Ο Donkey Kong έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους gamers όχι τόσο στην πρώτη του εμφάνιση το 1981 αλλά κυρίως στο Donkey Kong Country όπου η Rare μας επέτρεψε για πρώτη φορά να ελέγξουμε τον νεαρό γορίλλα μαζί με την πρωτοεμφανιζόμενη παρέα του και φυσικά…να λατρέψουμε το στυλ του! Και ποιος κάτοχος SNES δεν το είχε παίξει άλλωστε τότε, είτε αγορασμένο, είτε δανεισμένο από φίλο του. Μιλάμε για ένα Platform με υποδειγματικά γραφικά, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, το οποίο σημείωσε εύκολα πάνω από 9 εκατομμύρια πωλήσεις τη στιγμή που το 2D ήταν ήδη παρελθόν.

Οι επόμενες εκδόσεις που ακολούθησαν δεν είχαν την ανάλογη απήχηση, ώσπου εμφανίστηκε το Donkey Kong Country στο Wii και πραγματικά σημείωσε μεγάλη απήχηση. Το gameplay του μας θύμισε παλιές καλές εποχές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το ρίγος συγκίνησης που μας διαπέρασε όταν μάθαμε ότι θα βγει Donkey Kong για την πιο πρόσφατη φορητή κονσόλα της Nintendo, το 3DS, με όνομα Donkey Kong Country Returns 3D. Φυσικά απ’ την άλλη κάποιοι μπορεί να έχετε παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι στο Wii και να προσπεράσετε το παρόν review γιατί θεωρείτε ότι η Nintendo έχει ανάγκη από “φρέσκα κουλούρια” και όχι από remakes και εν μέρει έχετε δίκιο. Προσωπικά πάντως έχοντας παίξει και την έκδοση του Wii, είχα ανθουσιαστεί κατά πολύ με την επιστροφή του Donkey όχι όμως τόσο με τον χειρισμό κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω με άμεσες συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο εκδόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το DKCR 3D είναι τυπικά ένα port της έκδοσης του Wii για το 3DS το οποίο ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου η Monster Games η οποία έχει ξανασυνεργαστεί και στο παρελθόν με την Nintendo για μερικούς τίτλους με πιο πρόσφατο το Pilotwings Resort. Από την άλλη η Wii εκδοχή του ήταν εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από την Retro Studios, εταιρεία ανάπτυξης τουο Metroid Prime Trilogy.

Μας κλέψανε τις μπανάνες!
Η ιστορία αφορά φυσικά τις αγαπημένες μπανάνες του Donkey Kong μιας και αυτές έχουν κλαπεί από μια συμμορία η οποία αποτελείται από κάποια μικρά αξιοπερίεργα πλασματάκια τα οποία ονομάζονται Tiki gods! Τα τελευταία έχουν την δυνατότητα να «υπνωτίζουν» όλα τα υπόλοιπα άγρια πλάσματα του δάσους (εκτός από εσάς φυσικά!) για να μπορούν ανενόχλητα να κάνουν τις βρωμοδουλιές τους. Μπορούμε να πούμε ότι αντικαθιστούν επάξια τις σαύρες Kremlings των προηγούμενων games της σειράς.


Σίγουρα για πολλούς το παραπάνω story μπορεί να ακουστεί λίγο… «σαχλαμάρα» αλλά πραγματικά είναι μια διασκεδαστική «σαχλαμάρα». Σκεφτείτε ότι είναι καρτουνίστικο και κακά τα ψέματα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κυρίως σε πιο παιδικό…κοινό. Ο κύριως ήρωας λοιπόν, είναι ο μεγαλόσωμος Donkey Kong μαζί φυσικά με τον Diddy Kong μια μαϊμού η οποία φοράει πάντοτε το αγαπημένο της καπέλο μπείζμπολ και συνήθως θα την βρείτε να «καβαλάει» τον Donkey.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δράττοντας της ευκαιρίας, μιας και αναφέραμε τον δεύτερο ήρωα του παιχνιδιού, να επισημάνουμε ότι Multiplayer φυσικά και υπάρχει αλλά θα πρέπει να έχετε δύο αντίτυπα του παιχνιδιού. Ο δεύτερος παίκτης (αυτός που χειρίζεται τον Diddy δηλαδή) δεν έχει την δυνατότητα να σώσει την πρόοδο του στον εκάστοτε κόσμο του παιχνιδιού αλλά αυτό από την άλλη δεν θα ξενίσει τους «παλιούς» μιας και ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και με τα αρχικά games για όσους θυμούνται.

Στο Wii είχε θέμα ο χειρισμός! Με το 3DS τι γίνεται;
Ναι η αλήθεια είναι ότι στο Wii υπήρχαν κάποια θεματάκια με το controller και το nunchuck του Wii. Πλέον όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο χειρισμό και πραγματικά δεν θα σας δυσκολεύσει καθόλου. Έτσι, εάν θέλετε να κάνει ο αγαπημένος σας γορίλας μια κωλοτούμπα ή απλά να χτυπήσει το έδαφος, δεν χρειάζεται να κουνάτε μανιωδώς το controller! Αρκεί να πατήσετε το X ή το Y στο 3DS. Γενικά ο χειρισμός μοιάζει πολύ με τους προκατόχους της σειράς στις προηγούμενης γενιάς φορητές κονσόλες. Eίναι άρτιος και απόλυτα ακριβής.

Αυτό φυσικά σας βοηθάει κατά πολύ στην συνολική εμπειρία του παιχνιδιού μιας και όχι μόνο θα μπορέσετε πλέον με περισσότερη ευκολία να περάσετε τα πιο δύσκολα levels, αλλά παράλληλα να το διασκεδάσετε και εσείς περισσότερο! Τα L και R του 3DS χρησιμεύουν στο να πιάσετε διάφορα αντικείμενα, βαρέλια ή οτιδήποτε άλλο βρεθεί στο διάβα σας. Γενικά θα νιώσετε επιτέλους ότι παίζετε έναν τίτλο πραγματικά με old school χειρισμό. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι λίγο πιο «ευέλικτος» ως προς την παραμετροποίησή του (η μόνη αλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι αυτή με του d-pad) αλλά πραγματικά δεν θα σας πάρει πάνω από πέντε λεπτά για να τον συνηθίσετε.

Μην ανησυχείτε όμως. Θα «νιώσετε» τον Donkey Kong πραγματικά βαρύ, αποφασισμένο, αλλά και πάντα πεινασμένο για περισσότερες μπανάνες! Σίγουρα το να πηδήξετε σε μερικά σημεία σωστά και με απόλυτη ακρίβεια ίσως να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε αλλά εδώ έρχεται ο Diddy να σας βοηθήσει καβαλώντας επάνω σας και παίζοντας παράλληλα το ρόλο ενός mini…jetpack!

Sidescroll Platform από τα παλιά!
Με το Donkey Kong Country Returns 3D οι developers δείχνουν διαρκώς ότι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα αμιγώς sidescroll Platform. Έτσι θα πρέπει συνεχώς να βρίσκεστε εν κινήσει και να προχωράτε γρήγορα αλλά και ομαλά. Ειδικά σε ορισμένα επίπεδα θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σ’ ένα roller coaster και εκεί οι αποφάσεις σας θα πρέπει να είναι άμεσες και φυσικά αλάνθαστες! Θα βρείτε τους ευατούς σας να χαροπαλεύουν από βαρέλι σε βαρέλι μετά σ’ ένα βαγόνι και μετά πάλι σ’ έναν ρινόκερο ο οποίος πολύ πιθανόν να εμφανίζεται από το πουθενά και μετά… ε πιστεύουμε ότι πιάσατε το νόημα!

Όσοι υποτιμήσατε τον τίτλο του Wii μην αμελήσετε το port του στο 3DS. Δεν θα το μετανιώσετε!

O ρυθμός του gameplay είναι πολύ γρήγορος και παράλληλα είναι πολύ δύσκολο να τον ακολουθήσετε και αυτό ίσως εξοργίσει πολλούς που θα τον δοκιμάσουν (πόσο μάλλον τους αρχάριους του είδους). Ίσως μερικές φορές να μην βοηθάει και το ίδιο το παιχνίδι μιας και μερικά αντικείμενα δεν φαίνονται και τόσο καλά στην οθόνη του 3DS αλλά γενικά το scale down (από την TV στην μικρή σχετικά οθόνη του 3DS) που έχει υλοποιηθεί κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης το zoom in και out της κάμερας μπορεί να σας ξεγελάσει ορισμένες φορές οδηγώντας σας σε κάποιο θανατηφόρο λάθος αλλά κάτι τέτοιο θα συμβεί ελάχιστες πραγματικά φορές.

Σίγουρα το να αναγνωρίσετε τα επικίνδυνα σημεία αλλά και τα checkpoints θα σας βοηθήσει αρκετά. Θα πρέπει όμως να καταφέρετε να φτάσετε σ’ αυτά πρώτα μιας και το παιχνίδι γίνεται εκνευριστικά δύσκολό ειδικά στα τελευταία επίπεδα. Φυσικά και η Nintendo το γνωρίζει πολύ καλά αυτό γι’ αυτό και προσπαθεί να μας «γλυκάνει» μ’ ένα νέο mode: το New mode που σας δίνει την δυνατότητα να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα με coins τα οποία συλλέγετε στα διάφορα levels. Οι ζωές, ο Diddy αλλά και διάφορα άλλα power-ups θα διευκολύνουν κατά πολύ την εμπειρία σας στο παιχνίδι μιας και τα coins δεν είναι ιδιαίτρεα δυσεύρετα. Εάν στην τελική συνεχίζετε να έχετε κάποιο θέμα στο πως μπορείτε να περάσετε ένα level υπάρχει το Super Guide μέσω του οποίου ο υπολογιστής λαμβάνει δράση και σας δείχνει πως μπορείτε να περάσετε κάποιο σημείο στο οποίο έχετε «κολλήσει».

Εκτός από δύσκολο κανένα μυστικό υπάρχει;
Πραγματικά υπάρχουν δεκάδες, επιλεκτικά βέβαια, μυστικά επίπεδα και εάν είστε απ’ αυτούς που θέλουν να ξεκλειδώνουν τα πάντα όλα σ’ ένα game, το Donkey Kong Country Returns 3D είναι για εσάς. Για να πιάσετε το απόλυτο 200% rating θα σας πάρει πολύ καιρό αλλά και χρόνο από τη ζωή σας. Αν και θεωρητικά χρειάζεστε μόνο τα τέσσερα K-O-N-G γράμματα της κάθε πίστας για να ξεκλειδώσετε τα μυστικά orbs και κατ’ επέκταση το τελευταίο επίπεδο, πρέπει να βρείτε και τα μυστικά κομμάτια παζλ αλλά και επίπεδα με time trials στα οποία, όπως φυσικά καταλάβατε, πρέπει να είστε ιδιαίτερα γρήγοροι .

H ανταμοιβή θα αξίζει τον κόπο σας και με το παραπάνω. Βλέπετε, ξεκλειδώνει ένας ολοκαίνουριος κόσμος μπροστά σας με εννέα (τα οκτώ όμως είναι καινούρια) επίπεδα, τα οποία είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικά. Εντύπωση μας έκανε φυσικά το level που μεταμορφώνεστε σε μια μαϊμού–mech! Ο εν λόγω «κόσμος» είναι θαμμένος μέσα στο Golden Temple και φυσικά θα πρέπει να τερματίσετε το παιχνίδι πρώτα (μαζί με τα bonus επίπεδα) για να σας παρουσιαστεί η ευκαιρία να τον ξεκλειδώσετε. Αν και στην ουσία υπάρχει και άλλος ένας πιο ακριβός αλλά λιγότερο κοπιαστικός τρόπος. Να αγοράσετε το πολυπόθητο orb από το shop του Cranky όπου αποκτάτε και τα άλλα αντικείμενα.

Όποιον και από τους δύο τρόπους προτιμήσετε το αποτέλεσμα είναι ένα. Πίσω από αυτή την χρυσή πόρτα κρύβονται ίσως τα δυσκολότερα levels που έχουμε δει σε Platform τα τελευταία χρόνια. Το μόνο ίσως που μπορεί να συγκριθέι μαζί του σε θέμα δυσκολίας και στην ίδια κατηγορία είναι το Super Meat. Ok, εάν σε κάποιους αυτό ακούγεται υπερβολικό το παραπάνω υπάρχει και το εξής. Αφού ολοκληρώσετε και τα εν λόγω επίπεδα ξεκλειδώνει το Mirror mode το οποίο ξεφευγει πραγματικά (χάνετε τον Diddy ή κάποιες από τις καρδιές σας κτλ.). Μια πρόκληση για λίγους και για τύπους που ξέρουν πραγματικά τι εστί υπομονή. Διαφορετικά το 3DS καταλήγει σε τοίχους, παράθυρα, μπαλκόνια…διαλέγετε και παίρνετε! .

Το παιχνίδι πρόκειται να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές ώρες ανάλογα βέβαια με το πόσο εσείς θέλετε να το…ψάξετε το όλο θέμα. Έτσι εάν πάτε κατευθείαν βουρ στο ψητό και δεν δώσετε καθόλου σημασία στο rating σας αλλά ούτε στα μυστικά επίπεδα σίγουρα 8 ώρες θα σας είναι αρκετές. Αυτές βέβαια μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν πάνω από 12-14 εάν δαπανήσετε τον χρόνο σας στα παραπάνω μυστικά και bonus επίπεδα. Το διάστημα είναι υπερ-αρκετό για ένα video game φορητής κονσόλας.

Μία ζούγκλα στην κονσόλα σας!
Τα γραφικά για τα στάνταρ του 3DS είναι αξιολάτρευτα και αξίζουν χίλια συγχαρητήρια στους συντελεστές της Monster Games που κατάφεραν και τα μετέφεραν (αυτούσια σχεδόν) σ’ αυτό χωρίς την παραμικρή θυσία στην ποιότητα. Ακόμα και οι παραμικρές λεπτομέρειες στις εκρήξεις, στους χαρακτήρες αλλά και στα τοπία είναι αληθοφανέστατες και πόσο μάλλον εάν έχετε ενεργοποιημένο και το 3D στην φορητή κονσόλα της Nintendo θα νομίζετε ότι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν ακριβώς…δίπλα σας! Έχει γίνει φανταστική δουλειά σ’ όλους τους τομείς από τον developer που αν και για port θα νιώσετε ότι το Donkey Kong Country Returns 3D ήταν εξ’ ορισμού κατασκευασμένο να κυκλοφορήσει αποκλειστικά για το 3DS.

Σίγουρα δεν τρέχει στα 60 frames το δευτερόλεπτο όπως το αρχικό αλλά δύσκολα να παρατηρήσετε οποιοδήποτε latency ή frame drop σε κάποιο σημείο. Τουλάχιστον δεν θα νιώσετε σχεδόν ποτέ ότι έφταιγε κάτι τέτοιο όταν πέσετε από κάποιον γκρεμό ή πεθάνετε από κάποιον εχθρό αλλά τις περισσότερες φορές θα κατηγορείτε ως επι το πλείστον τον εαυτό σας.

Κάθε level θα σας προσφέρει κάτι καινούριο και θα σας εκπλήσει συνεχώς. Είτε είναι το να καβαλήσετε το παλιό και αγαπημένος μας ρινόκερο που καταστρέφει τα πάντα στο περασμά του, είτε καποιο mini boss το οποίο έχει το σχήμα μιας τεράστιας νυχτερίδας, είτε βαρέλια τα οποία σας οδηγούν σε νέα μονοπάτια! Σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να βαρεθείτε αφού όλα τα levels είναι γεμάτα μυστικά και ανεξερεύνητες περιοχές όπως άλλωστε και οι παλαιότεροι SNES τίτλοι που κοσμούσαν το αγαπημένο μας γορίλα στο εξώφυλλο τους.

Επίσης λατρέψαμε και τη μουσική υπόκρουση η οποία σχεδόν σε όλες τις φάσεις της υποδηλώνει με τον δικό της τρόπο την επιστροφή του Donkey Kong μιας και τα περισσότερα κομματια προσπαθούν να σας ξυπνήσουν αναμνήσεις από το παρελθόν. Κομμάτια remixes δηλαδή κατευθείαν βγαλμένα από την έκδοση SNES. Φυσικά δε λείπουν και τα κομμάτια που με τόσο μεράκι φαίνεται να έφτιαξε η Retro Studios, η εταιρία πίσω από την έκδοση του Wii, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους είναι εκπληκτικά τόσο σε άκουσμα όσο και από άποψη ατμόσφαιρας και κλίματος.

Έχω 3DS, να το πάρω;
Να λοιπόν που η Nintendo σε συνεργασία με την Monster Games κάνουν το θαύμα τους και μας παρουσιάζουν κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο για το 3DS.Win-win και για τις δύο εταιρίες θα λέγαμε. Η πρώτη φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος με την φορητή της κονσόλα, πόσο μάλλον τώρα με την ανακοίνωση του 2DS, παρουσιάζοντας έναν ακόμη απολαυστικό τίτλο γι’ αυτήν. Για την Monster Games που έκανε θαυμάσια δουλειά στο port σίγουρα κέρδισε την εμπιστοσύνη της Nintendo αλλά και την δική μας μιας και είμαστε σίγουροι ότι θα την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.

Φυσικά και όλοι οι κάτοχοι του 3DS δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις για αγορά πόσο μάλλον εάν μιλάμε για άτομα τα οποία έχουν ζήσει την χρυσή εποχή του Donkey Kong (και της Nintendo) στο παρελθόν. Με πολύ πλούσιο περιεχόμενο, γραφικά και ήχο σε πολύ υψηλά επίπεδα και gameplay old school o Donkey και ο Diddy σας περιμένουν να ζήσετε αμέτρητες ώρες διασκέδασης μαζί τους. Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι για ένα από τα πιο δύσκολα Platform των τελευταιών ετών. Οπότε προσπαθήστε να μην ξεγαλαστείτε από το χαριτωμένο εξώφυλό. Όχι τίποτα άλλο να μην λέτε μετά ότι δεν σας προειδοποιήσαμε!

Θετικά:
– Προσεγμένος ήχος/γραφικά
– Άμεσος χειρισμός
– Πλούσιο περιεχόμενο
– Donkey is back!

Αρνητικά:
– Μικρό-προβλήματα με την κάμερα
– Εξαιρετικά δύσκολο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8.2

Παντελή βρήκαμε και άλλο παιχνίδι για το 3DS. Άσε το Fire Emblem και πιάσε τον Donkey και τον Diddy!

Μιχάλης Μητρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης