Ο ανταγωνισμός είναι το παν. Σε κάνει περισσότερο εγωιστή. Σε βοηθά να προσπαθείς για το καλύτερο ώστε να κερδίσεις τον “αιώνιο” αντίπαλο. Ανταγωνισμός δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό αλλά και στο gaming.

Η περυσινή κόντρα Fifa 14 και Pro Evolution Soccer 2014 θύμιζε αναμέτρηση μεταξύ ομάδων Α’ και Β’ Εθνικής αντίστοιχα. Η next-gen έκδοση του Fifa 14 σε PS4 και Xbox One ήταν πραγματικά ένα από τα καλύτερα ποδοσφαιράκια των τελευταίων ετών (για μένα τολμώ να πω το καλύτερο) καθώς η Ignite Engine μας προσέφερε σπουδαία γραφικά, ακόμη πιο ρεαλιστικά animations και ακριβέστερο μοντέλο χειρισμού, ελέγχου της μπάλας και συγκρούσεων μεταξύ των παικτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αντιπέρα όχθη, η Konami κυκλοφόρησε τότε το PES 2014 μόνο σε PC και κονσόλες έβδομης και έκτης γενιάς, μένοντας εκτός της next-gen μάχης. Στα αρνητικά και η κακή εικόνα των online modes. Ενώ στο PES 2013 το online λειτουργούσε κανονικά για πρώτη φορά χωρίς lag, στο PES 2014 το lag, οι “τηλεμεταφορές” παικτών και τα disconnections, σε συνδυασμό με τα γνωστά προβλήματα του gameplay, αποτέλεσαν έναν ακόμη λόγο να στραφούν οι gamers προς το Fifa. Την φετινή σεζόν ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε.

New gen κόντρα
Το Pro Evolution Soccer 2015 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε PS4 και Xbox One, με την Konami να μπαίνει δυναμικά στην όγδοη γενιά προσπαθώντας να κερδίσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο της “πίτας”. Απ’ την άλλη, το Fifa 15 παρουσιάστηκε περισσότερο ως ένα update των ρόστερ του περυσινού, με ελάχιστες προσθήκες, όπως για παράδειγμα τα σημάδια που αφήνουν οι παίκτες στο γήπεδο (αλήθεια τα πρόσεξε κανείς σας;) Κατά βάση όμως, ουδής περίμενε όχι μόνο τις τόσο λίγες προσθήκες, αλλά κυρίως τα προβλήματα του gameplay που ανάγκασαν ορισμένους από εσάς να σπάσουν τα gamepad απ’ τα νεύρα τους!

Το γεγονός αυτό απεικονίστηκε και στα reviews, καθότι οι reviewers ανά τον κόσμο έβαλαν σχεδόν τις ίδιες βαθμολογίες σε αμφότερα τα Fifa και PES, θέλοντας έτσι να επιβραβεύσουν την προσπάθεια της Konami κι αντίστοιχα να τιμωρήσουν την EA. Οι gamers όμως είχαν άλλη άποψη καθώς απέκτησαν 14 εκατομμύρια Fifa 15 και 1,21 εκατομμύρια PES 2015. Τελικά ποιο από τα δύο θα παίξετε; Fifa ή Pro; Η συνέχεια στην αναλυτική σύγκριση που ακολουθεί, με βάση τις εκδόσεις του PS4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Gameplay (Χειρισμός): Fifa 15: 9, PES 2015: 8
Το Fifa παραμένει Simulation και το PES Arcade. Σε αυτό δεν χωράει αμφιβολία. Αυτό παρατηρείται εύκολα από τις πάσες που θα δώσετε μέχρι τα σουτ. Οι κάθετες μπαλιές για παράδειγμα στο Pro ωθούν αυτόματα τον συμπαίκτη σε συγκεκριμένο σημείο για να παραλάβει την μπάλα, σε αντίθεση με το Fifa όπου κάθε κίνηση είναι τελείως χειροκίνητη. Εκτός αυτού, ο συμπαίκτης σας κινείται στην ίδια ευθεία και δεν προσπαθεί να μπει διαγώνια στην τροχιά της μπάλας, επομένως συχνά θα δείτε κάθετες μπαλιές να καταλήγουν σε αντίπαλο ή έξω από την γραμμή του άουτ. Αυτό αναγκάζει πολλούς παίκτες να παίζουν με ψηλές κάθετες μπαλιές, με σκοπό ο συμπαίκτης τους να τις στοπάρει με το στήθος, κάτι που κάνει το gameplay κάπως μονότονο.

Οι σέντρες λειτουργούν και στα δύο ποδοσφαιράκια εξίσου καλά, ενώ τα σουτ είναι καθαρά Arcade στο Pro Evolution, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη ακρίβεια από την πλευρά σας. Στο δε Fifa χρειάζονται χειρουργική ακρίβεια, αφού καταλήγουν στην ακριβή κατεύθυνση που ορίζει το analog stick σας.

Gameplay (A.I.): Fifa 15: 7.5, PES 2015: 8.5
Έμεινα έκπληκτος όταν είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου σε Fifa ποδοσφαιράκι τόσο χάλια A.I. στους τερματοφύλακες. Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ούτε στο 50% με τα patches που βγήκαν στην πορεία και εξηγούμαι.

Ενώ κάθε τερματοφύλακας στο Fifa μπορεί να πιάσει τα άπιαστα στα τετ-α-τετ (σε όλες τις εκδόσεις ομολογώ) όταν έρχεται η ώρα για τα μακρινά σουτ, οι γκολκίπερ κοκκαλώνουν. Είτε σουτάρετε από τα 40, είτε από τα 50 μέτρα, στα ψηλά σουτ από απόσταση δεν θα κάνουν καν κίνηση για να πιάσουν την μπάλα, κάτι που τους αναγκάζει να τρώνε γκολ από το πουθενά. Οκ, αυτό μπορεί να συμβεί και στο PES αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Με τα patches τουλάχιστον διορθώθηκαν κάποια θέματα όπου η μπάλα έφευγε μέσα από τα χέρια των τερματοφυλάκων.

Η διαιτησία στα δύο ποδοσφαιράκια είναι η μέρα με την νύκτα. Στο PES 2015 στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, με εξαίρεση ορισμένα σκληρά φάουλ τα οποία δεν σφυρίζονται. Στο Fifa όμως έχουμε μία από τις πιο τραγικές διαιτησίες που έχουμε δει. Οι ρέφερι δίνουν ανύπαρκτα φάουλ ή πέναλτι, μέχρι και ανάποδα πλάγια ή κόρνερ αντί για άουτ. Δεν αφήνουν επίσης πλεονέκτημα όπου χρειάζεται, κόβοντας τις φάσεις χωρίς λόγο. Αν παίζετε Fifa με φίλους σας, φροντίστε να είστε σε ετοιμότητα να καλύψετε φθορές στην κονσόλα, την τηλεόραση η το χειριστήριό σας γιατί τα νεύρα μπορεί να χτυπήσουν κόκκινο.

Εκεί όπου το Fifa υπερτερεί είναι στο A.I. της CPU με την εξής παρένθεση. Ναι μεν το Legendary επίπεδο είναι πιο ανταγωνιστικό και δύσκολο από το Super Star, αλλά στο Fifa η CPU κρατάει τόσο πολύ την μπάλα που την κουράζει σε εξευτελιστικό βαθμό. Οι παίκτες φέτος μοιάζουν με…συγγενείς του Maradona, αφού όταν τους πιέζετε κουβαλούν την μπάλα για έως και 100 μέτρα, κουράζοντάς την σε υπερβολικό βαθμό και παίζοντας με συρτές και σίγουρες μπαλιές, ακόμα και προς τα πίσω. Αυτό ως εκ τούτου κουράζει κάθε παίκτη που θέλει απλά να παιχτεί θεαματικό ποδόσφαιρο και να διασκεδάσει.

Gameplay (Περιεχόμενο/Online): Fifa 15: 9, PES 2015: 7.5
Η EA κερδίζει κατά κράτος στον συγκεκριμένο τομέα. Απ’ τη μία το Pro δεν αύξησε την database του, έχοντας μόνη αποκλειστικότητα το Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα κι απ’ την άλλη η EA Sports απολαμβάνει 35 πρωταθλήματα και πάνω από 600 ομάδες! Όσοι βαριούνται εύκολα και δεν θέλουν να βλέπουν τους ίδιους παίκτες ή μισούν τους ψεύτικους ποδοσφαιριστές στα games (βλέπε PES) θα έχουν θέμα με τον τίτλο της Konami.

Όσο για τα modes, το MyClub κλέβει ένα μέρος απ’ τη δόξα του Ultimate Team, αλλά οι game designers της Konami έσφαλαν απ’ τη στιγμή που δεν μας επιτρέπουν να αποκτήσουμε όποιον παίκτη θέλουμε. Το Master League Online θεωρώ ότι δούλευε πολύ καλύτερα και μάλιστα αποτελούσε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Fifa και κάτι το εναλλακτικό. Στην περίπτωση του MyClub όμως, το να φέρνει ο ατζέντης τον κάθε παίκτη που θέλει και σε όποια πλευρά επιλέξει (π.χ. ζητάτε έναν μέσο, εύχεστε να κάτσει επιτελικό χαφ και σας έρχεται αμυντικό χαφ) καταστρέφει το gameplay και κάνει τις περιστάσεις να μοιάζουν τυχαίες. Ναι μεν στο πραγματικό ποδόσφαιρο οι προπονητές δέχονται τους περισσότερους παίκτες που τους φέρνουν οι πρόεδροι, αλλά μην το μεταφέρουμε στα games…και τέλος πάντων Arcade ποδοσφαιράκι περιμένει κάποιος να παίξει και όχι Simulation, άρα ένας λόγος παραπάνω.

Στα υπόλοιπα modes, απ’ την πλευρά του Fifa δεν υπήρξε μεγάλη αλλαγή, ενώ το Master League Online βελτιώθηκε ώστε να μπορείτε επιτέλους να αγοράζετε παίκτες πιο εύκολα και λαμβάνοντας άμεση απάντηση. Όσοι θέλετε πάντως να παίξετε Online πιθανόν δεν θα βρείτε την εμπειρία που ψάχνατε στο Pro Evolution Soccer 2015, αφού οι επιλογές σας περιορίζονται σε MyClub και φιλικά μόνοι ή με φίλους. Στο Pro δεν υπάρχει κάποιο Mode αντίστοιχο του ProClubs ώστε να φτιάξετε ομάδα πολλών ατόμων και να διεκδικήσετε πρωταθλήματα. Last but not least, οι διορθώσεις στο online του PES 2015. Τον πρώτο καιρό υπήρξε έντονο lag και disconnections. Τα προβλήματα αυτά όμως διορθώθηκαν αργότερα με το patch που κυκλοφόρησε κοντά στην περίοδο των εορτών, ώστε να μπορούμε όλοι να βγάλουμε με επιτυχία 90 λεπτά.

Τεχνικός τομέας: Fifa 15: 8.5, PES 2015: 8
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αμφότερες οι δύο εκδόσεις έχουν βελτιωθεί στον τομέα των γραφικών και τον σχεδιασμό προσώπων των παικτών. Οι διαφορές είναι μικρές και συγκεκριμένα στα animations και τα facial expressions που απεικονίζονται λίγο καλύτερα στο Fifa 15, ενώ αντίστοιχα στο PES 15 προτιμώ την απεικόνιση γηπέδου. Η Fox Engine της Konami που υλοποιήθηκε φέτος στο 100% έδειξε μια σαφώς καλύτερη εικόνα από αυτή του PES 2014. Παρατηρήθηκαν επίσης ορισμένα προβλήματα με πάγωμα των frames στο launch του PES 2015, τα οποία ευτυχώς λύθηκαν με patch από τις πρώτες εβδομάδες.

Στον σχολιασμό παρατηρούμε ότι στο Fifa 15 γίνεται πιο εκτενής ανάλυση για συγκεκριμένους παίκτες και ομάδες, ενώ το PES 15 βελτιώνεται κι αυτό με τη σειρά του, προσπαθώντας έστω να φτάσει στο επίπεδο ενός Fifa 13. Του λείπουν πολλές ακόμη σελίδες κειμένου, αλλά για τα ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα, τα λογοπαίγνια από Σωτηρακόπουλο και Θαναηλάκη είναι άκρως διασκεδαστικά, ενώ δεν υπάρχουν πλέον και οι παύσεις δευτερολέπτων χωρίς σχόλια που συναντούσαμε πέρυσι.

Σύνολο
Fifa 15: 8.3
Pro Evolution Soccer 2015: 8.1

Το συγκριτικό τεστ βρίσκει το Fifa 15 να προηγείται φέτος με πολύ μικρότερη διαφορά από πέρυσι, κυρίως διότι η EA Sports “επαναπαύθηκε στις δάφνες της”. Έχοντας αποκλειστικότητες για τα δικαιώματα πολλών πρωταθλημάτων έναντι της Konami, την πρωτιά στην database την είχε σίγουρη. Παρουσιάζοντας την ίδια εικόνα στον χειρισμό, αλλά A.I. διαιτητών και τερματοφυλάκων κατώτερο των περιστάσεων έχασε πολλούς πόντους, κάνοντας το Fifa 14 να μοιάζει…καλύτερο. Κατά βάση οι ελάχιστες βελτιώσεις του δεν δικαιολόγησαν σε καμία περίπτωση ένα νέο release. Όπως και να ‘χει όμως, η online εμπειρία του Fifa 15 και η ακρίβεια χειρισμού του, παραμένουν στην κορυφή.

Η Konami έβαλε κάτω το κεφάλι, δούλεψε και διόρθωσε αρκετά προβλήματα. Έχει όμως κάποια χιλιόμετρα να διανύσει, ειδικά στον τομέα του χειρισμού και του online που -κακά τα ψέματα- αποτελεί μονόδρομο ακόμη και στα ποδοσφαιράκια. Στη δε database η Konami θα έπρεπε να αποκτήσει έστω μικρά πρωταθλήματα στα οποία η EA δεν έχει αποκλειστικότητα, διαφορετικά το κόστος ενός παιχνιδιού με τόσες λίγες ομάδες δεν δικαιολογείται στον βαθμό που πιστεύουν οι Ιάπωνες. Επίσης, αμφότερες οι δύο εταιρείες θα έπρεπε επίσης αντί να μειώνουν τις ελληνικές ομάδες, να είχαν ένα ελληνικό πρωτάθλημα και να μην αντιμετωπιζόμαστε ακόμη ως αγορά λες και είμαστε μπανανία. Για να έρθουν πωλήσεις θα πρέπει να δοθεί και το κίνητρο.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το Pro Evolution Soccer είναι arcade και το Fifa simulation. Αυτό κρίνει εν τέλει και την έκβαση της “μάχης”, αφού εξαρτάται καθαρά από τα προσωπικά γούστα του καθενός. Από εκεί και πέρα οι δύο εταιρείες στοχεύουν στο κοινό των…”αναποφάσιστων” με σκοπό να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους gamers. Το τι θα καταφέρουν στο τέλος θα το κρίνετε εσείς.

Εσείς τι παίξατε φέτος; Fifa 15 ή PES 15; Αφήστε σχόλιο στο κάτω μέρος του άρθρου αιτιολογώντας την άποψή σας.

Διαβάστε το review του Fifa 15 και το αντίστοιχο του Pro Evolution Soccer 2015. Επίσης ψηφίστε στο γκάλοπ του Forum για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο κι αν θέλετε αφήστε το σχόλιό σας.

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης