Του Δημήτρη Βουδούρη Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

Το σκέφτομαι όλο και πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο, έχει στοιχειώσει το μυαλό μου η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι…«H εγχείρηση πέτυχε (;) αλλά ο ασθενής απεβίωσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναχή μου ελπίδα η ψυχή να βαστάει λίγο ακόμη μήπως και καταφέρει ο ταλαίπωρος ο ασθενής και ανανήψει ! Έκ πρώτης όψεως λες «γιατί»; Κάθε περιοχή έχει από 3-4 γυμναστήρια.

Το παραδοσιακό ,ας μου επιτραπεί η έκφραση, σιδεράδικο…έχει αποκτήσει κυριλέ reception, μεγάλα αποδυτήρια με πολλούς λουτήρες,sauna, Hamam, solarium πιθανόν και πισίνα. Όμορφα κορίτσια να σου λένε καλησπέρα στην υποδοχή και να σου εύχονται καλή ξεκούραση κατά την είσοδο και την έξοδό σου αντίστοιχα από τον εκάστοτε ναό του fitness..Τετραγωνικά πολλά για να γεμίσεις 7 νταλίκες όργανα και διαδρόμους, χρώματα, μουσικές δυνατές και γυμναστές γκλάμουρους αν και η νέα τάση τους θέλει να φέρουν το χαρακτηρισμό του “personal trainer” ..Τι γκρινιάζεις λοιπόν θα μου πεις, άλλωστε και εσύ κρίκος της αλυσίδας είσαι !

Δίκιο έχεις, άσε μόνο να σου πω που πιστεύω ότι χάσαμε το δρόμο και γιατί… Άσε να σου πω για τη βιτρίνα ,να σου πω και για τα άλλα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Κάθε φορά που ένας άνθρωπος ξεκινά να γυμναστεί έχοντας την δική του προσωπική ελπίδα και εγκαταλείπει δίχως να χει βρει κάποιον «ειδικό» για να τη μοιραστεί, το σύστημα έχει αποτύχει.

• Κάθε φορά που ο ασκούμενος νιώθει εγκαταλειμμένος σε μια σάλα με όργανα.. δίχως πρόγραμμα ή με κάτι σαν.. πρόγραμμα αλλά δίχως άλλη υποστήριξη, το σύστημα έχει ξανά αποτύχει.

• Kάθε φορά που το μέλος αντί να βοηθηθεί να αλλάξει τρόπο σκέψης και ζωής ή αφήνεται στην τύχη του ή ακόμη χειρότερα οδηγείται εξαιτίας λάθος χειρισμών ίσια μέσα στη διαταραχή (νευρογενείς βουλιμίες μέχρι και ανορεξίες… αν και το περιβάλλον προάγει κατά κύριο λόγο την ορθορεξία),το
σύστημα έχει αποτύχει.

• Τα σύγχρονο μοντέλο ζωής, της υπερφαγίας αλλά πάνω από όλα του καθησιού…έχει πυροδοτήσει μηχανισμούς που γεννούν καταστάσεις όπως: υπερινσουλιναιμία, διαβήτης τύπου 1 και 2, παχυσαρκία, μικροαγγειακά και μακροαγγειακά προβλήματα και επιπλοκές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυροειδικές απορρυθμίσεις και λοιπά αυτοάνοσα. Σε όλα όσα προαναφέρθηκαν, η άσκηση είναι η πρόληψη αλλά υπό προϋποθέσεις και η θεραπεία (τουλάχιστον όσον αφορά τα συμπτώματα). Κάθε φορά που αναγάγεις σε προτεραιότητα τη ζυγαριά, τις γραμμώσεις και τις υπερτροφικές σου φόρμουλες,
το σύστημα έχει αποτύχει.

• Κάθε άνθρωπος που ξεκινά να γυμναστεί είναι ένα σώμα μα και μια ψυχή….κάθε φορά που η υπερβολική φροντίδα για το πρώτο πλήττει καίρια το δεύτερο και εσύ δεν παίρνεις καν….χαμπάρι, το σύστημα έχει αποτύχει.

• Όταν τη θέση των επιστημονικών συμβούλων υγείας (γυμναστές-φυσικοθεραπευτές-διαιτολόγοι) στους χώρους κατέχουν άνθρωποι δίχως πτυχία με επίσημη αναγνώριση όπως ο νόμος ορίζει ή χωρίς καθόλου πτυχία(υπάρχουν και πτυχία των 4ων μηνών….χρήμα να χεις και μεράκι), το σύστημα είναι άκρως επικίνδυνο και ασφαλώς έχει αποτύχει.

• Όταν οι σύγχρονοι ναοί του Fitness, κοστίζουν για να στηθούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και λίγα σου λέω (αναλόγως τετραγωνικών),αντικειμενικά για να συντηρούν κάθε μήνα μισθούς προσωπικού, ενοίκια, λογαριασμούς, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλώς φθορές εξοπλισμού
απαιτούν επίσης κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ (αναλόγως τετραγωνικών) και είτε από έλλειψη γνώσης, είτε από απόγνωση, είτε αν θες και από κουταμάρα …κοστολογούν τις μηνιαίες τους υπηρεσίες αναλογικά στο ετήσιο πακέτο τους με τιμές που σοκάρουν έναν απλά και λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο(5 φράγκα η βιολέτα….τσιγκολελέτα τσιγκολελέτα….)…ε, τι να σου πω ,το καταλαβαίνεις και μόνος σου… το σύστημα έχει αποτύχει.

• Όταν ως αποτέλεσμα των τιμολογιακών πρακτικών που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο, οι σύγχρονοι ναοί του Fitness δημιουργούν υπερχρεωμένους λογαριασμούς, οικονομικά κατεστραμμένους επιχειρηματίες, κακοπληρωμένο προσωπικό (..και απλήρωτο πολλές φορές)ή καθόλου προσωπικό ρημαδιασμένους χώρους, βρώμικες σάλες και αποδυτήρια και όπως αντιλαμβάνεσαι…έντονα δυσαρεστημένους πελάτες, το σύστημα έχει για ακόμη μια φορά αποτύχει.

• Κάθε φορά που αντί για συλλογική προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του πέρα από κάθε αμφισβήτηση «αγνού προϊόντος» μας, για επιπλέον εκπαίδευση για να πάμε το αντικείμενο και την επιστήμη μας μια βαθμίδα πιο πάνω… το μυαλό μας μένει κολλημένο στα παλιά, το σύστημα έχει
αποτύχει.

• Όταν εθίζεις τον κόσμο στην «πάρε κόσμε» προσφορά, εξευτελίζεις την επένδυση και τη γνώση σου και τελικά κάνεις την προσφορά ..τιμή σου(και μην ξεχνάς καταστρέφεσαι οικονομικά).., άνθρωπέ μου, το σύστημα σου έχει αποτύχει.

• Επειδή όλα αυτά τα παράδοξα βρίσκουν χώρο να αναπτυχθούν μόνο στην δική μας Ελληνική μικροπραγματικότητα και μοιάζουν «επιστημονική φαντασία» έξω από τα περιορισμένα σύνορα της χώρας μας, το σύστημα έχει αποτύχει.

Να σου πω και κάτι ακόμη «χάριν επιλόγου»…

Το σύστημα αυτό το πολεμάμε από τη μία, το ταΐζουμε από την άλλη. Το σύστημα αυτό έχει και κάτι από «Λερναία Ύδρα», δεν τα προλαβαίνεις τα κεφάλια.. Το σύστημα αυτό το ταΐζει άθελα του και δίχως να το πολυσκεφθεί κάποιες φορές και ο ίδιος ο καταναλωτής μέχρις ότου να καταλάβει τι γίνεται (επί της ουσίας πληρώνει κάτι πολύ φθηνά που όμως καταλήγει να του στοιχίζει πολύ ακριβά γιατί απλούστατα ….δεν εξυπηρετείται ) και να κάνει τον κύκλο του. Το σύστημα αυτό παλεύουμε με νύχια και με δόντια αρκετοί επαγγελματίες του Fitness στη χώρα μας να το αγνοήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα ξέρουμε, μπορούμε και επιθυμούμε.. όχι από ανάγκη αλλά από τρέλα και αγάπη για την
επιστήμη και το προϊόν που πρεσβεύουμε!

Πως το έλεγε το τραγούδι εκείνο..” Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά…μένει όμως ένα πείσμα δεν είναι συνήθεια μονάχα”…

Έτσι!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης