του Χρήστου Παξιμαδά, διαιτολόγος διατροφολόγος

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται σε έναν διαιτολόγο είναι πως είναι δυνατόν ένα παιδί να αποκτήσει καλές «σχέσεις» με τα φρούτα στην καθημερινότητά του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιος μου είναι 10 ετών και δεν τρώει καθόλου φρούτα. Με τι άλλο μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις πολύτιμες βιταμίνες;

Πράγματι, τα φρούτα αποτελούν ενεργό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής παρέχοντας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό ενός παιδιού όπως υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ. C, προβιταμίνη Α) και ιχνοστοιχεία (π.χ. κάλιο). Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ συχνό το φαινόμενο τα παιδιά αυτής της ηλικίας να μην είναι πολύ «φίλοι» με αυτά. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι πως μπορείτε να εξασφαλίσετε καθημερινά την κατανάλωση φρούτων από τα παιδιά σας.

1. Ένας λόγος που μπορεί να οφείλεται αυτό είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς δεν έχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο τους τα φρούτα μη δίνοντας έτσι το «καλό παράδειγμα». Να θυμάστε ότι τα παιδιά ακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνήθειές σας (και τις διατροφικές). Καταναλώστε, λοιπόν, φρούτα μαζί με το παιδί, παίξτε σχηματίζοντας σχέδια στο φρούτο ή τη φλούδα του και βάλτε τη διαδικασία αυτή στην καθημερινή του ρουτίνα. Αν αρνηθεί μην απογοητεύεστε, έχετε υπομονή και ξαναδοκιμάστε αργότερα προσπαθώντας κάθε φορά να παρουσιάσετε το ίδιο φρούτο με διαφορετικό τρόπο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Αυτό που είναι σημαντικό να αποφευχθεί είναι η επιβράβευση με κάτι άλλο όπως «φάε το φρούτο σου και θα σε αφήσω να φας σοκολάτα» ή η τιμωρία ενός παιδιού εάν δεν φάει το φρούτο του.

3. Ξεκινήστε από τα εύκολα, αναζητήστε αρχικά ποια είναι τα φρούτα που συμπαθούν τα παιδιά σας. Φροντίστε να υπάρχουν τα αγαπημένα του φρούτα στο σπίτι σε ένα εμφανές μέρος και δοκιμάστε να σερβίρετε μαζί με αυτά κατά καιρούς κομματάκια νέων φρούτων.

4. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ψάχνουν να δημιουργήσουν, τι καλύτερο λοιπόν να φυτέψετε σε μια γλάστρα ή στο κήπο σας το σπόρο από ένα φρούτο;
Επίσης μια καλή λύση είναι να προσθέσετε φρούτα μέσα στο γάλα ή το γιαούρτι δίνοντας την αίσθηση στο παιδί του milk shake που σίγουρα θα του αρέσει. Μια άλλη εναλλακτική είναι η χρήση των φρούτων μαζί με τα δημητριακά πρωινού με αποξηραμένα φρούτα. Ιδιαίτερα για τα γεύματα εκτός σπιτιού μπορείτε να επιλέξετε και 100% φυσικούς χυμούς φρούτων που εξασφαλίζουν εκτός από πολύτιμες βιταμίνες όπως Β, C, E και την ενυδάτωση του παιδιού. Παράλληλα, στο σπίτι, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα ιδιαίτερα χρώματά τους και να τους αναμείξετε με κομματάκια φρούτων φτιάχνοντας γρανίτες, ζελέ ή φρουτοσαλάτες.

Καλή επιτυχία!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης