Η σειρά Assassin’s Creed είναι γεγονός ότι μας έχει χαρίσει πολύ δυνατές συγκινήσεις τα τελευταία επτά χρόνια στις οικιακές κονσόλες. Αντίθετα τα διάφορα spin-offs που μας παρουσίασε η Ubisoft κατά καιρούς σε διάφορες φορητά συστήματα όπως το PSP και το Nintendo DS απέτυχαν να διακριθούν. Ένα από αυτά τα games είναι το Assassin’s Creed III: Liberation, το οποίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012 για το PS Vita. H δημιουργία της Ubisoft Sofia πάντως είχε προκαλέσει έντονο hype πριν την κυκλοφορία της λόγω των μεγαλεπήβολων συνεντεύξεων τύπου της Ubisoft και της Sony στα πλαίσια των E3 και Gamescom του 2012.

Το Assassin’s Creed III: Liberation εν τέλει δεν δικαίωσε το hype γύρω από το όνομά του, καθώς έπασχε σε αρκετούς τομείς και κατ’ επέκταση απέσπασε ανάμικτες κριτικές. Βέβαια παρά το γεγονός αυτό σημείωσε σημαντική εμπορική επιτυχία -τουλάχιστον για τα δεδομένα του PS Vita- καθώς συνολικά πουλήθηκαν περισσότερα από 900.000 αντίτυπά του. Κρίνοντας καθαρά με βάση τα νούμερα αυτά η Ubisoft πήρε την απόφαση να επανακυκλοφορήσει το exclusive του PS Vita και στα υπόλοιπα format μετονομάζοντάς το σε Assassin’s Creed: Liberation HD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά λοιπόν από τα Resident Evil: Revelations και Castlevania: Mirror of Fate ένας ακόμα τίτλος μεταπηδά από τις φορητές στις οικιακές κονσόλες, όπως προστάζουν καλώς ή κακώς οι επιταγές της βιομηχανίας των video games. Άραγε το HD ρετουσάρισμα είναι αρκετό για να μας κάνει να δούμε την περιπέτεια της Aveline με…άλλο μάτι; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Τα λάθη του παρελθόντος επαναλαμβάνονται
Κεντρική πρωταγωνίστρια στο Assassin’s Creed: Liberation HD είναι η Aveline de Granpre, κόρη ενός εύπορου επιχειρηματία και μιας σκλάβας. Η μητέρα της ηρωίδας εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν εκείνη ήταν ακόμα νήπιο και στην πορεία ο πατέρας της, Philipper Olivier de Grandpre και η μητριά της, Madeleine d’ Isle ανέλαβαν την ανατροφή της. Τα γεγονότα διαδραματίζονται κατά την χρονική περίοδο 1765-1780, λίγο μετά το τέλος του Επταετούς Πολέμου (1756-1763) δηλαδή και κατά την διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Ο Επταετής Πόλεμος διεξήχθη σε διάφορα σημεία της χώρας και ύστερα από το τέλος του η Γαλλία παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανικών αποικιών της στην Βρετανία και την Λουϊζιάνα στην Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Για όσους από εσάς δεν είχατε να ασχοληθεί με το Assassin’s Creed III: Liberation στο PS Vita να υπενθυμίσουμε ότι ο σκοπός της ηρωίδας είναι να ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από την εξαφάνιση της πραγματικής της μητέρας και να αναλάβει διάφορες αποστολές από τον μέντορά της, τον Αgate. Επιπροσθέτως, αρκετές φορές θα αναλάβετε να βοηθήσετε τους σκλάβους της Louisiana, οι οποίοι καταπιέζονται από τους Γάλλους και τους Ισπανούς αποίκους της.

Η επιλογή μιας αφρικανής κρεολής στον ρόλο της κεντρικής πρωταγωνίστριας, όπως και η χρονική περίοδος στην οποία εξελίσσεται το σενάριο καταφέρνουν αρχικά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Παρόλα αυτά, η συνέχεια δεν είναι ανάλογη καθώς σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η ροή της αφήγησης είναι ασυνεχής και επιπλέον πολλές φορές δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα, τα οποία δυστυχώς μένουν αναπάντητα. Κάτι αντίστοιχο είχαμε συναντήσει και στην PS Vita έκδοση και για αυτό τον λόγο η Ubisoft πρόσθεσε μερικές επιπλέον αποστολές με στόχο να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Aveline. Με λύπη μας πάντως διαπιστώσαμε ότι παρά την φιλότιμη προσπάθεια το τελικό αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο είναι ότι εδώ δεν συναντάμε αναφορές στο Animus ή κάποιες αποστολές που να σχετίζονται με αυτό.

Οι νέες ιδέες δεν κάνουν την διαφορά
Σε γενικές γραμμές στο Assassin’s Creed Liberation HD θα συναντήσετε το γνώριμο gameplay της σειράς. Η μόνη σημαντική αλλαγή είναι ο μηχανισμός των Personas, μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε την εξωτερική σας εμφάνιση και να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες ιδιότητες για την Aveline. Συνολικά υπάρχουν τρία διαθέσιμα Personas, τα Lady, Slave και Assassin και καθένα από αυτά έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τόσο στην μάχη, όσο και στην συναναστροφή σας με τους υπόλοιπους κατοίκους της Louisiana.

H αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός προσθέτει λίγη ποικιλία στο gameplay, καθώς ως Lady μπορείτε να σαγηνεύσετε ή να δωροδοκήσετε διάφορους φρουρούς και ως Slave να παρακινήσετε άλλους σκλάβους να εξεγερθούν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αλλάξετε το Persona σας μόνο σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη που ονομάζονται Dressing Chambers. Τα τελευταία όμως αρκετές φορές βρίσκονται μακριά από την τοποθεσία που λαμβάνει χώρα η εκάστοτε αποστολή και κατ’ επέκταση θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο κάνοντας backtracking.

Femme Fatale
Σε σχέση με τα υπόλοιπα Assassin’s Creed, εδώ συναντάμε περισσότερα stealth στοιχεία. Η Aveline μπορεί να σκαρφαλώσει στις ταράτσες των κτηρίων ή σε ψηλά δέντρα και να ξεπαστρέψει τους εχθρούς της από απόσταση χρησιμοποιώντας ένα φυσοκάλαμο ή διάφορα πιστόλια. Τα τελευταία πάντως κάνουν αρκετό θόρυβο, οπότε δεν ενδείκνυνται σε όλες τις περιστάσεις. Δυστυχώς η A.I. δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς οι φρουροί αργούν να σας αντιληφθούν ακόμα και όταν βρίσκεστε μέσα στο οπτικό τους πεδίο και καθυστερούν χαρακτηριστικά να εντοπίσουν τα πτώματα των συντρόφων τους και να σημάνουν συναγερμό.

Το σύστημα μάχης επίσης δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και οι βετεράνοι της σειράς πολύ σύντομα θα εξοικειωθούν μαζί του. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως καλό θα είναι να κάνετε counter τις επιθέσεις των αντιπάλων σας και στην συνέχεια να αντεπιτεθείτε ή να τους αφοπλίσετε. Η μόνη προσθήκη εδώ είναι ο Chain Kill μηχανισμός, με βάση τον οποίο μαρκάρετε τους εχθρούς που υπάρχουν στην οθόνη και στην συνέχεια τους εξολοθρεύετε αυτόματα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να πολεμήσετε μαζί τους. Κάτι αντίστοιχο είχαμε συναντήσει και στην PS Vita έκδοση με την μόνη διαφορά ότι στην φορητή κονσόλα χρησιμοποιούσατε την οθόνη αφής για να μαρκάρετε τους στόχους.

Μακράν το χειρότερο Assassin’s Creed μετά το Bloodlines του PSP.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Aveline έχει πρόσβαση σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο οπλοστάσιο που περιλαμβάνει μια ποικιλία melee και ranged όπλων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα hidden blades (το παραδοσιακό όπλο των Assassins), πιστόλια και μουσκέτα διαφόρων ειδών, μαστίγια και το φυσοκάλαμο που προαναφέραμε. Στο τελευταίο μάλιστα δύναται να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη πυρομαχικών, όπως τα berserk darts.

Βέβαια για να αποκτήσετε πρόσβαση στα καλύτερα όπλα θα χρειαστεί να δαπανήσετε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα της οικονομίας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Πέρα από τους κλασικούς τρόπους απόκτησης χρημάτων όπως το pickpocket των περαστικών, το loot από τα πτώματα των εχθρών και τα διάφορα σεντούκια που βρίσκονται διεσπαρμένα στον χάρτη, θα πρέπει να ναυλώσετε πλοία και να ασχοληθείτε με το εμπόριο αγαθών, όπως βαμβάκι, φρούτα, πίσσα, μπαχαρικά κτλ.

Η διαχείριση του στόλου σας γίνεται από μία αποθήκη που αποτελεί το ορμητήριο της Assassin Brotherhood στη Νέα Ορλεάνη και όπως γίνεται αντιληπτό θα πρέπει να την επισκέπτεστε συχνά για να αποκομίζετε τα κέρδη σας και να ναυλώνετε ξανά τα πλοία σας με αγαθά. Η διαδικασία αυτή δυστυχώς είναι χρονοβόρα και πολλές φορές σας ωθεί να κάνετε backtracking διακόπτοντας την ροή της περιπέτειάς σας.

Έλλειψη ελευθερίας
Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της σειράς ήταν ανέκαθεν η open world φύση τους και δυστυχώς το στοιχείο αυτό έχει παραγκωνιστεί στο Assassin’s Creed: Liberation HD. Οι αποστολές που αναλαμβάνετε εξελίσσονται ως επί τω πλείστον σε διαφορετικές τοποθεσίες όπως τη Νέα Ορλεάνη, τις βαλτώδεις εκτάσεις της Louisiana (The Bayou) ή στα ερείπια των Μάγια στο Μεξικό παρόλα αυτά η μετάβαση σε αυτές είναι προδιαγεγραμμένη ανάλογα με τα διάφορα κεφάλαια της ιστορίας. Επιπροσθέτως, αρκετές από τις περιοχές αυτές είναι μικρές σε έκταση, μαρτυρώντας αν θέλετε το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα port τίτλου φορητής κονσόλας.

Τουλάχιστον στο κομμάτι της συλλογής των collectables υπάρχει ένα πλήθος αντικειμένων για να συλλέξετε, όπως αυγά αλιγατόρων, αγαλματίδια των Μάγια, πετράδια, νομίσματα, σελίδες από το ημερολόγιο της μητέρας της Aveline κτλ. Δυστυχώς όμως ο κόσμος του Assassin’s Creed: Liberation HD, τόσο λόγω των περιορισμών που σας υποβάλλει η εξέλιξη της ιστορίας, όσο και του γενικότερου σχεδιασμού του δεν καταφέρνει να σας “κερδίσει”. ούτε να σας εξωθήσει να εξερευνήσετε κάθε του σπιθαμή.

Κατ’ επέκταση πέρα από τις 10 ώρες που θα πρέπει να αφιερώσετε για να δείτε τα credits, δύσκολα θα ασχοληθείτε περαιτέρω με τις υπόλοιπες προαιρετικές αποστολές και την συλλογή των collectables. Οι τελευταίες δραστηριότητες πάντως προσθέτουν 10-15 ώρες ακόμη στην συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο.

Multiplayer got the axe
Σε αντίθεση με την έκδοση του 2012 για το PS Vita, εδώ δεν συναντάμε κάποιο multiplayer mode. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Assassin’s Creed III: Liberation το multiplayer θύμιζε επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής όπως το Risk και το Diplomacy, καθώς εκπροσωπώντας τους Assassins ή τους Templars έπρεπε να μετακινήσετε τις μονάδες σας σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, καταλαμβάνοντας διάφορες στρατηγικές τοποθεσίες.

Για να πούμε την αλήθεια η υλοποίηση του συγκεκριμένου mode δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, κάτι το οποίο οφείλονταν κυρίως στην έλλειψη tutorials. Το τελευταίο στοιχείο θα μπορούσε πολύ εύκολα να προστεθεί σε αυτό το HD remake, παρόλα αυτά η Ubisoft Sofia προτίμησε την εύκολη λύση, η οποία δεν είναι άλλη από την αφαίρεση του συγκεκριμένου mode.


Χρειάζονταν παραπάνω δουλειά
Με δεδομένο ότι το Assassin’s Creed: Liberation HD χρησιμοποιεί την AnvilNext engine, όπως και το Assassin’s Creed III περιμέναμε ένα ανάλογο οπτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε τόσο οι οικιακές κονσόλες έβδομης γενιάς, όσο και τα PC έχουν σαφώς ανώτερο hardware από το PS Vita, οπότε στην παρούσα περίπτωση δεν χωρούν δικαιολογίες. Παρόλα αυτά, οι developers απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων προσφέροντας μας απλά ένα HD upscale από τα 960 x 544 pixels της οθόνης του PS Vita στα 720p.

Σε ότι έχει να κάνει με τον τεχνικό τομέα με εξαίρεση το frame rate συναντάμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα με την προπέρσινη έκδοση για το φορητό της Sony. Συγκεκριμένα τα lighting effects είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά και επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται έντονο bloom effect. Μάλιστα συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνιση τους και αρκετά bugs. Για παράδειγμα ενώ εξερευνείτε τους βάλτους αν ξεκινήσετε να κολυμπάτε πριν την ακτή, η Aveline θα συνεχίσει το κολύμπι της και έξω από αυτήν. Η HD αναβάθμιση πάντως έχει καταλυτικό ρόλο στην απόδοση των textures, ενώ σημαντική βελτίωση παρατηρήσαμε και στην ποιότητα των cutscenes.

Ηχητικά δεν συναντάμε ιδιαίτερες αλλαγές, αν και τα μουσικά themes έχουν γίνει remaster, ενώ κάποια ηχητικά εφέ έχουν ηχογραφηθεί ξανά από την αρχή. Το πρόβλημα και πάλι εντοπίζεται στο μετριότατο voice acting, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνει να πλησιάσει τα στάνταρ των υπολοίπων Assassin’s Creed. Ευτυχώς το soundtrack σώζει κάπως την κατάσταση, καθώς η δουλειά που έχει κάνει η αμερικανίδα Winifred Phillips είναι τουλάχιστον αξιόλογη.

Συνοψίζοντας
Με εξαίρεση τον μηχανισμό των Personas, αλλά και το γεγονός ότι συναντάμε μια θηλυκή ηρωίδα στην σειρά το Assassin’s Creed: Liberation HD δεν καταφέρνει να πρωτοτυπήσει σε κανέναν τομέα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα καθώς στην παρούσα δημιουργία συναντάμε όλα εκείνα τα στοιχεία, όπως τους πρωτόγονους stealth μηχανισμούς και την χαμηλή τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών, τα οποία μαστίζουν την μεγαλύτερη μερίδα των Assassin’s Creed. Λαμβάνοντας υπόψη μας αυτά τα στοιχεία, αλλά και το γεγονός ότι το σενάριο δεν καταφέρνει να προσφέρει τα αναμενόμενα η παρούσα δημιουργία δεν καταφέρνει να διακριθεί.

Συν τις άλλοις, η δουλειά της Ubisoft Sofia στην HD αναβάθμιση του τίτλου κρίνεται ανεπαρκής, καθώς με εξαίρεση το σταθερό frame rate δεν συναντάμε ουσιαστικές βελτιώσεις σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση. Επιπροσθέτως, οι όποιες προσπάθειες έκανε η εταιρεία για να δώσει μεγαλύτερη συνοχή στο σενάριο με την προσθήκη των νέων αποστολών δυστυχώς έπεσαν στο…κενό, καθώς και πάλι το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.

Θετικά:
– Σταθερό frame rate
– Ο μηχανισμός των Personas
– Αξιόλογο soundtrack
– Ποικιλία όπλων

Αρνητικά:
– Χαμηλή Α.Ι.
– Το multiplayer πετσοκόφτηκε
– Ο τεχνικός τομέας εξακολουθεί να απογοητεύει
– Σενάριο χωρίς συνοχή
– Απαιτείται αρκετό backtracking
– Μετριότατο voice acting

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6.5
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 5.9

Ενδείκνυται μόνο για όσους θέλουν να έχουν στην συλλογή τους όλα τα Assassin’s Creed που έχουν κυκλοφορήσει.

Παντελής Δασκαλέλος  

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης