Η τεράστια επιτυχία της σειράς Diablo είχε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την κυκλοφορία διαφόρων κλώνων του. Όπως είναι φυσικό το να απαριθμήσουμε όλες αυτές τις δημιουργίες είναι μάλλον ακατόρθωτο, εντούτοις με μία γρήγορη σκέψη στο μυαλό μας έρχονται τα Sacred και Divine Divinity, της Ascaron και της Larian Studios αντίστοιχα.

Το πρώτο Sacred που κυκλοφόρησε το 2004 συγκίνησε μία αρκετά μεγάλη μερίδα παικτών, κάτι που αποδεικνύεται άμεσα και από τις πωλήσεις του, καθώς πούλησε περίπου 2 εκατομμύρια αντίτυπα. Τέσσερα χρόνια μετά η Ascaron επέστρεψε με το Sacred 2: Fallen Angel, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε και στις κονσόλες. Το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς ήταν ένα πραγματικά μεγαλεπήβολο project, με υψηλά production values και με μία εξαιρετική μουσική επένδυση από το γερμανικό power metal συγκρότημα Blind Guardian. Παρόλα αυτά, τα δεκάδες bugs και τεχνικά glitches που το μάστιζαν αποτέλεσαν τροχοπέδη στην προσπάθειά του να εδραιωθεί στην συνείδηση των φίλων των Action RPG ως κάτι παραπάνω από ένα ακόμη Diablo clone.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την δεδομένη αποτυχία του Sacred 2: Fallen Angel η Deep Silver απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς από την Ascaron και το 2009 ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Sacred 3. Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να μάθουμε νεότερα σχετικά με την τύχη του νέου κεφαλαίου της σειράς. Το 2012 η Deep Silver ανακοίνωσε ότι το Sacred 3 αναπτύσσεται από την Keen Games και τόνισε επίσης ότι το gameplay θα έκανε στροφή σε πιο hack ‘n’ slash μονοπάτια.

Ύστερα λοιπόν από μία μεγάλη αναμονή το Sacred 3 έφτασε στα ράφια των καταστημάτων και όπως είναι φυσικό υπάρχει αγωνία για το αν η Keen Studios κατάφερε να διορθώσει τα κακώς κείμενα του προκατόχου του. Είναι άραγε το Sacred 3 το sequel που ονειρεύονται οι φίλοι της σειράς; Δυστυχώς όχι. Για ποιος λόγους συμβαίνει αυτό θα το δούμε παρακάτω.

Ήρθε η ώρα να προστατέψετε την “καρδιά” της Ancaria
Όπως και στα προηγούμενα Sacred, η ιστορία λαμβάνει χώρα στο μυθικό βασίλειο της Ancaria. Το τελευταίο μαστίζεται από συνεχείς πολέμους που οφείλονται στις επεκτατικές βλέψεις της Ashen Empire, της οποίας ηγείται ο αιμοσταγής πολέμαρχος Zane. O Ζane θέλει να αποκτήσει ένα πανίσχυρο artifact που ονομάζεται Heart of Ancaria και να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην “αντίπερα” όχθη το τάγμα των Seraphim θέλει να εμποδίσει τον Zane από το να υλοποιήσει τα σατανικά του σχέδια και για αυτό στρατολογεί πέντε γενναίους μαχητές από τα πέρατα την Ancaria. Ένας από αυτούς τους μαχητές είστε και εσείς και όπως είναι φυσικό θα πρέπει να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να προστατέψετε το Heart of Ancaria και να μην το αφήσετε να πέσει σε…λάθος χέρια.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο περνά σε δεύτερη μοίρα. Αντίστοιχα βλέπουμε και έναν αναίτιο παραγκωνισμό του πλούσιο lore της σειράς Sacred. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι η ροή της αφήγησης είναι στρωτή, χωρίς κενά και περιττές φανφάρες. Βέβαια με δεδομένο ότι δεν συναντάμε ίντριγκες και ανατροπές, το σενάριο δύσκολα θα καταφέρει να σας κερδίσει. Όπως θα δούμε και παρακάτω όμως το Sacred 3 έχει ελάχιστη σχέση με τους προκατόχους του, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό Hack ‘n’ slash με ελάχιστα RPG στοιχεία.

Ένα “ξεγυμνωμένο” Sacred
Σε αντίθεση με το Sacred 2: Fallen Angel εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μετριοπαθή project. Σε πρώτη φάση ο τεράστιος open world κόσμος έχει αντικατασταθεί από έναν world map, ο οποίος περιλαμβάνει 15 βασικές αποστολές και γύρω στα 30 side quests, στα οποία θα πρέπει απλά να σφάξετε όλους τους εχθρούς που θα συναντήσετε στο διάβα σας. Με δεδομένο ότι στα προηγούμενα Sacred θα έπρεπε να αφιερώσετε στην κυριολεξία εκατοντάδες ώρες για να εξερευνήσετε όλο τον χάρτη, η συνολική διάρκεια του Sacred 3 είναι υπέρ του δέοντος μικρή. Συγκεκριμένα θα χρειασθείτε γύρω στις 10 ώρες για να ολοκληρώσετε όλες τις αποστολές και γύρω στις 10 ακόμη για να φθάσετε το level cap και να δείτε τα credits στο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας (Deity). Επιπροσθέτως, το Deity είναι και το μοναδικό επίπεδο δυσκολίας που προσφέρει μία έστω υποτυπώδη πρόκληση, καθώς η A.I. των mobs και των bosses είναι πραγματικά για…κλάματα.

Ανάλογες “αφαιρέσεις” βλέπουμε και στο πλήθος των playable χαρακτήρων, καθώς από τους επτά που είχαμε στο Sacred 2 εδώ έχουμε τέσσερις ήρωες (πέντε αν έχετε στην κατοχή σας την Day One έκδοση που περιλαμβάνει δωρεάν τον Kython the Malakhim). Πρόκειται για τους Vajra the Khukuri Archer, Claire the Seraphim Paladin, Alithea the Ancarian Lancer και Marak the Safiri Warrior. Βέβαια η μείωση αυτή θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη εάν το kit του κάθε χαρακτήρα είχε ένα ξεχωριστό playstyle. Αυτό πάντως δεν συμβαίνει καθώς το άκρως απλοϊκό hack ‘n’ slash σύστημα μάχης του Sacred 3 δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για πειραματισμούς.

To Sacred 3 είναι τελείως “ξένο” σε σχέση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της σειράς.

O χαρακτήρας σας έχει πρόσβαση σε δύο επιθέσεις, την βασική και την bash αντίστοιχα, η οποία χρησιμεύει για να σπάσετε τις ασπίδες των αντιπάλων σας. Επίσης έχετε πρόσβαση σε επτά συνολικά skills, τα οποία ξεκλειδώνουν σταδιακά καθώς ανεβαίνετε level, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο μόνο εξ΄αυτών στην μάχη. Ένα επίσης αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου loot, καθώς απλά κερδίζετε gold με το οποίο μπορείτε να αναβαθμίσετε τα skills και τα όπλα σας. Μία προσθήκη που συναντάμε εδώ είναι τα Guardian Spirits, τα οποία σας προσφέρουν διάφορα passive abilities, έχοντας παράλληλα ένα μικρό drawback. Για παράδειγμα το Vampire Guardian Spirit σας δίνει lifesteal, αλλά τα health orbs που συλλέγετε αναπληρώνουν λιγότερα hit points από το συνηθισμένο.

Έμφαση στο co-op
Παρά τις πασιφανείς αδυναμίες του το Sacred 3 θα καταφέρει τουλάχιστον να σας διασκεδάσει. Βέβαια η πραγματική διασκέδαση βρίσκεται στην co-op εμπειρία. Στο κομμάτι αυτό η δημιουργία της Keen Studios τα καταφέρνει περίφημα, καθώς υποστηρίζει local co-op για δύο παίκτες, και online drop-in/drop-out co-op για 2-4 παίκτες. Η απουσία του loot πάντως εδώ λειτουργεί ευεργετικά, καθώς δεν υπάρχουν διαφωνίες για τα αντικείμενα, ενώ το gold που συλλέγετε κατανέμεται εξίσου σε όλα τα μέλη του party σας.

Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης ότι το matchmaking είναι εξαιρετικά άμεσο, καθώς ανά πάσα στιγμή κάποιος παίκτης μπορεί να μπει στο campaign σας ή να προσκαλέσετε με την σειρά σας όποιον εσείς επιθυμείτε. Για να είμαστε ειλικρινείς στις 20 περίπου ώρες που αφιερώσαμε στο Sacred 3 δεν καταφέραμε να παίξουμε σε full party (τέσσερα άτομα κοινώς), καθώς οι servers του Xbox Live ήταν σχεδόν άδειοι. Το γεγονός αυτό δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πάντως καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί λιγότερα από 50.000 αντίτυπα του Sacred 3 στην αγορά.

Τεχνικός τομέας
Στο κομμάτι αυτό τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, καθώς σε πρώτη φάση εδώ έχουμε να κάνουμε με το πρώτο Sacred χωρίς σοβαρά bugs ή glitches. Εν τω μεταξύ, τόσο ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, όσο και το level design στέκονται σε υψηλό επίπεδο. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται και το σταθερό frame rate, ακόμη κι όταν η οθόνη πλημμυρίζει από δεκάδες εκρήξεις και εκατοντάδες mobs που έρχονται κατά πάνω σας. Παρόλα αυτά, στα textures παρατηρείται έντονο aliasing, τουλάχιστον στο Xbox 360. Δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα για να δοκιμάσουμε την έκδοση για PC και να δούμε κατά πόσο το θέμα αυτό οφείλεται στο υποδεέστερο hardware της κονσόλας της Microsoft.

Στο ηχητικό κομμάτι συναντάμε επικά μουσικά θέματα που ταιριάζουν απόλυτα με το μεσαιωνικό κλίμα της δημιουργίας, αλλά δύσκολα κάποιο εξ’ αυτών θα σας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Το voice acting διατηρεί το χιουμοριστικό ύφος των προκατόχων του, αλλά όπως είναι λογικό το κατά πόσο θα σας ικανοποιήσει έγκειται καθαρά στις προτιμήσεις σας. Αντικειμενικά πάντως οι ηθοποιοί έχουν κάνει καλή δουλειά στην ερμηνεία των ρόλων τους.

Δεν σέβεται την κληρονομιά της σειράς
Κακά τα ψέμματα η παρούσα δημιουργία θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει ως spin-off, καθώς δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους προκατόχους του. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι όσοι περίμεναν ένα open world Action RPG θα απογοητευτούν. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι για αυτή την κατάντια δεν μπορούμε να ρίξουμε ιδιαίτερες ευθύνες στην Keen Studios, καθώς όπως δήλωσε ο Sascha Wagentrotz, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές του Sacred 3, η Deep Silver πήρε την απόφαση να αλλάξει το παραδοσιακό gameplay της σειράς. Όπως και να έχει πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μία απογοητευτική κυκλοφορία και ενδεχομένως για το άδοξο τέλος μίας σειράς που αγαπήθηκε από αρκετούς παίκτες ανά τον κόσμο. Εάν παρόλα αυτά θελήσετε να αποκτήσετε το Sacred 3 φροντίστε να αποκτήσετε την Day One έκδοση, η οποία περιλαμβάνει δύο κωδικούς για να κατεβάσετε δωρεάν έναν πέμπτο playable χαρακτήρα και τέσσερις νέες αποστολές.

Θετικά:
– Διασκεδαστικό co-op
– Χιουμοριστικό voice-acting
– Ικανοποιητικό soundtrack

Αρνητικά:
– Κάκιστη Α.Ι.
– Χαμηλός βαθμός πρόκλησης
– Έντονο aliasing στα textures
– Μικρότερη διάρκεια από τους προκατόχους του
– Απλοϊκό σύστημα μάχης
– Δεν υπάρχει καθόλου loot

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 6
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.2

Θα απογοητεύσει όσους αγάπησαν τα πρώτα Sacred.

Παντελής Δασκαλέλος 

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης