Με 20 χρόνια εμπειρίας σε κορυφαία και βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ της νέας γενιάς.

Με τη συνεργασία του με κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου, που του έχουν εμπιστευτεί τα εστιατόριά τους (Χύτρα, Baltazar, Rock n Roll, Αστέρας Βουλιαγμένης, Electra Palace κ.ά.) έχει ήδη χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα παρά το νεαρό της ηλικίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχει στο ενεργητικό του αναρίθμητες ώρες μετεκπαίδευσης σε γαστρονομικούς οίκους του εξωτερικού, όπως Alain Ducasse Education και Ecole Ritz Escoffier Paris, καθώς επίσης και αρκετά stage και συνεργασίες με βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια του εξωτερικού, όπως το Erno’s bistro (Φρανκφούρτη), το Ametsa Restaurant by Arzak, το Hibiscus Restaurant και το Peyote Restaurant (Λονδίνο).

 Θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό, αφού έκανε πραγματικότητα ένα από τα όνειρα του, δουλεύοντας με τη «formula1» της μαγειρικής, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, το Pakta Restaurant (ένα από τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου) & το Tickets Restaurant (Ισπανία), των αδελφών Ferran & Albert Andria, όπου και εκπαιδεύτηκε στην Nikkei cuisine, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εποχής μας.
Σήμερα, έχει υπό την εποπτεία του 6 εστιατόρια του ομίλου Μωράκη και συνεργατών, σε Αθήνα και Πάτμο. Rock n Roll, Coyoacan (Αθήνα), Αστοιβή, Κύμα, Βαγγέλης (Πάτμος), έχουν τη σφραγίδα του Παναγιώτη Μουτσόπουλου στα πιάτα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για έναν αεικίνητο και δημιουργικό άνθρωπο, με ιδιαίτερο πάθος για τη δουλειά του. Με το ιδιαίτερο ταλέντο του, αλλά ταυτόχρονα με την ευγενική του προσωπικότητα και ένα χαμηλό προφίλ, κερδίζει την εκτίμηση των συνεργατών, των συναδέλφων του και φυσικά όλων εμάς.

Ο Παναγιώτης Μουτσόπουλος, πραγματικά “ζωγραφίζει’’ με τις δημιουργίες του, που προσφέρουν το απόλυτο στην απόλαυση και στην εμπειρία!

Τι είναι η μαγειρική για σένα εκτός από επάγγελμα;
Τρόπος ζωής, τρόπος έκφρασης. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους με το κάθε πιάτο μου. Χωρίς αυτήν θα ήμουν δυστυχισμένος.

Από τι «υλικά» είναι φτιαγμένος ένας καλός σεφ;
Υπομονή και επιμονή και σίγουρα αγάπη και αφοσίωση για αυτό που κάνει, πείσμα και πάθος για το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε δεύτερο επίπεδο έρχονται η υπευθυνότητα και η ικανότητα να ηγείται μιας ομάδας που θα τον σέβεται και θα εμπνέεται από αυτόν. Πρέπει να δώσει όλη την ενέργειά του, την έμπνευσή του, τη φαντασία του, αλλά και χρόνο, άπλετο χρόνο. Και φυσικά, να ψάχνει το καινούριο, να ενημερώνεται, να είναι «ανήσυχος» και να εκπαιδεύεται συνέχεια. Η μαγειρική εξελίσσεται, οι τάσεις αλλάζουν, η φαντασία σε συνδυασμό με τη γνώση μπορεί να προσφέρει συνεχώς νέες γευστικές εμπειρίες. Προσπαθώ λοιπόν, να εκπαιδεύομαι συνέχεια, για να εξελίσσομαι και να είμαι πρώτα εγώ ευχαριστημένος από τις «δημιουργίες» μου!

Τι είναι επιτυχία για έναν μάγειρα;
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία για μένα από να βλέπω τους πελάτες μου ικανοποιημένους. Να τους βλέπω να με επισκέπτονται ξανά και ξανά και να μου εμπιστεύονται την απόλαυση του φαγητού, πεπεισμένοι για την δουλειά μου.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να χαρακτηρίζει έναν σεφ, εκτός από το να μαγειρεύει καλά;
Πρώτα απ΄ όλα, να σέβεται τον εαυτό του και τον πελάτη του. Να εργάζεται με αγάπη και χωρίς έπαρση. Σαφώς, θα πρέπει να έχει κατανόηση με τους συνεργάτες του και να αναγνωρίζει την διαφορετική άποψη. Να μην θεωρεί τίποτα ως δεδομένο και οπωσδήποτε να μην επαναπαύεται στις δάφνες του.

Θα μας αποκαλύψεις το μυστικό για μια πετυχημένη συνταγή;
Το μεγάλο μυστικό είναι να σέβεσαι τα υλικά σου! Θα πρέπει να τα αξιοποιείς ανάλογα με την εποχή τους και να εφαρμόζεις πάντα τις κατάλληλες τεχνικές μαγειρικής για κάθε ένα υλικό ξεχωριστά. Έτσι, θα έχεις μια πετυχημένη συνταγή! Η πρώτη ύλη, βέβαια, παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Θα πρέπει να είναι και καλή και ποιοτική.

Πού σε βρίσκουμε το καλοκαίρι;
Στο αγαπημένο μου νησί, την Πάτμο! Σας περιμένω στην «Αστοιβή», στη Χώρα!

Θα μας προτείνεις ένα πιάτο για το καλοκαίρι;
Σας προτείνω ένα καλοκαιρινό πιάτο με άρωμα θάλασσας, σχετικά γρήγορο και πολύ εντυπωσιακό, με ιδιαίτερες γεύσεις.

Ριζότο «al nero» με καραβίδα σοτέ, αχινό, αρακά, αρωματισμένο με άνηθο και μπρικ

Για το ριζότο
300γρ. Ρύζι carnaroli
80γρ. Ελαιόλαδο
1τεμ. Μέτριο ξερό κρεμμύδι
100ml. Κρασί λευκό
750ml. Ζωμός ψαριού
50 γρ. Μελάνι σουπιάς
5γρ. Αλάτι
3γρ. Πιπέρι
80γρ. βούτυρο κρύο
100γρ. Τριμμένη παρμεζάνα
10 γρ. Άνηθος

Για την καραβίδα
Καθαρίζουμε την καραβίδα από το κέλυφός της και βγάζουμε το εντεράκι της. Τη σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.

Για τον αρακά
Βράζουμε τον αρακά και τον κρυώνουμε σε νερό με πάγο.

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και το θωρακίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε ζεστό ζωμό μέχρι να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κάνοντας αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο (περίπου 18 λεπτά).
Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι, άνηθο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μελάνι σουπιάς και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Φωτογραφίες: @pmoutsopoulos

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης