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight,της εφημερίδας Boston Globe. Το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος. Οι Walter «Robby» Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) και Matt Carroll (Brian d’Arcy James), μέλη του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας.

Δραματική
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τομ Μακάρθι με τους: Μαρκ Ράφαλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Λιβ Σράιμπερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το τρέιλερ:

Καυτός ήλιος

Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, σε δύο γειτονικά βαλκανικά χωριά, ένα σέρβικο κι ένα κροατικό.. Στην πρώτη ιστορία, που τοποθετείται το 1991, μια ιστορία αγάπης υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και τον φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο πόλεμος έχει τελειώσει αλλά δυο ερωτευμένοι αδυνατούν να κάνουν τη σχέση τους κανονική: τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται τόσο εύκολα. Στην τρίτη ιστορία, που τοποθετείται το 2011, μια περίοδος που μια ερωτική σχέση μπορεί πια να ριζώσει, όλα βρίσκονται στα χέρια δύο ερωτευμένων νέων, αν μπορούν να απελευθερωθούν από το παρελθόν τους, χωρίς να τους κυριαρχούν η καχυποψία και το κακό που δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ατμόσφαιρα. Μια ταινία για τους κινδύνους -αλλά και την παντοτινή δύναμη- του απαγορευμένου έρωτα.
 
Ιστορίες με διαφορετικά πρόσωπα, που όμως τα υποδύονται οι ίδιοι ηθοποιοί, ενώ λάιτ μοτίφ, όπως τραγούδια στην ηχητική μπάντα ή εικόνες της τοπικής λίμνης, επανέρχονται σε όλες.

Κροάτικη ταινία, σκηνοθεσία Ντάλιμπορ Μάτανιτς με τους: Γκόραν Μάρκοβιτς, Ντάντο Τόσιτς, Τιχάνα Λάζοβιτς

Δείτε το τρέιλερ:

Το Δάσος

Mεταφυσικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο θρυλικό Δάσος Αοκιγκαχάρα, στους πρόποδες του Όρους Φούτζι, στην Ιαπωνία. Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Σάρα (Νάταλι Ντόρμερ των «Game of Thrones» και «The Hunger Games» ) αναζητεί την δίδυμη αδερφή της, που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Παρά τις προειδοποιήσεις όλων να «παραμείνει στο μονοπάτι», η Σάρα θα μπει στο δάσος αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για την τύχη της αδερφή της – για να έρθει αντιμέτωπη με τις θυμωμένες και βασανισμένες ψυχές των νεκρών που κυνηγούν όποιον περιπλανιέται μέσα στο δάσος.
The Forest

Τρόμου 2016
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τζέισον Ζάντα με τους: Νάταλι Ντόρμερ, Τέιλορ Κίνι, Γιουκιγιόσι Οζάουα
.
Δείτε το τρέιλερ:

Το Ξύπνημα της Άνοιξης

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, που έχει καταφέρει να κερδίσει την προσοχή της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ταινίες όπως ο «Όμηρος», «Από την Άκρη της Πόλης» και «Δεκαπενταύγουστος», επιστρέφει με μια σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία, τοποθετημένη στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ταινία για τη βία, τη γοητεία, τον ερωτισμό και την τραγική τους κατάληξη.

Μια οπλισμένη συμμορία εφήβων ξεσπά στη ραστώνη των νοτίων προαστίων της Αθήνας, κάνοντας «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» μια σύγχρονη εκδοχή του «Bonnie and Clyde». Γύρω και μέσα τους, ένα μωσαϊκό εφηβικού έρωτα, αποτυχημένων οικογενειακών σχέσεων και νεανικού μηδενισμού, χτίζεται με φόντο μια πόλη που αργοπεθαίνει υπό το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης.

Ο νεο-γκάνγκστερ Αλέξανδρος, η τολμηρή Ιωάννα, ο ιδεολόγος Χρήστος και τα αδέλφια Εμίρ-Άρης φτιάχνουν μια συμμορία που λατρεύει τα όπλα και φλερτάρει με το νιχιλισμό. Οι νεαροί πρωταγωνιστές μέσα στα σκοτεινά δωμάτια της ανάκρισης ξετυλίγουν τη βουτηγμένη στο αίμα δράση μιας ετερόκλητης παρέας.

Δραματική 2015
Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης με τους: Κώστα Νικούλι, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Άγγελος Τζέγια, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά

Δείτε το τρέιλερ:

Πρακτοράτζα

Ο Άγγλος κωμικός Σάσα Μπάρον Κοέν («Borat», «Bruno» ) ερμηνεύει έναν Άγγλο χούλιγκαν. Η επιστροφή του Σάσα Μπάρον Κοέν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έρχεται μέσα από άλλη μία αντιπαθητική και αντιαισθητική περσόνα, αυτήν ενός χούλιγκαν του Γκρίμσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στην Ανατολική Αγγλία. Μαζί με τον αδερφό του, έναν κορυφαίο μυστικό πράκτορα, θα αποτελέσουν το αταίριαστο ζευγάρι το οποίο θα αναγκαστεί να συνεργαστεί για εθνικούς λόγους, σε μια ιστορία δράσης και χοντροκομμένου χιούμορ γυρισμένη από τον εξπέρ στο σινεμά περιπέτειας Λουί Λετεριέ («The Transporter», «Η Τιτανομαχία», «Η Συμμορία των Μάγων».

Ο Νόμπι είναι ένας χούλιγκαν που ζει στο Γκρίμσμπι της Βόρειας Αγγλίας μαζί με την πολυμελή οικογένειά του. Μαθαίνοντας ότι ο χαμένος εδώ και δεκαετίες αδελφός του βρίσκεται στο Λονδίνο, ο ανεκδιήγητος πάτερ φαμίλιας ταξιδεύει στην πρωτεύουσα, μπλέκοντας άθελά του σε ένα θανάσιμο κατασκοπικό παιχνίδι.

The Brothers Grimsby

Κωμωδία 2016
Αγγλική ταινία, σκηνοθεσία Λουί Λετεριέ με τους: Σάσα Μπάρον Κοέν, Μαρκ Στρονγκ, Πενέλοπε Κρουζ, Ίσλα Φίσερ

Δείτε το τρέιλερ:

Οι Θεοί της Αιγύπτου

Ο Άλεξ Πρόγιας («Το Κοράκι» ) σκηνοθετεί μια περιπέτεια δράσης με φόντο τις πυραμίδες, η οποία βασίζεται στην κλασική αιγυπτιακή μυθολογία και όπου η επιβίωση του ανθρώπινου είδους κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ο θνητός ήρωας Μπεκ (Μπρέντον Θουέιτες ) ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι για να σώσει τον κόσμο και την πραγματική του αγάπη. Για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού Χόρους (Νικολάι Κόστερ-Ουαλντάου ) σε μια αναπάντεχη συμμαχία ενάντια στον Σετ (Τζέραρντ Μπάτλερ ), τον αμείλικτο θεό του σκότους που έχει υφαρπάξει τον θρόνο της Αιγύπτου, βουτώντας την κάποτε ειρηνική και εύπορη αυτοκρατορία στο χάος και τις διαμάχες. Καθώς η αγωνιώδης μάχη τους εναντίον του Σετ και των πολεμιστών του τούς φέρνει στην μετά θάνατον ζωή και τα ουράνια, ο θεός και ο θνητός πρέπει να περάσουν δοκιμασίες κουράγιου και αυτοθυσίας αν θέλουν να ελπίζουν σε επικράτηση στην επική τελική σύγκρουση.

Gods of Egypt

Περιπέτεια 2016
Aμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Άλεξ Πρόγιας με τους: Τζέραρντ Μπάτλερ, Νικολάι Κόστερ – Βαλντάου, Μπρέντον Τουέιτις, Έλοντι Γιάνγκ

Δείτε το τρέιλερ:

Μαρκέτα Λαζάροβα

Επανακυκλοφορία της τσέχικης μεταφοράς του μυθιστορήματος του Βλαντισλάβ Βανκούρα (1967 ). Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας κι ο αδελφός του, Ανταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια τους από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει κι αναγγέλλει στον βασιλιά τον συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά κι αποζητά την συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Οταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο κι ετοιμάζεται να επιτεθεί…
Marketa Lazarova

Τσεχοσλοβάκικη ταινία, σκηνοθεσία Φράντισεκ Βλάσιλ με τους: Γιόζεφ Κεμρ, Μάγκντα Βασαρίοβα, Φράντισεκ Βέλεκι

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης