Μάθε τους και διόρθωσέ τους

Με το τρόπο που πολλοί τρέφονται αλλά και γυμνάζονται θα έλεγε κανείς ότι προσπαθούν να χάσουν όγκο από τους μυς παρά να πάρουν. Μπορεί να είναι και αυτό που θέλουν, κανείς δεν ξέρει, μπορεί να το κάνουν και από άγνοια όμως… μπορεί να το κάνεις και εσύ επίσης από άγνοια και να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αυτό όμως μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μόνος τρόπος να το μάθεις είναι να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που ακολουθούν, τα οποία είναι τα 10 χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος και να σαμποτάρει με αυτά την πρόοδό του. Αν αναγνωρίσεις λάθη που εφαρμόζεις στη καθημερινότητά σου, σου δίνουμε λύσεις για να τα διορθώσεις.

1) Δεν τρώτε αρκετά από φόβο μήπως πάρετε λίπος

Μπορεί για τους περισσότερους οι extra θερμίδες να μεταφράζονται σε λίπος γύρω από την κοιλιά, για κάποιον όμως που προπονείται συχνά και σωστά με βάρη, σημαίνει όφελος σε μυς. Η αλήθεια είναι ότι οι μυς δεν θα μεγαλώσουν αν δεν υπάρχει πλεόνασμα σε ενέργεια.Για έναν αδύνατο κατά μέσο όρο άντρα που προσπαθεί να πάρει μύες με 2000 θερμίδες τη μέρα δε πρόκειται να τα καταφέρει.Στη πραγματικότητα μια τέτοια διατροφή είναι ιδανική για να προκαλέσει μείωση στη μυική μάζα και διατήρηση του λίπους. Καθώς το σώμα θα μπαίνει σε κατάσταση μειωμένης πρόσληψης ενέργειας, θα μειώσει τον όγκο από μυς που καταναλώνουν ενέργεια και θα αποθηκεύσει λίπος για έκτακτες ανάγκες. Επίσης όσο λιγότερη πρωτεΐνη καταναλώνεται τόσο λιγότερες πιθανότητες δίνεται στο σώμα σας να αποκατασταθεί μετά τις προπονήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) CARDIO

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους η αερόβια άσκηση ακυρώνει τη μυική σας πρόοδο: 1) αν προπονείστε συχνά (πάνω από 4 φορές), 2) εάν η αερόβια διαρκεί πολύ και 3) αν τη κάνετε με άδειο στομάχι .

Η καθημερινή αερόβια άσκηση καίει πολύ από τη συσσωρευμένη ενέργεια που χρειάζεστε για να έχετε πλεόνασμα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι μύες σας, το ίδιο ισχύει και για προπονήσεις που διαρκούν από 45 λεπτά και πάνω. Αν κάνετε προπόνηση το πρωί πριν το πρωινό γεύμα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το πρόβλημα εντονότερο. Αυτό γιατί το σώμα με το που ξυπνήσουμε από τον ύπνο βρίσκεται σε καταβολική κατάσταση λόγω του ότι τις ώρες του ύπνου χρησιμοποιούσε τα αποθέματα ενέργειας. Αν λοιπόν προπονηθείτε χωρίς να έχετε φάει, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να κάνετε αυτή την κατάσταση εντονότερη, είτε κάνετε αερόβια είτε βάρη προσοχή. Το αποτέλεσμά είναι ότι καίτε μυς και όχι την ενέργεια που θα έπρεπε να έχετε πάρει από το πρωινό.

3) Προπονείστε υπερβολικά

Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι όταν εκτελούμε αρκετά σετ και επαναλήψεις θα βοηθηθούμε στο να χτίσουμε του μυς, αυτό άλλωστε δεν κάνουν όλοι αυτοί με τους τεράστιους μυς στο γυμναστήριο; αυτό είναι αλήθεια εν μέρει όμως, ασχέτως αν οι προαναφερόμενοι έχουν γενετικό προβάδισμα ή παίρνουν στεροειδή.

Προσέξτε

Περισσότερα από 20 σετ ανά μυϊκή ομάδα και περισσότερες από 15 επαναλήψεις ανά σετ μπορεί να αφήσουν τους μυς σας αρκετά πρησμένους, αλλά αυτό θα είναι από τη φλεγμονή και όχι από ουσιαστική πρόοδο στην ανάπτυξή τους. Η άσκηση με τόσο λίγα βάρη δεν επιτρέπει την ουσιώδη ανάπτυξη.

4) Μην ευνοείτε μυϊκές ομάδες σε βάρος άλλων

Το να χωρίζετε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα σε ημέρα στήθους, πλάτης, χεριών κτλ ευνοεί κάποιους μύες αλλά αμελεί κάποιους άλλους. Είναι προπονήσεις παλιάς σχολής οι οποίες έχουν ξεπεραστεί και να το γιατί. Μπορεί το πρώτο καιρό να φαίνονται αποτελέσματα όμως στη συνέχεια η πρόοδος σταματάει και αυτό γιατί συνήθως παρουσιάζονται τραυματισμοί. Επίσης το να γυμνάζετε ξεχωριστά μεγάλους μύες έχει σαν αντίκτυπο να μην προσαρμόζονται καλά σε ασκήσεις όπου χρειάζεται να συνεργάζονται με άλλους επίσης μεγάλους μύες όπως σε ασκήσεις που σηκώνουμε πολλά κιλά, squatt, άρσεις θανάτου κτλ Οι σύνθετες αυτές ασκήσεις είναι το κλειδί στην ανάπτυξη.

5) Διατάσεις

Μπορεί να σας φαίνονται βαρετές όμως έχει διαπιστωθεί ότι οι διατάσεις επιταχύνουν την αποκατάσταση και μεγαλώνουν το εύρος κίνησης των μυών αφήνοντας περισσότερο χώρο στις μυϊκές ίνες να μεγαλώσουν.

6) Μην τρώτε σποραδικά

Είναι αλήθεια, μην το κάνετε, είναι σχεδόν το ίδιο επιβαρυντικό σαν να μην τρώγατε καθόλου. Όταν περνάνε περισσότερες από 3 ώρες χωρίς να έχετε τραφεί ο ρυθμός του μεταβολισμού σας πέφτει σημαντικά. Όταν συμβαίνει αυτό τότε κάθε φορά που θα τρώτε (μετά τις 3 ώρες) ένα μεγάλο ποσοστό της τροφής θα αποθηκεύετε σαν λίπος στο σώμα. Γιατί; Το σώμα χωρίς τροφή ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπαίνει σε κατάσταση συντήρησης και αποθηκεύει θερμίδες στο σώμα τις οποίες «’νομίζει» ότι χρειάζεται για  έκτακτη ανάγκη λόγω υποσιτισμού.

7) Αλλάζετε το πρόγραμμα των ασκήσεών σας

Το να κάνετε ακριβώς την ίδια προπόνηση ανά βδομάδα για καιρό στην καλύτερη περίπτωση θα σας αποτρέψει από το προοδεύσετε και στη χειρότερη θα σας εξουθενώσει. Εάν δεν δίνετε στους μύες σας νέες προκλήσεις όπως αύξηση στα κιλά που σηκώνετε, να αυξήσετε τις επαναλήψεις ή να τις μειώσετε με πιο πολλά κιλά, να αλλάζετε ασκήσεις, θα έχει σας αποτέλεσμα η μυική σας μάζα να παραμείνει ίδια. Μόνος τρόπος να έχετε πρόοδο είναι να πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο και να του δίνετε νέα ερεθίσματα.

8) Μην υπερπροπονείτε μόνο ό,τι σας αρέσει στο καθρέφτη

Το να επικεντρώνεστε σε μύες που κερδίζουν τις εντυπώσεις όπως τα δικέφαλα και οι κοιλιακοί μπορεί να έχει την πλάκα του, όμως σαμποτάρετε την συνολική σας πρόοδο.

Το 70 % των μυών του σωματός μας βρίσκεται στα πόδια και στη πλάτη, αν λοιπόν δεν τα γυμνάζετε σωστά το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματος για ανάπτυξη θα παραμένει σταθερό. Και αυτό δεν είναι το μόνο, αυτού του είδους η προπόνηση θα οδηγήσει σε μυική ανομοιογένεια και μελλοντικά σε τραυματισμούς που μπορούν να σας στερήσουν το γυμναστήριο μόνιμα.

9) Shakes

Eνα shake πρωτεϊνής και υδατάνθρακα είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός μετά την προπόνηση για να ξεκινήσει αμέσως τη διαδικασία της αναδόμησης, αναπληρώνοντας το γλυκογόνο, και παρέχοντας όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να αποκατασταθεί και να μεγαλώσει.Το να τρώτε ώρες μετά την προπόνηση επιβραδύνει την αποκατάσταση.

10) Δεν ξεκουράζεστε αρκετά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται η αναδόμηση των μυών, το να κοιμάστε 6 ώρες ή και λιγότερο όχι μόνο δε θα σας κάνει να αισθάνεστε ξεκούραστοι αλλά στερείτε από τον οργανισμό σας το χρόνο που χρειάζεται ώστε να παράγει επαρκείς ορμόνες για την αναδόμηση και ανάπτυξη του σώματος. Το να έχετε ασχολίες βραδινές συχνά, που σας κρατούν ξύπνιους για ώρες επίσης στρεσάρει το σώμα με αποτέλεσμα τα παραπάνω. Κάτι πολύ σημαντικό, αν δουλεύετε 7 ημέρες τη βδομάδα θα χάσετε μυς στα σίγουρα. Τόσο συχνή εργασία δεν επιτρέπει στο σώμα να αναδομηθεί, με αποτέλεσμα όλες σας οι προσπάθειες να μην ευδοκιμούν. Δεν έχει σημασία αν αλλάζετε το πρόγραμμά σας ή αν δίνετε αρκετά ερεθίσματα στο σώμα σας, το νευρικό σύστημα παραμένει το ίδιο και δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς.

Επιμέλεια: Τόγιας Κων/νος
http://www.mensfitness.com/training/build-muscle/10-ways-lose-muscle?page=5

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης