Στον Πειραιά υπάρχει ένας άγραφος νόμος που λέει πως για να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και καλομαγειρεμένα θαλασσινά πρέπει να απομακρυνθείς ελαφρώς από τη θάλασσα (και τη θέα), και να τα αναζητήσεις σε παλιές γειτονιές και πυκνοκατοικημένα στενά. Χαρακτηριστική εφαρμογή του συγκεκριμένου… νόμου, η ψαροταβέρνα «Ε/Γ Ταξιδεύοντας».

Κρυμμένη σε ένα στενάκι στο Κερατσίνι, φημίζεται για τα ολόφρεσκα ψάρια και τους πιο νόστιμους ουζομεζέδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα της ταβέρνας σημαίνει Επιβατηγό Ταξιδεύοντας. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα πλοίο που σε ταξιδεύει στη γεύση αλλά και το χρόνο. Οι ιδιοκτήτες Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος και Γιάννης Ζώης υποστηρίζουν πως “τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα” και όχι άδικα, αφού πολλές φορές οι θαμώνες βλέπουν ιδίοις όμμασι σπαρταριστά ψάρια και ζωντανά όστρακα να καταφθάνουν απ’ ευθείας από τις ψαρόβαρκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερασιτέχνες ψαράδες και οι δύο, έχουν χτίσει γερές φιλίες με καπετάνιους και ψαράδες ανά την Ελλάδα εξού και το εστιατόριο «ζει» εδώ και 15 χρόνια στη γειτονιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Για να μοιράζονται το μεράκι τους με γείτονες και φίλους, παλιούς και νέους. Για το αυθεντικό της υπόθεσης, μας προϊδέασε ο ίδιος ο χώρος.

Το εσωτερικό του μαγαζιού κινείται σε μπλε αποχρώσεις, πλημμυρισμένο με δίχτυα και κοχύλια που κρέμονται από το ταβάνι.

Το προσωπικό του μαγαζιού, ως επί το πλείστον «οικογένεια» είναι ευγενικό και ζεστό, πρόθυμο μας βοηθήσει ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που έχει το μενού.

Ξεκινάμε μασουλώντας ψωμί ζυμωτό, ψημένο στα κάρβουνα και μερικές απίθανες τσακιστές πράσινες ελιές. Από το τραπέζι παρελαύνει μια οστρακοσαλάτα με διάφορα αχνιστά καλούδια, ένα μοναδικό χταπόδι σαγανάκι που μας ενθουσίασε, τραγανά καλαμαράκια που λάτρεψαν τα παιδιά, παστουρμάς τόνου για το τσιπουράκι καθώς και σκουμπρί που καπνίζουν σπιτικά. Χορταστικές σαλάτες μας δροσίζουν, με τη ντομάτα Ταξιδεύοντας – με κρίταμο, κάππαρη και ανθό αλατιού- να ξεχωρίζει για τη γλύκα της και την απλότητά της. Ρωτήσαμε για την «ψαριά της ημέρας» και δοκιμάσαμε ολόφρεσκα στρείδια που μοσχοβολούσαν αλμύρα αλλά και μπαρμπουνάκι λαμπερό και πεντανόστιμο. Συνοδεύσαμε τα παραπάνω με ούζο αφού το Ε/Γ Ταξιδεύοντας διαθέτει μια τεράστια ποικιλία αφιερωμένη στο αγαπημένο απόσταγμα αφού φιλοξενεί πάνω από 80 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο.

Ακούσαμε απ’ το διπλανό τραπέζι πως είναι συγκλονιστική η ψαρόσουπα, και πήραμε ένα πιάτο στη μέση. Φτιαγμένη με ροφό και εποχικά λαχανικά, ήταν ό,τι πρέπει για το τσουχτερό κρύο εκείνης της μέρας!

Πιάνοντας συζήτηση με τους ιδιοκτήτες, μάθαμε πως εδώ και δυο χρόνια το Ε/Γ Ταξιδεύοντας έχει αποκτήσει και “αδερφάκι” στα βόρεια, στη Νέα Ερυθραία. Λαχταράμε να δοκιμάσουμε το χταπόδι του Νώντα, την τηγανιτή σουπιά με φρέσκο κρεμμύδι και άνηθο και το πελαγίσιο λαυράκι μαγειρεμένο με πράσα και χόρτα.

Μας τα περιγράφουν και, κρίνοντας από αυτά που τρώμε εκείνη τη στιγμή, κανονίζουμε μεταξύ μας πότε θα ανέβουμε βόρεια! Παράλληλα ολοκληρώνουμε το λουκούλλειο γεύμα μας, «ξεψαρίζοντας» με ένα σορμπέ λεμόνι.

Εκείνο το υπέροχο μεσημέρι, τσουγκρίσαμε σφηνάκια με λιαστό κρασί και γλυκαθήκαμε με αγαπημένα κλασικά όπως το τσιζκέικ, το προφιτερόλ, η πορτοκαλόπιτα και το εκμέκ καταΐφι. Όλα χειροποίητα και κεράσμα, ε;! Μας είπαν πως το καλοκαίρι προστίθεται παγωτό και φρουτάκι στο μενού των κερασμάτων ενώ παίζει παιχνίδι και γιαούρτι με σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Α, πότε είπαμε πως θα επισκεφτούμε το Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα… βόρεια;

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ.: 210 4324368

Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα… βόρεια
Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6201572

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης