Είτε είσαι αθλητής της Άρσης Βαρών είτε του CrossFit είτε οποιουδήποτε αθλήματος χρησιμοποιεί ολυμπιακές άρσεις υπάρχουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται όταν βγαίνετε στην πλατφόρμα:

ΚΑΝΟΝΑΣ 1ος : ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το να αγγίζετε την μπάρα με τα πόδια είναι ένα δείγμα έλλειψης σεβασμού προς το άθλημα της Άρσης Βαρών. Αν χρειάζεται να μετακινήσετε την μπάρα χρησιμοποιείστε τα χέρια σας.

ΚΑΝΟΝΑΣ 2ος : ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΡΑ.

Αν επιθυμείτε να αλλάξετε το φορτίο στην μπάρα σας επιχειρείστε να περνάτε δίπλα από την μπάρα. Όταν ξεκινάτε ή τελειώνετε μια άρση απομακρυνθείτε στα πλάγια της πλατφόρμας. Είναι και αυτός ένας κανόνας σεβασμού προς το άθλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΑΝΟΝΑΣ 3ος :  ΦΟΡΕΣΤΕ ΡΟΥΧΙΣΜΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ.


Φορέστε παπούτσια και ρούχα ειδικά για άρση βαρών. Μπορεί να μην είστε αθλητής της Άρσης Βαρών αλλά ο ρουχισμός παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε άρση της μπάρας από το έδαφος. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι στενά και να μην καλύπτουν τους αγκώνες και τα γόνατά σας. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι ειδικά για άρση βαρών και όχι αθλητικά όπως π.χ  τένις, μπάσκετ κ.τ.λ

ΚΑΝΟΝΑΣ 4ος : ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΩΜΟΙ, ΓΟΝΑΤΑ ΚΑΙ ΧΕΡΙΑ.

Είναι απαράδεκτο να ακουμπάτε την πλατφόρμα με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας εκτός από τα πόδια. Με άλλα λόγια στην πλατφόρμα εκτελούνται μόνο άρσεις και όχι Push Ups και Sit Ups. Αν στο πρόγραμμα της προπόνησης απαιτούνται εκτός από άρσεις και ασκήσεις γυμναστικής τότε είναι προτιμότερο να μετακινήσετε την μπάρα από την πλατφόρμα και να εκτελέσετε σε άλλο σημείο την προπόνηση σας η να εκτελείτε τις άρσεις στην πλατφόρμα και τις ασκήσεις γυμναστικής σε άλλο σημείο.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5ος : ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΣΚΩΝ ΣΤΗ ΜΠΑΡΑ.


Όταν φορτώνεται την μπάρα με δίσκους τοποθετήστε τους δίσκους με το μεγαλύτερο φορτίο εσωτερικά και συνεχίστε με τους δίσκους μικρότερων φορτίων. Αν χρειαστεί να μεγαλώσετε το φορτίο σας αφαιρέστε όλους τους δίσκους από την μπάρα και επανατοποθετήστε με τον ίδιο τρόπο. Φροντίστε να έχετε δίσκους με όλα τα φορτία κοντά σας.

ΚΑΝΟΝΑΣ 6ος : ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΦΟΡΤΙΩΝ.

Δίσκοι από σίδερο που ζυγίζουν περισσότερο από 10 kg μπορούν να χαλάσουν ή ακόμη και να καταστρέψουν την ολυμπιακή σας μπάρα, δεν βοηθούν  στο στρίψιμο της μπάρας και επιπρόσθετα μπορούν να καταστρέψουν την πλατφόρμα ή το έδαφος του προπονητηρίου.

ΚΑΝΟΝΑΣ 7ος : ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ REBOUND ΤΗΣ ΜΠΑΡΑΣ.

Το άθλημα της άρσης βαρών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο αθλητής να ανυψώνει ένα φορτίο για μια και μόνο φορά μέχρι την επόμενη προσπάθεια του και να το κάνει αποτελεσματικά. Το Rebound είναι ανθυγιεινό για το σώμα σας. Η ρίψη της μπάρας μετά το τέλος της προσπάθειας είναι υποχρεωτική για λόγους ασφαλείας και η πλατφόρμα και η μπάρα έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν.

ΚΑΝΟΝΑΣ 8ος : ΑΡΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΟΛΕ ΖΕΤΕ.


Στην ολυμπιακή άρση βαρών οι κινήσεις είναι δύο. Το αρασέ και το επολέ ζετέ. Οτιδήποτε άλλο είναι μια τροποποίηση αυτών. Παραδείγματος χάριν ο όρος ‘’Clean’’, είτε προϋποθέτει Squat είτε όχι, λέγεται Clean. Στην περίπτωση που δεν χρειάζεται Squat θα ακούσετε την ορολογία «δυναμικό» Clean. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και στην κίνηση του αρασέ. Δεν χρειάζεται προσθέσουμε την λέξη Squat στο αρασέ από την στιγμή που η ίδια η κίνηση προϋποθέτει κάθισμα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 9ος : ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μαγνησία πριν από τις άρσεις σας. Θα πρέπει να προσέξετε όμως να μην την καταστρέφετε. Χρησιμοποιείστε τα υπολείμματά της αλλά μην την σπάτε σε πολλά κομμάτια. Ο καλύτερος τρόπος για να την χρησιμοποιήσετε είναι να ζωγραφίσετε το χέρι σας στα σημεία που χρειάζεται. Όσο ανέπαφη παραμένει τόσο πιο εύκολα την βάζετε.

ΚΑΝΟΝΑΣ 10ος : ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ.

Αφού μπορείτε και «στρίβετε» τα κιλά τότε σίγουρα μπορείτε και να επανατοποθετήσετε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε. Ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα για τους προπονητές και τους αθλητές είναι να πηγαίνουν στην προπόνηση και να συναντούν φορτωμένες μπάρες. Είναι χάσιμο χρόνου αλλά και ενέργειας για αυτόν τον αθλητή που έρχεται να παραλάβει τον εξοπλισμό. Επομένως όταν τελειώνεται την προπόνηση σας μην αφήσετε μπάρα, δίσκους, κιμωλία, σκουπίδια κ.α στην πλατφόρμα.

Σε συνεργασία με
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης