Σήμερα στη στήλη Tech σας παρουσιάζουμε τις επιλογές μας για motherboard που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι ένος PC ανεξαιρέτως ευκολίας μεταφοράς.

Στην κεντρική πλακέτα στεγάζονται τα πάντα, συνεπώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ηλεκτρονικού μέσου. Πριν στεγάσετε κι εσείς αντίστοιχα όλες τις μελλοντικές σας επιθυμίες, θα πρέπει πρωτίστως να κάνετε μια σωστή κι αξιόπιστη επιλογή που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Στην προκειμένη περίπτωση μια motherboard, ανάλογα με το τι hardware δέχεται, μπορεί να ορίσει και την διάρκεια αντοχής της. Για να μην φτάσουμε στο σημείο να την αλλάξουμε ύστερα από 1-2 χρόνια θα πρέπει να εξετάσουμε το μέγιστο δυνατό hardware που μπορεί να δεχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η motherboard αν και είναι το πιο σημαντικό υλικό στοιχείο για έναν υπολογιστή λογικά θα έπρεπε να κοστίζει μία περιουσία, κάτι που δεν ισχύει. Σαφώς και μπορείτε να βρείτε ακριβές motherboard αλλά δεν είναι αναγκαίο γιατί οι εποχές είναι δύσκολες. Λόγω της έκρηξης του αριθμού των κατασκευαστών και της τεχνολογικής άνθισης στο σύνολό της, ειμαστε αρκετα τυχεροί ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε φθηνό hardware, software και ποιοτικές φορητές συσκευές. Παρακάτω παρατίθενται οι επιλογές μας για το “σπίτι” όλου του hardware σας.

AMD και Intel
Εφόσον οι κατασκευαστές επεξεργαστών Intel και AMD είναι οι πιο διαδεδομένοι στην αγορά, οι motherboard μας θα πρέπει να υποστηρίζουν τα πιο πρόσφατα socket για αυτούς. Επιπλέον, για τους μη γνώστες αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κάρτες γραφικών και δικτύου συνδεόνται στην motherboard μέσω PCI βυσμάτων ενω οι δίσκοι με SATA βύσματα. Οι τιμές για budget μητρικές κυμαίνονται από 50 μέχρι 130 ευρώ. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο και είναι υπερβολή κάτι το ακριβότερο. Στην οδηγό αγοράς που ακολουθεί θα παρουσιαστούν τρεις motherboard για τον κάθε τύπο βύσματος.

AMD (AM3+)
Asrock 960GC-GS FX: 48 ευρώ
Υποστηρίζοντας chip ΑΜD έως και οκτώ πυρήνων, η Asrock 960GC-GS FX αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα-πλακέτα. Το ωραίο κόλπο με αυτή την motherboard είναι η δυνατότητα συνδυασμού των μνημών και των τεχνολογιών τους. Πιο επεξηγηματικά, μπορείτε να βάλετε μέχρι και τέσσερις κάρτες μνήμης RAM DDR3 αλλά και παλαιότερες DDR2 μέγιστου μεγέθους 16GB. Βέβαια, η επιλογή τέτοιας παλαιότερης και πιο αργής τεχνολογίας είναι ένα μείον για αυτή την motherboard, ειδικά όταν υπάρχουν GDDR5 κάρτες. Ίσως και τα 16GB να φαίνονται λίγα σε μερικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, οι περισσότερες πλέον motherboard είναι και APU (Accelerated processing unit) κάτι που σημαίνει αν αφήσετε την πλακέτα απογυμνωμένη από κάρτα γραφικών θα δουλέψει. Η συγκεκριμένη έρχεται με την ΑΜD Randeon 3000 με DirectX και OpenGL. Οι κάρτες γραφικών και δικτύου συνδέονται με PCI 3.0. Το πίσω I/O (οι θύρες και τα βύσματα που βγαίνουν στην πίσω μερια) του case περιλαμβάνουν 3 USB θύρες για ότι θελήσετε να βάλετε. Οι τεχνολογίες που συμπεριλαμβάνει η AsRock είναι software όπως το Boost-X και ΧFast 555.

ASR 960GC-GSFX 04

Asrock 970 Extreme3 R2.0: 78 ευρώ
Συνεχίζοντας στο socket AM3+ αλλά και στην AsRock, η επόμενη επιλογή είναι καλύτερη σε χαρακτηριστικά αλλά κινούμενη στα ίδια πλαίσια. Πλέον με την 970 μπορείτε να έχετε έως 32GB μέγιστη RAM σε 4 υποδοχές συνδυάζοντας DDR2 και DDR3. Όπως η Asrock 960GC-GS FX, έτσι κι αυτή, μπορεί να δεχθεί chip επεξεργαστή με έως και οκτώ πυρήνες. Η συγκεκριμένη motherboard περιλαμβάνει και προεγκατεστημενη κάρτα γραφικών, αφυγραντήρα για να αποφευγονται φθορές από την υγρασία και αρκετές εσωτερικές θύρες  όπως τέσσερις USB, πέντε SATA3 και δυο PCI express.

 

Η Asrock 970 μπορεί μέσω της τελευταίας θύρας (PCIe) να συνδεθεί multi-GPU AMD CrossFireX πολλαπλασιάζοντας την δύναμη των καρτών γραφικών και μειώνοντας λίγο τον απαιτούμενο χώρο για όλο αυτό το χαμό. Όπως και στην προηγούμενη motherboard της AsRock, έτσι κι εδώ, διακρίνουμε τεχνολογίες και hardware για την καλύτερη δυνατή απόδοση. Πέραν του αφυγραντήρα, το Boost-X βοηθά στο μεγαλύτερη απόδοση της CPU και ξεκλειδώνει τους κλειδωμένους πυρήνες. Άνετα η Asrock 970 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως motherboard για οverclocking.

ASROCK 970 EXT32 04

Asus M5A99X Evo R2.0: 125 ευρώ
Τελευταία -και όχι καταϊδρωμένη- έρχεται η Asus M5A99X. Σηκώνει AMD σύγχρονους επεξεργαστές με συμβατούς να είναι οι Athlon FX, Athlon II, Athlon II X2, Athlon II X3, Athlon II X4, Phenom FX, Phenom II X2, Phenom II X3, Phenom II X4, Phenom II X6, Phenom II X8, Sempron του socket AM3+. Η συγκεκριμένη έχει μέγιστη χωρητικότητα RAM τα 32GB, με τέσσερις υποδοχές τύπου DDR3-SDRAM και σηκώνει όλους τους παραπάνω με μέγιστο τους οκτώ πυρήνες. Όπως όλες οι προηγούμενες έτσι κι αυτή, υποστηρίζει δύο τύπους μνήμης (DDR2 και DDR3). Σε πολλά σημεία δεν διαφέρει με την προηγούμενη. Φυσικά, αναφερόμαστε και στο multi GPU, μόνο που αυτή την φορά γίνεται με τεχνολογία AMD Quad-GPU CrossFireX και NVIDIA Quad-GPU SLI.

Αρκετά είναι τα PCI βύσματα της και πιο αναλυτικά: δύο PCIe 2.0 x16, ένα PCIe 2.0 x16, δύο PCIe 2.0 x1 και ένα PCI. Προς τα έξω συναντάμε ένα PS/2, δύο eSATA 6Gb/s, ένα βύσμα LAN (RJ45), δύο USB 3.0 8 x USB 2.0, ένα Optical S/PDIF out και έξι Audio jack. Oι Asrock 970 και M5A99X δεν αποτελούν σύστημα APU. 

asus-m5a99x

Intel (1150)
Asus H81M-E: 49 ευρώ
Συνεχίζοντας την λίστα μας, επιλέξαμε και πάλι την Asus αυτή την φορά για Intel CPU. Η Η81Μ-Ε δέχεται μόνο δυο κάρτες μνήμης RΑΜ DDR3 συνολικής χωρητικότητας 16GB. Οι επεξεργαστές που μπορούν να στεγαστούν είναι οι τέταρτης γενιάς Core i7, Core i5, Core i3, Pentium και Celeron. Η H81M-E, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, είναι APU και έχει Intel chip γραφικών. Οι έξοδοι-θύρες της στην πίσω μεριά είναι -πέραν των έξι 2.0/3.0- οι PS/2 για πληκτρολόγιο (μωβ), PS/2 για ποντίκι (πράσινη), DVI, D-Sub, LAN (RJ45) και τα τρία Audio jacks. Το software που παρέχει η Asus αφορά την τεχνολογία boost για την GPU και περιλαμβάνει διάφορες ακόμη εφαρμογές όπως το ΑΙ Suite 3 και το ΑΙ charger. 

ASUS H81M-A MOTHERBOARD

Asrock H87 Pro 4: 77 ευρώ
Επιλέξαμε την Asrockκαι για τις AMD CPU. Αυτή τη φορά όμως μπορεί να υποστηρίξει όλους τους προαναφερθέντες Intel όπως i3, i5 και i7. Τα 32GB είναι ένα αρκετά μεγάλο νούμερο για μνήμη RAM ακομα και για τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Το μέγιστο μέγεθος συμπληρώνεται μέσα σε τέσσερις υποδοχές και είναι DDR3 σε συνδυασμό με όποια άλλης τεχνολογίας RAM, για παράδειγμα DDR2. Οι υποστηριζόμενες συχνότητες της RAM είναι οι φυσιολογικές παρά κάτι το εξωπραγματικό και πιο συγκεκριμένα 1066MHz, 1333MHz και 1600ΜΗz. Μία από τις ελάχιστες διαφορές αυτής της Intel Asrock σε σχέση με τους AMD Asrock είναι οι εξ ολοκλήρου συμπαγείς (και από το ίδιο υλικό) πυκνωτές της πλακέτας, που προσφέρουν σταθερή απόδοση και μακροζωία. Οι τεχνολογίες είναι εγγύηση της Asrock περιλαμβάνοντας το Boost-X και το Χ-Fast 555. Τέλος, οι εσωτερικές συνδέσεις γίνονται με μία PCIe 3.0 x16, τρεις PCIe 2.0 x1, έξι SATA3, έξι USB 3.0 και έξι USB 2.0.

Asrock H87 Pro4L1

MSI Z97-G43 Gaming: 113 ευρώ
Τελευταίος των Intel και τελευταίος της λίστας είναι ο MSI Z97-G43. Υποστηρίζει όλους τους σύγχρονους Intel CPU τέταρτης και πέμπτης γενιάς και έχει διπλό κανάλι μνήμης μέγιστης χωρητικότητας 32GB DDR3 με 4 βύσματα. Στα games θα κάνει εξαιρετική δουλειά, ότι κι αν του φορτώσετε πάνω. Είναι APU σύστημα με 512ΜΒ μνήμη και 2 USB 3.0, 6 USB 2.0, 1 DVI και 6 audio jacks να ολοκληρώνουν το σύνολο. Η εσωτερική συνδεσιμότητα έχει 6 SATA3, 3 PCI, 2 PCIe x1 και 2 PCIe x16. Τέλος, τα 113 ευρώ κόστος καλύπτονται ηθικά και με την δυνατότητα για multi-GPU AMD Crossfire! Σαν software η ΜSI έχει ένα πρόγραμμα για τον έλεγχο των ανεμιστήρων πάνω στη motherboard.

MSI Z97-G43

Ολοκληρωμένες λύσεις
Κάπου εδώ οι λίστες με προτάσεις αγοράς hardware στη στήλη Tech φτάνουν στο τέλος τους για αυτή την περίοδο. Όσον αφορά στις προτάσεις αγοράς, θα επανέλθουμε μετά από μερικούς μήνες όταν και θα έχει κυκλοφορήσει νέο hardware, άρα και θα υπάρχει νόημα να προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Ασφαλώς και θα συνεχίσουμε με τεχνολογικά άρθρα που θα αφορούν άλλη θεματολογία.

Σχετικά με την αγορά motherboard, για να επιλέξετε κάθε κομμάτι, θα πρέπει πάντοτε να έχετε κατά νου την συμβατότητα και τις πραγματικές ανάγκες σας. Το να επιλέξετε κομμάτια hardware για gaming PC είναι ίσως η καλύτερη σκέψη που κάνει κάποιος όταν θέλει ισχυρό μηχάνημα. Τα games ήταν πάντοτε απαιτητικά για τα PC, έχοντας τις υψηλότερες απαιτήσεις σε resources.

Διαβάστε τον οδηγό αγοράς για τους επεξεργαστές. Για περισσότερη συζήτηση σχετικά με τους υπολογιστές επισκεφτείτε το αντίστοιχο subforum.

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης