Σύμφωνα με έρευνα, το 90% των ερωτηθέντων ανδρών υποτιμούν την περιφέρεια μέσης τους έως και 4 εκατοστά. Το γεγονός  αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, εμφράγματος κ.α. αναφέρουν Βρετανικές πηγές.

9 στους 10, σε σύνολο 1000 ανδρών που ρώτησε το British Heart Foundation, παραδέχτηκαν ότι δεν γνώριζαν τον τρόπο για να μετρήσουν σωστά την περιφέρεια μέσης. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (47%) θεωρούσαν ότι έπρεπε να μετράνε την περιφέρεια μέσης πάνω από τους γοφούς, όπου είναι σημαντικά μικρότερη. Μόνο 1 στους 8 γνώριζε ότι η μέτρηση πρέπει να γίνεται στην μεγαλύτερη περίμετρο, στο μέσο μεταξύ του κάτω μέρους των πλευρών και του ανώτερου σημείου των γοφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος για εμφάνιση χρόνιων νόσων αυξάνεται όταν η περιφέρεια μέσης ξεπερνάει τα 90 εκατοστά και ορίζεται ως υψηλός όταν είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά. Σύμφωνα με την Tracy Parker, διαιτολόγο του British Heart Foundation, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται στην ζώνη κινδύνου.

Στην πραγματικότητα, η περιφέρεια μέσης φαίνεται να αυξάνεται γραμμικά με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι θα έπρεπε να αποτελεί πάγια οδηγία η αξιολόγηση της παράλληλα με άλλα τακτικά check up που γίνονται με μία τακτικότητα. Η γνώση για την έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο, αλλάζει σημαντικά τον τρόπο αντίδρασης του μεσοπρόθεσμα. Η αξιολόγηση συμπτωμάτων και εργαστηριακών ευρημάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη περιφέρεια μέσης  μπορεί να παροτρύνουν το άτομο να γίνει περισσότερο δραστήριο και να αποφύγει διατροφικές υπερβολές. Οι τακτικές αυτές μπορεί να είναι αρκετές για να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, την μείωση της περιφέρειας μέσης και τον καλύτερο έλεγχο του βάρους βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης