Γράφει η Βουρνάζη Μάρθα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το μπρόκολο είναι φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών με καταγωγή από την Ιταλία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το κουνουπίδι. Είναι απαραίτητο στην διατροφή μας καθώς περιέχει σε αφθονία θρεπτικά συστατικά κατάλληλα να προστατέψουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο και να μας προσφέρουν υγεία και ευεξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελείται από νερό στο 91% του. Είναι πλούσιο Βιταμίνη C, φολικό οξύ, Β1, ΒΑ, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σε πολλά αλλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή κυτταρίνων. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά του το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο για την υγεία μας.  

Μπρόκολο (βρασμένο), 100 g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100
g

Θερμίδες 30 kcal 140 kJ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

5 g

– Σάκχαρα 1.7 g

 

– Φυτικές ίνες 6.64 g

 

Λίπος

0.37 g

Πρωτείνη

2.82 g

Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.071 mg

5%

Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.117 mg

8%

Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.639 mg

4%

Παντοθενικό οξύ (B5) 0.573 mg

11%

Βιταμίνη B6 0.175 mg

13%

Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 63 μg

16%

Βιταμίνη C 89.2 mg

149%

Ασβέστιο 47 mg

5%

Σίδηρος 0.73 mg

6%

Μαγνήσιο 21 mg

6%

Φώσφορος 66 mg

9%

Κάλιο 316 mg

7%

Ψευδάργυρος 0.41 mg

4%

Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες.
ΠΗΓΗ: USDA Nutrient database

 

Πιο αναλυτικά:

  1. Στην καρδιά : Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιέχει ινδόλη-3 καρβινόλη η οποία μπορεί να μειώσει στο 50% την από-λιποπρωτείνη Β (μεταφέρει τη χοληστερίνη στους ιστούς). Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου του Harvard.
  2. Ενισχύει την άμυνα: Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα των λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων χάρη σε μια ουσία που δημιουργείται κατά τη μάσηση. (DIM)
  3. Προστατεύει το στομάχι: Περιέχει σουλφοραφάμη, η οποία καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος. Η ουσία αυτή καταστρέφει επίσης τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
  4. Αντικαρκινική δράση: Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στη διάσπαση της γλυκοσιδάσης σε ισοθιοκινάτες που είναι ουσίες με ισχυρά αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Είναι πρώτο στη λίστα με τα λαχανικά που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της οροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του στομάχου, του οισοφάγου, του στόματος, του λάρυγγα και του φάρυγγα. Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, προλαμβάνει και τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Το μπρόκολο περιέχει την ουσία DIM (διινδολυμεθάνιο) η οποία ασκεί κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Αποτρέπει κακοήθη κύτταρα και παρεμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου. Μια άλλη ουσία, η ινδόλη-β-καρβονόλη αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σε χλωροφύλλη ενισχύει τη δράση του κατά των καρκινικών μεταλλάξεων. Γενικά υπάρχουν 12 φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο, που εμφανίζουν    αντικαρκινικές δράσεις. Περιέχει ινδόλες, γλυκοζίτες, διθιολθιόνες και καροτενοειδή τα οποία   ενισχύουν τη δράση του κατά του καρκίνου κυρίως του πνεύμονα.
  5. Προστατεύει τα μάτια: Λόγω της σουλφοραμάνης προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ουσία αυτή ενισχύει τον αμφιβλιστροειδή και αυξάνει την άμυνα του στις βλαβερές επιδράσεις του ηλίου.
  6. Κατά της οστεοπόρωσης: Λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχει.

Είναι φανερό πως από μια σωστή διατροφή δεν πρέπει να λείπει το μπρόκολο. Το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του, το καθιστούν απαραίτητο για την προάσπιση της υγείας μας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο για την προστασία των πολύτιμων συστατικών του καθώς η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από αυτά. Γενικά, το βρασμένο μπρόκολο χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Ο πιο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι ο ατμός όπου  χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Τέλος , το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει από 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του.

Σε συνεργασία με το genenutrition.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης