Γράφει η Hλιάνα Ηλιοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

 Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο αθλητές και αθλούμενοι να καταβάλλουν πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια να μειώσουν το σωματικό τους λίπους ή αλλιώς όπως λένε «να στεγνώσουν» αλλά να μην τα καταφέρνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απογοητεύονται και να αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εξηγήσουμε κάποιους διατροφικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη αιτία αποτυχίας της επίτευξης του επιθυμητού στόχου για «στέγνωμα» είναι η αυξημένη πρόσληψη τροφής. Μπορεί να φαίνεται τόσο απλό όσο μια απλή μαθηματική πράξη, όμως συχνά είναι μια αιτία που υποεκτιμάται από τον αθλούμενο για ένα και βασικό λόγο, επειδή υπερεκτιμά την προπόνηση που κάνει. Άλλοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι ότι συχνά δεν υπάρχει η γνώση για το ποια θεωρείται κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης φαγητού για τον κάθε αθλούμενο και πολλές φορές πολλοί αθλητές επιλέγουν να καταναλώσουν την ίδια ποσότητα με άλλους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Άλλος λόγος είναι ότι συχνά αφήνεται το άτομο νηστικό για ώρες με αποτέλεσμα να πεινά και να οδηγείται σε υπερκατανάλωση φαγητού ή το να συγχέει το άτομο την κούραση από την υπερπροπόνηση με την έλλειψη ύπνου ή την αφυδάτωση και να καταναλώνει έξτρα ποσότητα φαγητού. Πολύ συχνά παρατηρούμε επίσης μια αποτυχία να μειώσει το άτομο την πρόσληψη του φαγητού που καταναλώνει όσο διάστημα δεν προπονείται ή βρίσκεται σε τραυματισμό ή να υπερεκτιμά τα γεύματα αναπλήρωσης μετά τον αγώνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με όση δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα το άτομο να λαμβάνει παραπάνω ενέργεια από αυτή που χρειάζεται πραγματικά, με αποτέλεσμα η περίσσεια αυτής της ενέργειας να αποθηκεύεται στο σώμα του με τη μορφή του λίπους και να αποτυγχάνει να χάσει το βάρος ή το λίπος που θέλει και προσπαθεί.

Η δεύτερη αιτία αποτυχίας αυτού του στόχου είναι ότι ο αθλητής συχνά λαμβάνει αυξημένη ποσότητα λίπους, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνει ή να το συνειδητοποιεί. Η αυξημένη πρόσληψη λίπους, παρεμποδίζει τον αθλητή στο να δει το αποτέλεσμα που θέλει. Τρόφιμα που έχουν αρκετό κρυμμένο λίπος και συχνά καταναλώνονται από τους αθλητές είναι οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα και το τυρί. Βεβαίως, στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και άλλα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και παχυντικές σάλτσες που συνοδεύουν το φαγητό ή τη σαλάτα τους. Ωστόσο, οι ξηροί καρποί και το τυρί είναι τα τρόφιμα που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στα γεύματα αναπλήρωσης μετά την προπόνηση, κι όταν είναι σε ποσότητες παραπάνω από αυτές που χρειάζεται πραγματικά ο αθλητής, μπορεί να του κοστίσουν το να μην βλέπει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, παρά την προσπάθειά του με την άσκηση.

Τέλος, η τελευταία αιτία αποτυχίας ενός αθλητή στην επίτευξη του στόχου του για απώλεια βάρους και απώλεια λίπους μπορεί να είναι το ότι μπορεί να επιλέγει να καταναλώνει τρόφιμα με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή με πολλές θερμίδες αλλά μειωμένη ικανότητα πρόκλησης κορεσμού. Τροφές δηλαδή που δεν καταφέρνουν να τον χορτάσουν, με αποτέλεσμα να έχει την ανάγκη να καταναλώνει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά χρειάζεται. Παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι εκείνες που έχουν μικρή ή μηδενική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έναντι τροφών που είναι πλούσιες σε άμυλο, οι οποίες του προσδίδουν περισσότερη ενέργεια με μικρότερη αίσθηση κορεσμού. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, αντίθετα, όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, προκαλούν κορεσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα ένα παράδειγμα εσφαλμένης συμπεριφοράς είναι όταν ο αθλητής καταναλώνει ενεργειακά ποτά στην διάρκεια της προπόνησης χωρίς να χρειάζεται ή και εκτός προπόνησης από συνήθεια, για να καλύψει τις ανάγκες του σε υγρά.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι δείχνουν την αναγκαιότητα κάθε αθλητής ή αθλούμενος να εξατομικεύει με τον διαιτολόγο του τις ανάγκες του ενεργειακά αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, ώστε η προπόνηση που κάνει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να καταφέρει να δει τον στόχο του να επιτυγχάνεται.

Διατροφή στο medNutrition.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης