της Γεωργίας Κατσογριδάκη Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το νερό είναι το επικρατέστερο θρεπτικό στοιχείο του σώματος αποτελώντας το 50-60% του συνολικού σωματικού βάρους. Λειτουργεί ως διαλυτικό και μεταγωγικό μέσο για τα θρεπτικά στοιχεία και ως μέρος του σωματικού ψυκτικού συστήματος. Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίον το σώμα δροσίζεται, είναι η εξάτμιση του ιδρώτα. Η ανεπαρκής ενυδάτωση του σώματος συγκρούεται με τη ρύθμιση επαρκούς θερμοκρασίας έτσι ώστε, για εξισορρόπησης, μπορεί να ελαττώσει την απόδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διακανονισμός της ποσότητας νερού που λαμβάνει ο αθλητής είναι πρωταρχικός για μια υψηλή απόδοση. Αθλητές που δουλεύουν σκληρά, μπορούν να χάσουν 2-4 λίτρα ιδρώτα (2-4 κιλά σωματικού νερού), κατά τη διάρκεια μιας απλής εντατικής άσκησης. Αθλητές.

Όπως οι παλαιστές και οι πυγμάχοι, προσπαθούν εκούσια όπως ακριβώς πολλοί για να αδυνατίσουν, να χάσουν βάρος ασκούμενοι με ζεστό καιρό, με ειδικές ελαστικές φόρμες και σε σάουνες για να αυξήσουν την αποβολή νερού. Αυτές οι μέθοδοι για τη μείωση του σωματικού βάρους είναι επικίνδυνες. Η απώλεια βάρους πρέπει να συνδυάζεται με μείωση του σωματικού πάχους και όχι του σωματικού νερού, εάν ο ασκούμενος πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση μέγιστης απόδοσης, όταν αντιμετωπίζει το στρες μιας άσκησης ή ενός αγώνα.

Κατά τη διάρκεια αγωνισμάτων που προκαλούν άφθονο ιδρώτα, η αντικατάσταση των υγρών είναι σημαντικότερη από αυτήν των υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες επιβραδύνουν το άδειασμα του στομαχιού από τα υγρά. Με το να πίνει κανείς αθλητικά υγρά που περιέχουν 5% γλυκόζη μπορεί να ελαττώσει την απόδοση καθυστερώντας την απορρόφηση των υγρών στο σώμα. Για κάλλιστα αποτελέσματα το κρύο νερό αφήνει το στομάχι γρηγορότερα από το ζεστό και γιαυτό διευκολύνει τη γρηγορότερη απορρόφηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενυδάτωση είναι το σπουδαιότερο γεγονός – σταθμός ζωτικής σημασίας για την τροφή. Το να πίνει κανείς υγρά πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης δε θα αντισταθμίσει την απώλεια νερού σε μια εντατική προπόνηση (άσκηση). Ένα αποδεικτικό του βάρους του αθλητή πριν και μετά το γεγονός θα καθορίσει το ποσό των χαμένων από την άσκηση υγρών.

Ο αθλητής θα πρέπει να συνεχίσει να πίνει νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι το βάρος του να επανέλθει στα προηγούμενα του αγωνίσματος επίπεδα. Σε περιπτώσεις μεγάλων απωλειών νερού (4-7% απώλεια βάρους) η διαδικασία της ενυδάτωσης μπορεί να πάρει 36 ώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης