Σαν ιδέα, οι επανακυκλοφορίες κλασικών τίτλων και δη σε μορφή συλλογής είναι κατά την προσωπική μου -ταπεινή- άποψη κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των φορητών μηχανημάτων, του PS Vita στην συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν μάλιστα μιλάμε όχι απλά για δύο κορυφαία games, αλλά για δύο δημιουργίες-σήμα κατατεθέν της εποχής του PS2, τότε έχουμε όλες τις προδιαγραφές για ένα ιδανικό πακέτο διασκέδασης με αρκετές δόσεις νοσταλγίας.

Φυσικά αναφερόμαστε στην συλλογή God of War Collection, η οποία περιλαμβάνει τα God of War και God of War II και φτάνει στο PS Vita σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή της στο PS3, μέσω της God of War III Ultimate Trilogy Edition -μεταξύ άλλων. Γνωρίζοντας πως οι συλλογές αυτού του είδους για το μικρό handheld είναι είτε εξαιρετικές (The Sly Trilogy), είτε αρκετά μέτριες (Jak and Daxter Collection), υπήρχε πάντα ο φόβος της δεύτερης περίπτωσης, δεδομένων και των υψηλών production values των εν λόγω τίτλων που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να αποδοθούν σωστά στο PS Vita. Ωστόσο, η Sanzaru Games (The Sly Trilogy) κάνει ξανά αρκετά καλή δουλειά στο νέο αυτό port, το οποίο αν και δεν είναι τέλειο, στέκεται άνετα δίπλα στους πιο ποιοτικούς τίτλους της φορητής κονσόλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

gos-collection-1

“Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις”
Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει τις επικές περιπέτειες του Σπαρτιάτη πολεμιστή Kratos, ο οποίος πλέον είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες στα video games. Η ιστορία της σειράς είναι βασισμένη προφανώς στην Ελληνική μυθολογία (αν και μπλέκει τα στοιχεία της με “ότι να΄ναι” τρόπο) και στην εν λόγω συλλογή αναβιώνουμε τους δύο πρώτους τίτλους που είχαν κυκλοφορήσει αρχικά για το PlayStation 2.

Η μεγαλειώδης ιστορία και η τρομερή ατμόσφαιρα της σειράς είναι δεδομένα, όπως άλλωστε και η εν γένει ποιότητα των παιχνιδιών αυτών, επομένως αυτό που μένει είναι να δούμε εάν έχει γίνει σωστή μεταφορά στο PS Vita και πως λειτουργούν οι μηχανισμοί του gameplay στη μικρή φορητή κονσόλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δωδεκάθεο στα χέρια σας
Σε γενικές γραμμές η συλλογή θυμίζει τις αντίστοιχες μεταφορές των παιχνιδιών στο PS3. Αν και προφανώς η ανάλυση είναι χαμηλότερη, εξαιτίας της 960×544 οθόνης της φορητής κονσόλας, τα παιχνίδια έχουν μεταφερθεί σε high-definition, με την εξαίρεση των in-game cutscenes που δείχνουν την ηλικία τους και την μέτρια για τα σημερινά δεδομένα ανάλυσή τους. Ωστόσο, λόγω της μικρής οθόνης του PS Vita, η μετάβαση ανάμεσα στο παιχνίδι και τα χοντροκομμένα-πιξελιασμένα βίντεο δεν δείχνει τόσο άσχημη όσο ήταν στο PS3.

Γενικότερα η ποιότητα του οπτικού τομέα δεν φτάνει τα επίπεδα των ports για το PS3 με τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα περιβάλλοντα να φαίνονται υποδεέστερα, αλλά για τα δεδομένα της μικρής μας κονσόλας τα δύο God of War δείχνουν ακόμα και σήμερα όμορφα και σίγουρα καλύτερα από τις αρχικές εκδόσεις του PS2. Όσον αφορά τον ήχο, αναμενόμενα υπάρχει κάποια πτώση της ποιότητας λόγω συμπίεσης, αλλά η πανέμορφη μουσική των παιχνιδιών και τα βάρβαρα πολεμικά εφέ αν και ακούγονται λίγο αδύναμα και “πνιγμένα” παραμένουν πωρωτικά όπως τότε.

gos-collection-2

Ο Kratos γνέφει το μουσάκι του με ικανοποίηση βλέποντας αυτή την συλλογή!


Ξύλο και οθόνες αφής

Από εκεί και πέρα, η αίσθηση που θα αποκομίσετε από την συλλογή στην φορητή σας κονσόλα είναι αυτή μιας σωστής, καταιγιστικής, hack and slash God of War εμπειρίας. Το layout του χειρισμού στο PS Vita λειτουργεί πολύ καλά, με την αναμενόμενη διάταξη κουμπιών που γνωρίζετε. Η μόνη διαφορά έγκειται στην ενσωμάτωση των touch λειτουργιών για την εκτέλεση ορισμένων δευτερευόντων ενεργειών του μαινόμενου ήρωά μας.

Για παράδειγμα, για να ανοίξετε κιβώτια, να αλλάξετε όπλα, να σπρώξετε-σύρετε κουτιά, να ενεργοποιήσετε την δύναμη Rage of the Gods ή να σώσετε το παιχνίδι στα checkpoints, θα πρέπει να αγγίξετε με το δάχτυλό σας τις κατάλληλες επιφάνειες της κονσόλας, ή ακόμα και να πατήσετε ταυτόχρονα κάποιο κουμπί. Αν και φαινομενικά είναι λίγο αχρείαστα όλα αυτά, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι μπήκαν “για να μην λέμε ότι αφήσαμε ανεκμετάλλευτο το PS Vita”, τελικά θα τα συνηθίσετε και θα δείτε πως προσφέρουν μια εναλλαγή στο κάφρικο button mashing των μαχών. Ίσως λίγο πιο άβολες είναι οι touch λειτουργίες της μπροστινής οθόνης και κυρίως το dash του Kratos, το οποίο είναι πλέον ένα εικονίδιο που πρέπει να πατήσετε και μάλλον θα το ξεχνάτε στις περισσότερες περιπτώσεις.

gos-collection-3

Από τον Όλυμπο στον Άδη
Για να λέμε όμως και την αλήθεια, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα στην God of War Collection, καθώς υπάρχουν διάφορα προβληματάκια, όχι ικανά να σας χαλάσουν την διασκέδαση μεν, αλλά υπαρκτά όπως και να έχει δε. Υπάρχουν στιγμές, ειδικά όταν γεμίζει η οθόνη με αντιπάλους, όπου το frame rate πέφτει αισθητά με αποτέλεσμα να χάνεται λίγο η ροή των κινήσεων του Kratos.

Το πρώτο God of War μάλλον υποφέρει περισσότερο από αυτό το πρόβλημα, καθώς εμφανίζει διάφορα τεχνικά θεματάκια εδώ και εκεί. Οι μάχες παραμένουν βέβαια διασκεδαστικές και καταιγιστικές, αλλά υπάρχουν φορές που δεν θα σας βγαίνουν τα combos με άνεση, που οι Blades of Chaos θα “σκαλώνουν” και το όλο θέαμα θα γίνεται λίγο περίεργο. Επίσης, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε διάφορα bugs σε ορισμένα quick time events.

Το God of War II από την άλλη είναι σαφώς πιο προσεγμένο και όντας ένα από τα κορυφαία games της σειράς έτσι κι αλλιώς, αποτελεί κατά την γνώμη μας μια must αγορά για το PS Vita και μια κορυφαία handheld εμπειρία. Η όλη συλλογή όπως και να έχει, σας εγγυάται γύρω στις 25 με 30 ώρες επικού μακελέματος και εάν δεν έχετε την δυνατότητα να την δοκιμάσετε στο PS3 (είναι cross-buy), αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το φορητό μηχάνημα της Sony. Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει και πλήρης υποστήριξη για PlayStation trophies.

gos-collection-4

Kratos approves
Το God of War Collection μεταφέρει ιδανικά στο PS Vita τις πρώτες περιπέτειες ενός εκ των πιο αξιομνημόνευτων gaming χαρακτήρων ever και μιας εμβληματικής φιγούρας για την Sony. Παρά τα μικρά τεχνικά προβλήματα ή το -αναμενόμενο ίσως- downgrade ποιότητας σε σχέση με την έκδοση για το PS3, κυρίως στο πρώτο God of War, η όλη εμπειρία κρίνεται άκρως διασκεδαστική και λειτουργικότατη για τα handheld δεδομένα. Το God of War Collection είναι απλά ένα από τα καλύτερα hack and slash του PS Vita και μια εγγυημένη cross-buy αγορά.

Θετικά:
– Είναι God of War!
– Πλούσιο περιεχόμενο με δύο κλασικά games
– Αξιοπρεπή ports, ειδικά το God of War II

Αρνητικά:
– Κάποιες πτώσεις στο frame rate, μικρά glitches
– Τα cutscenes δείχνουν την ηλικία τους

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Ακόμα μια συλλογή ιδανική για το PS Vita σας!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης