της Δρ. Σοφίας Τσαλουχίδου Διαιτολόγος – διατροφολόγος Ph.D.

Μετά απο πρόσφατη επίσκεψη μου σε γνωστό σούπερ μάρκετ της πόλης με λύπη για μια ακόμη φορά διαπίστωσα την έλλειψη της διατροφικής μας παιδείας.. Μπαίνοντας λοιπόν στο σούπερ μάρκετ ήρθα «αντιμέτωπη» με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΦΕΚ 2855 Β’/11-11-2013) που επιτρέπει στις εταιρείες που εισάγουν συμπληρώματα διατροφής να τα διαθέτουν στα σούπερ μάρκετ, κάτι που πολύ καλά γνωρίζω ότι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σαφώς πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτό, απλά με κάποιες βασικές προϋποθέσεις… Δεν μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής (και ότι έχει “βαπτιστεί” ως συμπλήρωμα διατροφής) ναπωλούνται ανεξέλεγκτα στα σούπερ μάρκετ δίπλα στα τρόφιμα σαν να είναι καραμέλες, χωρίς να υπάρχει κάποιος ειδικός που να ενημερώνει και να εξηγεί στο καταναλωτικό κοινό περί τίνος πρόκειται… Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν τον μέσο Έλληνα καταναλωτή διατροφικά τόσο εκπαιδευμένο, που γνωρίζει για παράδειγμα πως η βιταμίνη Α σε μορφή ρετινόλης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε έγκυες γυναίκες ή ότι η κατανάλωση συμπληρώματος ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια χαλκού…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να μη παρεξηγηθώ.. δεν είμαι αντίθετη, ούτε πολέμια της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής, εάν αυτό (το συμπλήρωμα) κρίνεται απαραίτητο. Αντιλαμβάνομαι ότι στις μέρες μας η έλλειψη χρόνου και προγραμματισμού για σωστή διατροφή, το έντονο καθημερινό στρες, το κάπνισμα και η αμφιλεγόμενη ποιότητα τροφής (γάλα που πιθανόν να εμπεριέχει ορμόνες, τρόφιμα με συντηρητικά, κλπ) καθιστά ίσως επιβεβλημένη την χρήση συμπληρωμάτων.

Από διαιτολογικής – επιστημονικής άποψης η κάλυψη των διατροφικών ελλείψεων πρέπει να γίνεται μέσα από τη διατροφή. Παρά την παραπάνω ιδεολογία που πρεσβεύουμε ως διαιτολόγοι έχουμε αποδεχτεί και συμφωνούμε με την χρήση συμπληρωμάτων εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, διότι ταυτόχρονα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε κάποιες περιπτώσεις διατροφικών ελλείψεων είναι από ανέφικτο έως ακατόρθωτο να διορθωθεί μια κατάσταση με απλή διατροφική παρέμβαση. Για παράδειγμα, μια σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, είναι αδύνατον να καλυφθεί με απλή διατροφική καθοδήγηση, όσο και αν ζούμε σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται για την ηλιοφάνεια της. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση σοβαρής σιδηροπενικής αναιμίας ή σε περιπτώσεις διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που χειρίζεται ένας διαιτολόγος (πχ κοιλιοκάκη και πιθανή ανάγκη για συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου).

Έχουμε επίσης αποδεχτεί την απόφαση της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι όποιος θέλει μπορεί να μπει στο σούπερ μάρκετ και να έχει πρόσβαση σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και αυτό γιατί διασύρει την επιστήμη της διαιτολογίας καιγια κανέναν άλλο λόγο (ο διαιτολόγος δεν έχει κανένα όφελος εάν το συμπλήρωμα διατροφής πωλείται σε φαρμακείο, σε σουπερ μαρκετ ή περίπτερο) είναι το ότι στο σημείο πώλησης δεν υπάρχει κάποιος γνώστης του αντικειμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απουσία ειδικού επιστήμονα στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης των συμπληρωμάτων διατροφής είναι το λιγότερο ανεύθυνη και εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή.

Μπορεί λοιπόν η ΕΕ να το επιτρέπει, οι εταιρείες όμως συμπληρωμάτων διατροφής και προπάντων οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ πρέπει να αντιληφθούν, ότι τέτοια σκευάσματα δεν είναι ανάλογα ενός γιαουρτιού ή ενός μήλου για να πωλούνται ανεξέλεγκτα…Αυτό που όλοι μαζί (επιστήμονες, αρμόδιοι φορείς, κράτος) πρέπει να προστατεύσουμε είναι η υγεία των καταναλωτών με την παρουσία ειδικού επιστήμονα που θα συμβουλεύει σωστά και υπεύθυνα.

Σε συνεργασία με το diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης