Πιστό στις παραδόσεις του, το αγαπημένο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας της Microsoft, μετά από δύο χρόνια είναι και πάλι εδώ. Το 2005, η σειρά Forza Motorsport άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Xbox, το 2007 εξέπληξε τους πάντες με τα γραφικά και το gameplay της στο Xbox 360 και φέτος, στην τρίτη της έκδοση, υπόσχεται ανάλογες συγκινήσεις. Μπορεί βέβαια να μην έχει την πρωτοτυπία της προηγούμενης έκδοσης αλλά με όλα όσα προσφέρει θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το καλύτερο racing game για το 2009. Παραδόξως, η φετινή έκδοση έχει δύο DVD. Το δεύτερο DVD προσθέτει επιπλέον αυτοκίνητα στο παιχνίδι και απαιτεί (προαιρετική) εγκατάσταση της τάξεως των 1.9GB στον σκληρό σας δίσκο. 

Gameplay
Αν είστε νέος στη σειρά Forza Motorsport τότε ίσως να τρομάξετε κάπως με τον απότομο τρόπο που ξεκινάει το παιχνίδι. Στην πρώτη σας κούρσα, σας δίνεται ένα Audi R8 με το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να διαγωνιστείτε, χωρίς να ξέρετε ακόμη ούτε καν τα βασικά για τον χειρισμό του παιχνιδιού. Μετά την πρώτη σας κούρσα θα κληθείτε να επιλέξετε ένα από τα επτά διαθέσιμα αυτοκίνητα που σας προτείνονται και τα οποία είναι φυσικά χαμηλού κυβισμού. Κατά την πρώτη σας αυτή επιλογή δυστυχώς δεν θα έχετε στη διάθεσή σας τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων αυτοκίνητων, άρα θα πρέπει να λειτουργήσετε με το ένστικτό σας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις επιλέξετε το βασικό σας αυτοκίνητο, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει καθώς θα οδηγηθείτε στο βασικό μενού του παιχνιδιού. Για να συμμετάσχετε σε αγώνες έχετε τρεις επιλογές οι οποίες βρίσκονται κάτω από το μενού “Go Race”: το Season Play, το Event List και το Multiplayer. Το Season Play είναι ουσιαστικά η επιλογή με την οποία θα περάσετε από όλα τα αγωνιστικά events του παιχνιδιού, ξεκινώντας από τα πιο ασήμαντα και φτάνοντας στις μεγάλες διοργανώσεις της Formula 1 που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του παιχνιδιού.

Το Event List είναι ένας πλήρης πίνακας στον οποίο υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα events του παιχνιδιού (220 εις τον αριθμό). Φυσικά δεν έχετε από την αρχή όλους τους αγώνες διαθέσιμους, αλλά όσο κερδίζετε (και ανεβάζετε το level σας) τόσο ξεκλειδώνετε τα δυσκολότερα events. Πρακτικά, μέσω του Event List μπορείτε να διαγωνιστείτε στους σημαντικότερους αγώνες του Forza 3 που έχετε ήδη ξεκλειδώσει, διεκδικώντας κατευθείαν τα μεγάλα έπαθλα. Έτσι, θα παραβλέψετε τους αγώνες χαμηλών κατηγοριών και θα ανεβάσετε το level του οδηγού σας πιο γρήγορα. Τα πρώτα events αποτελούνται συνήθως από τρεις αγώνες. Στα ανώτερα επίπεδα υπάρχουν κάθε είδους συνδυασμοί. Εκεί θα συναντήσετε events από 1 έως 13 αγώνες, τους οποίους και θα πρέπει να ολοκληρώσετε για να πάρετε κάποιο μεγάλο χρηματικό έπαθλο (πέρα από τα μεμονωμένα ποσά για κάθε κούρσα). Όσο πιο δύσκολο και μεγαλύτερο σε διάρκεια είναι ένα event, τόσο μεγαλύτερο είναι και το έπαθλο. Απώτερος στόχος σας είναι το μεγάλο γκραν-πρι της Formula 1 που περιλαμβάνει 13 ολόκληρους αγώνες. Για να συμμετάσχετε σε αυτό θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το Level 50!

Η τελευταία επιλογή του Go Race είναι το Multiplayer mode, το οποίο σας επιτρέπει να παίξετε online με άλλους χρήστες. Μέχρι και οκτώ άτομα μπορούν να διαγωνιστούν με το αυτοκίνητό τους σε πίστα της επιλογής τους. Αν είστε Gold συνδρομητής στο Xbox Live, τότε εκεί θα αντιληφθείτε πραγματικά την αξία του παιχνιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα από τα παραπάνω modes, υπάρχει και το Free Play, όπου μπορείτε είτε να παίξετε μόνος σας δοκιμαστικούς αγώνες σε όποια πίστα θέλετε και με όποιο αμάξι θέλετε, είτε να πάρετε έναν φίλο σας και να παίξετε αγώνες στην ίδια κονσόλα μέσω split-screen. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο μεταξύ σας όσο και κόντρα σε ένα ή δύο αντίπαλα οχήματα, έτσι για να υπάρχει κι ένας επιπλέον ανταγωνισμός.

Το Forza Motorsport 3 έχει πέντε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, ενώ σας επιτρέπει να διαμορφώσετε το δικό σας επίπεδο, προσθέτοντας ή αφαιρώντας ορισμένες επιλογές από τα αντίστοιχα μενού. Στην ειδική διαμόρφωση δυσκολίας μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να ενεργοποιήσετε τα αυτόματα φρένα, το σύστημα σταθερότητας, το traction control, τις ταχύτητες, την βοηθητική γραμμή, τις ζημιές του αυτοκινήτου σας ή ακόμη και να αλλάξετε το A.I. των αντιπάλων. Όσο ανεβάζετε την δυσκολία. τόσο αυξάνεται και το ποσοστό % από τα επιπλέον χρήματα που θα κερδίζετε μετά από κάθε αγώνα. Αν είστε δηλαδή έμπειρος χρήστης, αυτό θα σας επιτρέψει να κερδίσετε περισσότερα χρήματα, άρα και να αγοράσετε νέα και καλά αυτοκίνητα πολύ πιο γρήγορα απ’ το συνηθισμένο.

Πριν συμμετάσχετε σε κάποιον αγώνα ταχύτητας θα πρέπει να ελέγξετε αν το αυτοκίνητό σας καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Υπάρχουν 10 επίπεδα αυτοκίνητων. Τα 7 αφορούν κλασικά αυτοκίνητα και τα 3 καθαρά αγωνιστικού τύπου (το ανώτερο επίπεδο έχει μονοθέσια της Formula 1). Κάθε κούρσα ζητάει αυτοκίνητα από μία συγκεκριμένη κατηγορία και κάτω. Αν έχετε αυτοκίνητο της αμέσως ανώτερης κατηγορίας, τότε δυστυχώς θα πρέπει να αφαιρέσετε τα upgrades που του έχετε κάνει για να μπορέσετε να συμμετάσχετε, κάτι που φυσικά είναι ανούσιο. Άρα, στόχος σας είναι να έχετε στο γκαράζ σας το καλύτερο αμάξι από κάθε κατηγορία ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να διαγωνιστείτε σε όλων των ειδών τα events και να εξασφαλίσετε το εύκολο χρήμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μενού του Forza Motorsport 3 θα σας ταλαιπωρήσουν στο θέμα επιλογής κούρσας, μιας και για να αλλάξετε το ενεργό σας αυτοκίνητο θα πρέπει κάθε φορά να επιστρέφετε στο γκαράζ σας από το βασικό μενού και να επιλέγετε το αμάξι που θέλετε. Κι επειδή ορισμένα events έχουν περίεργες απαιτήσεις ζητώντας συμμετοχή μόνο από αυτοκίνητα συγκεκριμένης εταιρείας ή χώρας, τότε αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να κρατάτε ορισμένα αυτοκίνητα, άρα με τον καιρό η εύρεση του κατάλληλου αυτοκινήτου στο γκαράζ σας ολοένα και θα αυξάνεται. Όλα αυτά φυσικά ισχύουν μόνο αν θέλετε να κερδίσετε όλες τις κούρσες του παιχνιδιού.

Στο ξεκίνημα κάθε αγώνα, βρίσκεστε πάντοτε στην τελευταία θέση. Οι πρώτοι σας αγώνες λαμβάνουν χώρα σε μικρές πίστες 2-3 γύρων και τα χρονικά περιθώρια για προσπέραση είναι πολύ μικρά. Αργότερα, θα συμμετάσχετε σε μεγαλύτερες κούρσες 3-4 γύρων και με 2 ή και περισσότερα λεπτά ανά γύρο, καθώς και πιο ανοιχτούς δρόμους. Έτσι, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρετε στην αρχή, αργότερα θα έχετε την ευκαιρία «να πάρετε το αίμα σας πίσω». Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά στην τεχνητή νοημοσύνη των οδηγών. Το A.I. των οδηγών έχει τρία επίπεδα: Easy, Medium και Hard. Το λογικό είναι να το ρυθμίσετε στο Medium επίπεδο, ώστε όλα να είναι δίκαια. Αν όμως το ρυθμίσετε στο Hard (κάτι που δεν σας προτείνουμε) τότε οι οδηγοί θα γκαζώνουν πιο γρήγορα από εσάς, ακόμα κι αν έχουν αυτοκίνητα υποδεέστερα σε σχέση με το δικό σας! Γενικά περιμέναμε σαφώς πιο ανταγωνιστική συμπεριφορά απ’ τους άλλους οδηγούς. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι όλοι τους οδηγούν σαν ρομπότ, υποχωρούν εύκολα στα «τζαρτζαρίσματα», δεν μπαίνουν σφήνα στις στροφές και γενικά οδηγούν προσεκτικά κάνοντας μόνο ασφαλείς προσπεράσεις! Δεν διαφέρουν σε τίποτε από απλούς οδηγούς μιας Εθνικής οδού. Αντίθετα, σε σχέση με τους οδηγούς των δικών μας Εθνικών δρόμων ίσως να τους βρείτε υποδεέστερους! Το μόνο θετικό (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) είναι ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εμπλέκονται σε τρακαρίσματα ή βγαίνουν εκτός δρόμου, δείγμα του ότι δεν έχουν τελείως μηχανική συμπεριφορά.

Αν κάνετε κάποιο λάθος κατά την οδήγησή σας, τότε μπορείτε να το διορθώσετε με την εντολή Rewind, η οποία ενεργοποιείται αν πατήσετε το “Back” οποιαδήποτε στιγμή. Τότε, θα επιστρέψετε στην κατάσταση που βρισκόσασταν πριν από 5-6 δευτερόλεπτα και η οθόνη θα παγώσει για να σας ρωτήσει αν θέλετε να συνεχίσετε από εδώ ή να πάτε ακόμη πιο πίσω. Το συνεχόμενο rewind επιτρέπεται μέχρι ενός σημείού (περίπου 20 δεύτερα), αλλά σε κάθε περίπτωση θα λύσει τα χέρια σας και θα σας γλιτώσει από το να χάσετε τον κόπο αρκετής ώρας σε έναν αγώνα.

Το σύστημα οδήγησης είναι πολύ ρεαλιστικό και είναι εξίσου ευχάριστο στον χειρισμό, ακόμα κι αν παίζετε με οποιαδήποτε από τις πέντε κάμερες, με εξαίρεση ίσως αυτή του cockpit που απαιτεί ειδική δεξιοτεχνία. Γενικά υπάρχει μια πολύ σωστή αίσθηση χειρισμού του αυτοκινήτου, ώστε οι νέοι οδηγοί να μην δυσκολευτείτε στις στροφές χάρη στις βοήθειες των αυτόματων φρένων, αλλά και οι έμπειροι οδηγοί να μπορέσετε να παίξετε εύκολα το παιχνίδι, με μόνη ίσως βοήθεια το anti-lock brakes που σας βοηθάει να φρενάρετε σαν άνθρωποι. Γενικά με το φρενάρισμα υπάρχει ένα θέμα, ιδιαίτερα στα αυτοκίνητα που δεν έχουν καλό χειρισμό. Εκεί θα πρέπει να αγοράσετε οι ίδιοι αγωνιστικά φρένα, αεροτομές, καθώς και τα κατάλληλα ελαστικά, ώστε να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να γλιτώσετε από…τα συνεχόμενα rewind. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναγκαστικά να παίζετε με τις βοήθειες φρεναρίσματος.

Όσο ρεαλιστικό κι αν είναι το Forza Motorsport 3, υπάρχουν κι ορισμένα αρνητικά στο σύστημα οδήγησης τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Καταρχήν οι ενδείξεις που σας εμφανίζουν την απόσταση σε δευτερόλεπτα μεταξύ δύο αυτοκινήτων, είναι αρκετά μικροσκοπικές. Επίσης, σε όλες τις πίστες δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις στροφές και δυστυχώς αυτό θα αναγκάσει τους περισσότερους από εσάς να παίζετε με τα αυτόματα φρένα. Ένα ακόμη πολύ αρνητικό στον σχεδιασμό των διαδρομών, είναι ότι η γραμμή τερματισμού δεν είναι πάντοτε ορατή. Υπάρχουν δε ορισμένες περιπτώσεις όπου κάποιες πίστες διαθέτουν δύο σημεία που μοιάζουν με γραμμές τερματισμού, κάτι που σε κάθε γύρο σίγουρα θα σας μπερδέψει.

Όταν κερδίζετε σε μία κούρσα τότε αποκτάτε experience. Έτσι, ο οδηγός σας και το αυτοκίνητό σας ανεβαίνουν διαρκώς level. Όπως προαναφέραμε, όσο ο οδηγός σας ανεβαίνει level τόσο ξεκλειδώνετε τα μεγαλύτερα events αλλά και τα ακριβότερα αυτοκίνητα. Όταν αρχίσετε να γίνεστε γνωστός, τότε πολλές εταιρείες θα σας πλησιάσουν και θα σας χαρίσουν διάφορα αυτοκίνητά τους, με στόχο να τα οδηγήσετε και να τις κάνετε γνωστές. Αντίστοιχα, όσο ανεβαίνει level το αυτοκίνητό σας, τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία του θα σας κάνει έκπτωση στα ανταλλακτικά του, ώστε να συνεχίσετε να την προτιμάτε.

Το Forza Motorsport 3 συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της σειράς και μπορεί να χαρακτηριστεί επάξια ως το κορυφαίο racing game, όχι μόνο για το Xbox 360 αλλά για ολόκληρο το 2009.

Αυτοκίνητα, πίστες και upgrades
Η ποικιλία των αυτοκινήτων στο Forza Motorsport 3 θα καθηλώσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς gamers. Υπάρχουν πάνω από 400 μοντέλα αυτοκίνητων κάθε χρονολογίας, με έμφαση κυρίως στα μοντέλα της τελευταίας δεκαετίας. Από τα φετινά μοντέλα ξεχωρίσαμε τα Ferrari California, Volkswagen Scirocco GT, Seat Ibiza Cupra, Audi Q7 V12, Mazdaspeed 3, Porsche Cayenne Turbo S, Cadillac CTS-V, Lotus Evora, Dodge Challenger SRT8, Nissan 370Z, BMW M5 E60 και Jaguar XKR-S. Υπάρχουν όμως και ακυκλοφόρητα μοντέλα του 2010, όπως τα Hyundai Genesis Coupe, Chevrolet Camaro SS, Audi R8 5.2 FSI και FIAT Abarth 500. Βέβαια, στην ανώτερη κατηγορία των αυτοκινήτων δρόμου δεν μπορούμε παρά να ξεχωρίσουμε τα υπερπολυτελή Bugatti Veyron 16.4 και Chevrolet Corvette ZR1, ενώ στις τρεις αγωνιστικές κατηγορίες θα παρελάσουν από μπροστά σας όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου όπως οι Ferrari, BMW, Ford, Porsche, Nissan, Aston Martin κ.α. 

Η αγορά των αυτοκινήτων είναι αρκετά απλή. Υπάρχει δυνατότητα για προβολή όλων των αυτοκινήτων με βάση την κατασκευάστρια εταιρεία (αλφαβητικά) ή με βάση την κατηγορία τους. Πριν ξοδέψετε τα χρήματά σας σκεφτείτε πολύ καλά τι θα αγοράσετε. Τα οχήματα έχουν πάντοτε εμφανή τα χαρακτηριστικά Speed, Handling, Acceleration, Launch και Braking, άρα εξετάζοντας προσεκτικά όλα τα μοντέλα θα μπορέσετε να βρείτε τα ταχύτερα αυτοκίνητα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Για τις αγορές αυτοκινήτων υπάρχει όμως και το Auction House, ένας τομέας στον οποίο μπορείτε να αγοράσετε αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές και να πουλήσετε τα δικά σας σε άλλους χρήστες, αρκεί όμως να είστε Gold members στο Xbox Live (το παιχνίδι είναι άλλωστε της Microsoft, άρα αυτό είναι κι ένα λογικό επακόλουθο).


Όσο κι αν η αγορά αυτοκινήτων είναι ευχαρίστηση, η πώληση είναι ότι χειρότερο. Ότι αυτοκίνητο κι αν έχετε, η τιμή πώλησής του είναι 100 credits! Μιλάμε δηλαδή για ένα τελείως εξευτελιστικό ποσό. Αν παίρνατε πίσω έστω τα μισά χρήματα τότε θα σκεφτόσασταν να πουλήσετε τα αυτοκίνητά σας. Αλλά για 100 ψωροcredits δύσκολα θα το κάνετε, πόσο μάλλον την στιγμή που υπάρχουν events τα οποία ζητούν αυτοκίνητα συγκεκριμένων εταιρειών. Κατ’ επέκταση, όποτε κάνετε μια αγορά και αδειάζει το ταμείο σας θα πρέπει να αρχίσετε πάλι να μαζεύετε χρήματα από το μηδέν. Εκτός βέβαια κι αν είστε Gold members και βάλετε τα αυτοκίνητά σας σε δημοπρασία για να κονομίσετε. 

Ο τομέας στον οποίο το Forza Motorsport 3 κυριαρχεί έναντί όλων των ανταγωνιστών του είναι τα upgrades. Οι διαθέσιμες αναβαθμίσεις μπορούν πραγματικά να εξελίξουν το αυτοκίνητό σας σε έναν πύραυλο εν κινήσει. Υπάρχουν upgrades για όλα τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου (φίλτρο αέρος, σύστημα καυσίμων, βαλβίδες, πιστόνια κτλ.), για τα φρένα και τις αναρτήσεις, τα ελαστικά και τις ζάντες, το διαφορικό, τις αεροτομές και γενικά για όλα τα γνωστά εξαρτήματα που διαθέτει ένα αυτοκίνητο! Κι αν αυτό δεν σας είναι αρκετό, τότε μέσω της επιλογής “Conversion” μπορείτε να «φορέσετε» ακόμα και μηχανή άλλου αυτοκινήτου, αλλάζοντας τελείως την απόδοση του οχήματος. Βέβαια, αν δεν θέλετε να ψαχτείτε τόσο πολύ, μια απλή επιλογή “Quick Upgrade” πριν από κάθε αγώνα είναι αρκετή ώστε να βελτιώσετε την απόδοση του αυτοκινήτου και στα πέντε χαρακτηριστικά του με ένα κλικ. 

Οι διαθέσιμες πίστες του παιχνιδιού ξεπερνούν τις 100 και όσοι είστε ψαγμένοι με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό θα αναγνωρίσετε πολλές γνωστές τοποθεσίες όπως οι Silverstone, Sedona, Suzuka και Mugello Autodromo. Όσο πιστή κι αν είναι η απόδοση των διαδρομών, το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ποικιλία στα περιβάλλοντα, την οποία είχαμε σε μεγαλύτερο βαθμό στο Forza Motorsport 2. Επιπρόσθετα, οι χρόνοι φόρτωσης είναι μεγαλύτεροι απ’ ότι θα ‘πρεπε κι αυτό συγκαταλέγεται επίσης στα μειονεκτήματα του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια του loading, προβάλλονται tips που μπορείτε να εφαρμόσετε στο παιχνίδι, αλλά και διάφορα ιστορικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το ότι το ραδιόφωνο πρωτοπαρουσιάστηκε στα αυτοκίνητα το 1923 ή ότι το 1898 η αστυνομία της Αμερικής κυνηγούσε τους επίδοξους μηχανόβιους με ποδήλατα! Όλα αυτά από ένα σημείο κι έπειτα επαναλαμβάνονται και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν επάξια τους χρόνους αναμονής σας.

Γραφικά
Τα μοντέλα των αυτοκινήτων στο Forza Motorsport 3 έχουν καλύτερη ποιότητα από ποτέ, αν και επί της ουσίας με βάση την βελτίωση της δεύτερης έκδοσης, φέτος περιμέναμε πολύ μεγαλύτερες διαφορές. Η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στο σύστημα φωτοσκίασης καθώς και στην σωστή απεικόνιση των cockpits του οδηγού, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το εκάστοτε μοντέλο. Εκεί όπου έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια είναι στο anti-aliasing, κυρίως όσον αφορά στον σχεδιασμό κάθε πίστας. Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία θα μπορούσαν να έχουν καλύτερο σχεδιασμό κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στους τοίχους και στην απεικόνιση των θεατών, οι οποίοι βρίσκονται μονίμως μακριά σας (στις κερκίδες τους) και πουθενά αλλού.

Το νέο σύστημα καταστροφής του οχήματος μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό. Στην πράξη επηρεάζει αρκετά την οδήγηση, ειδικά αν έχετε ενεργοποιήσει την σχετική επιλογή από τα options. Μετά από ορισμένα τρακαρίσματα θα δείτε ότι το όχημά σας θα έχει γεμίσει λακούβες, ενώ σε χειρότερες περιπτώσεις ενδέχεται να στρίβει προς ένα σημείο, δείγμα του ότι θα έχει στραβώσει ο άξονάς του. Το μοντέλο συγκρούσεων οπτικά δεν είναι τόσο ρεαλιστικό, καθώς δεν παρατηρείται αποκόλληση μικρών κομματιών από τα οχήματα ή έντονη θραύση κρυστάλλων. Αυτό που προστέθηκε ως δυνατότητα φέτος είναι οι τούμπες που φέρνουν τα αυτοκίνητα μετά από μία σφοδρή σύγκρουση. Για τις ανάγκες του gameplay, τα αυτοκίνητα δεν καταστρέφονται ολοσχερώς, απλά με ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο θα αναπτύσσετε αρκετά μικρότερη ταχύτητα από το συνηθισμένο και το πιθανότερο είναι να χάσετε την κούρσα.

Ήχος
Μία σημαντική προσθήκη στο Forza Motorsport 3 είναι η επεξηγηματική φωνή που σας συντροφεύει σε όλα τα μενού και που σας πληροφορεί για διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχετε ώστε να συμμετάσχετε σε μία κούρσα ή τα upgrades που θα πρέπει να κάνετε στο αυτοκίνητό σας.

Στα μουσικά κομμάτια, η Turn 10 Studios έχει επιλέξει ευχάριστα Mainstream/Rock ακούσματα (ενίοτε και απλά beatάκια) τα οποία προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία οδήγησης. Όσον αφορά όμως στα ηχητικά εφέ, πέρα από τους συνηθισμένους θορύβους των μηχανών ή των ελαστικών που σπινιάρουν στις στροφές, περιμέναμε σίγουρα μεγαλύτερη ποικιλία στους ήχους των συγκρούσεων. Αντίθετα, το υπάρχον ρεπερτόριο δίνει την αίσθηση ότι υπάρχουν απλά 2-3 ήχοι οι οποίοι και επαναλαμβάνονται διαρκώς.

Επίλογος
Το Forza Motorsport 3 είναι χωρίς αμφιβολία το καλύτερο παιχνίδι αγώνων ταχύτητας για την τρέχουσα χρονιά, παρά τις όποιες μικροατέλειες στο gameplay. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η ρεαλιστικότατη εμπειρία οδήγησης, τα εκατοντάδες αυτοκίνητα και οι ατέλειωτοι αγώνες οδήγησης, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αυτός ο τίτλος μπορεί πραγματικά να σας κρατήσει κοντά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θετικά:
– Ρεαλιστικότατη οδήγηση με δυνατότητα rewind σε περίπτωση λάθους
– Πολύ καλός σχεδιασμός οχημάτων
– Σωστή δουλειά σε μουσική και ήχο
– 400 αυτοκίνητα κάθε είδους που θα καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς
– Το πληρέστερο σύστημα με upgrades που είδαμε ποτέ
– Split-Screen και Multiplayer Mode που αυξάνουν την διάρκεια ζωής του παιχνιδιού

Αρνητικά:
– Ατέλειες σχεδιασμού στο περιβάλλον
– Σχετικά μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης
– Η «ρομποτική» τεχνητή νοημοσύνη των οδηγών
– Ορισμένες ασαφείς ενδείξεις στις πίστες
– Η λογική “Γίνε Xbox Live Gold member ή πούλα τα αυτοκίνητά σου για 100 credits!”

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 9
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.3

Το καλύτερο Forza της σειράς είναι εδώ!

Μάνος Γρυπάρης

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης