της Αστερίας Σταματάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Η σούπα είναι το τρόφιμο με τα χίλια πρόσωπα. Η σούπα μπορεί να περιέχει σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο μόνο του ή «παντρεμένο» με άλλα όπως κοτόπουλο, κρέας, θαλασσινά, ψάρια, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λέξη σούπα (σου- πο) έχει σανσκριτικές καταβολές και σημαίνει καλή τροφή. Σαν καλή τροφή η σούπα μπορεί να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Η σούπα αναλόγως των συστατικών της μπορεί να καταναλωθεί είτε σαν κυρίως γεύμα είτε σαν ενδιάμεσο snack. Σε πολλές τις περιοχές της Ελλάδος, σούπα με τραχανά καταναλώνεται σαν πρωινό γεύμα. Επίσης, η σούπα μπορεί να καταναλώνεται το μεσημέρι ή το βράδυ ως κυρίως γεύμα. Σαν ενδιάμεσο γεύμα, μια ελαφριά σούπα είναι καλή πηγή θρεπτικών συστατικών.

Η σούπα έχει μεγάλη διατροφική αξία και αποτελεί καλή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Κατ’ αρχήν η κατανάλωση σούπας βοηθάει στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Οι περισσότερες σούπες στο σύνολο τους δεν έχουν μεγάλο θερμιδικό φορτίο ενώ η κατανάλωση της σούπας σαν πρώτο πιάτο βοηθάει στη γρηγορότερη ¨δημιουργία¨ του αισθήματος του κορεσμού με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουμε στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες άλλων τροφίμων. Επίσης, οι φυτικές ίνες διαφόρων λαχανικών που περιέχονται στις σούπες επιφέρουν, κι αυτές με τη σειρά τους, το αίσθημα του κορεσμού. Τέλος ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν σούπες τείνουν να έχουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες.

Ένας ακόμη λόγος που καθιστά τις σούπες ως σημαντικές στη διατροφή μας είναι ότι ,μέσω κάποιων συνταγών της που περιέχουν λαχανικά, βοηθάνε στο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε λαχανικά. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διατροφής και οι ημερήσιες ανάγκες μας ανέρχονται σε πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής δεν ευνοεί ιδιαίτερα την κάλυψη αυτών των αναγκών , οπότε η κατανάλωση μιας σούπας με λαχανικά και χορταρικά μπορεί να βοηθήσει στο σημείο αυτό και μάλιστα φαίνεται ότι τα λαχανικά διατηρούν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σούπες με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά όπως η κρεμμυδόσουπα και η τοματόσουπα , μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, οι σούπες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη φυσιολογική λειτουργία εντέρου η οποία υπολογίζεται από το βάρος των κοπράνων, τη σύνθεση τους, το χρόνο διέλευσης και τη συχνότητα αποβολής τους καθώς και από το νερό συμβάλλοντας έτσι στις διαδικασίες ζύμωσης στο παχύ έντερο. το νερό συνδέεται με τα κόπρανα στο παχύ έντερο , αυξάνοντας το βάρος και μειώνοντας κατά συνέπεια το χρόνο διέλευσης, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του ρόλου που το νερό παίζει στη διαδικασία της πέψης. Γι αυτό το λόγο η κατανάλωση σούπας συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και κατ’ επέκταση στη λειτουργία της πέψης.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο επίσης βοηθάει η κατανάλωση της σούπας είναι η ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι το νερό θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας άντρας βάρους 70 kg χρειάζεται 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα (συμπεριλαμβανομένων και του περιεχομένου των τροφών σε νερό) ενώ μια γυναίκα 2,2 λίτρα. Η περιεκτικότητα της σούπας σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 45-75%. Με την κατανάλωση σούπας 250 ml, ο οργανισμός τροφοδοτείται με τουλάχιστον 200ml νερό.

Εν κατακλείδι, μια σούπα εκτός από τη νοστιμιά που μπορεί να μας προσφέρει είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους μπορούμε να εντάξουμε μια σούπα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είτε ως κύριο γεύμα είτε σαν ενδιάμεσο γεύμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης