Πρόγραμμα προπόνησης έτοιμο. Πρόγραμμα διατροφής, επίσης. Ξέρουν όμως οι 35.000 δρομείς του φετινού 32ου Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, το πρόγραμμα του αγώνα; Κι εκείνοι που θέλουν να τους υποστηρίξουν και να τους χειροκροτήσουν, που πρέπει να βρίσκονται και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή;

Λοιπόν έχουμε και λέμε. Οι δρομείς που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα 42,195 μ. της διαδρομής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα θα ακούσουν τον πυροβολισμό της εκκίνησης στις 9.00 ακριβώς. Είναι η στιγμή που οι πρώτοι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν την προσπάθεια τους, ενώ επτά ακόμη κύματα δρομέων θα ξεκινήσουν από τον Μαραθώνα στις 9.01, 9.03, 9.07, 9.11, 9.15, 9.19, ενώ η τελευταία ομάδα θα εκκινήσει στις 9.23. Το πρώτο δεκάλεπτο μετά τις 11.00 αναμένεται να τερματίσει ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος μέσα στο Καλλιμάρμαρο και ο τελευταίος – σύμφωνα με το όριο που έχει θέσει ο ΣΕΓΑΣ – του οποίου ο χρόνος θα καταμετρηθεί θα ολοκληρώσει τον αγώνα του στις 17.30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι συμμετέχουν στην διαδρομή των 5 χλμ Wind επίσης θα ξεκινήσουν ανά κύματα με τους πρώτους να αρχίζουν τον αγώνα τους στις 7.50 και τους τελευταίους στις 8.01, τέσσερα λεπτά ενωρίτερα από την ώρα που εκτιμάται ότι θα έχει κόψει το νήμα του τερματισμού μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι ενδιάμεσες ώρες εκκίνησης είναι 7.52, 7.55, 7.58 και 8.01. Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί στις 9.15.

Για τον αγώνα των 10 χλμ Wind η εκκίνηση θα δοθεί στις 8.50 και ο πρώτος δρομέας αναμένεται να φτάσει στο Στάδιο στις 9.20 ενώ ενδιαμέσως τέσσερα ακόμη «κύματα» δρομέων θα φύγουν στις 8.52, 8.55, 8.58, 9.01, ενώ το πέρας του αγώνα έχει οριστεί στις 10.45
Προσοχή: Οι δρομείς των 5 και 10 χλμ έχουν ως αφετηρία τους την Αλέα του Ζαππείου επί της Λεωφόρου Αμαλίας και η διαδρομή τους προσφέρει την ευκαιρία όχι μόνο να αθληθούν και να πάρουν μέρος στη μαζικότερη αθλητική διοργάνωση, αλλά και να περάσουν από κεντρικούς και ιστορικούς δρόμους και μπροστά από μνημεία της Αθήνας, γεγονός που αναδεικνύει τη σύνδεση αθλητισμού και πολιτισμού.

Όσο για τον αγώνα των 1.200 μ. που θα κάνουν τα παιδιά (Eθνική Τράπεζα) και οι αθλητές Special Olympics η εκκίνηση για τα παιδιά έχει οριστεί στις 10.40 επί της Λ. Βας. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και για τους αθλητές των Special Olympics στις 9.05 από το ίδιο σημείο με εκτιμώμενη ώρα τερματισμού στην πρώτη περίπτωση τις 10.45 και στην δεύτερη 9.15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τερματισμός για όλους τους δρομείς, όπως και πέρυσι, θα γίνει στην αριστερή πλευρά του Σταδίου (όπως εισερχόμαστε) και όχι στη δεξιά, όπως συνηθιζόταν σε προηγούμενες διοργανώσεις.

Tέλος δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους αγώνες παιδιών των δήμων της Μαραθώνιας Διαδρομής που θα ξεκινήσουν στις 9.15 και θα ολοκληρώνονται ανά Δήμο 15 λεπτά πριν τη διέλευση του πρώτου Μαραθωνοδρόμου, έως τις 10.30

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαραθώνιο Κίνημα γιγαντώνεται χρόνο με τον χρόνο στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό οι υποδομές φαίνεται να αγγίζουν τα όρια τους. Οι διοργανωτές κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά θα χρειαστεί και η βοήθεια της Πολιτείας ώστε να υπάρξει μέριμνα βελτίωσης, ώστε κάθε χρόνο ο ΣΕΓΑΣ να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν περισσότερους δρομείς.

Επιμέλεια Τόγιας Κων/νος
Πηγή : ΣΕΓΑΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης