H Tecmo ανήκει στις παλιότερες εταιρείες ανάπτυξης καθώς ιδρύθηκε το 1967. Έχει κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό των gamers δημιουργώντας θρυλικά video game franchises όπως τα Dead of Alive, Rygar, Ninja Gaiden και Bomb Jack. Το 2002, τα δημιουργικά μυαλά της εταιρείας, φανερά επηρεασμένα από ιαπωνικές ιστορίες υπερφυσικού τρόμου όπως το The Ring, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα από τα πιο πρωτότυπα Survival Horror που έχουμε δει, το περίφημο Fatal Frame.

Ο πρωτοποριακός τρόπος μάχης, τα εκπληκτικά τότε γραφικά, ο ατμοσφαιρικός ήχος και το κορυφαίο του σενάριο κατέστησαν το Fatal Frame δημοφιλέστατο στους κύκλους των users με αποτέλεσμα το σύντομο «αβγάτισμα» του είδους. Ήρθε ή ώρα λοιπόν να βυθιστείτε στα μυστικά του Fatal Frame, ενός τίτλου που πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The House in the (haunted) Hill!
Η σκοτεινή ιστορία του Fatal Frame ξεκινά μια βροχερή μέρα του Οκτώβρη του 1986 στην Ιαπωνία. Η όμορφη γιαπωνεζούλα Miku Hinasaki αποφασίζει να ερευνήσει μόνη της την Himuro Mansion, μια έπαυλη που φημολογείται ότι την στοιχειώνουν διαβολικές δυνάμεις. Ο λόγος που σπρώχνει την Miku σε αυτή την επικίνδυνη ενασχόληση είναι η πρόσφατη εξαφάνιση του μεγαλύτερου αδερφού της Mafuyu στην εν λόγω έπαυλη.

Ο νεαρός βιβλιοφάγος είχε πάει στην Himuro Mansion ψάχνοντας με την σειρά του τον μέντορά του, Junsei Takamine, ο οποίος εξαφανίστηκε εκεί μαζί με μέλη του προσωπικού του. Από τα πρώτα της λεπτά εντός της έπαυλης, η Miku αντικρίζει παράξενες οπτασίες να την παραμονεύουν και σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι το στοίχειωμα της Himuro Mansion δεν αποτελεί παραμύθι αλλά μια φοβερή πραγματικότητα πίσω από την οποία κρύβεται ένα απάνθρωπο έθιμο και το ξύπνημα μίας πανίσχυρης σατανικής δύναμης.


Η πλοκή του Fatal Frame δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από ανάλογες ταινίες τρόμου της ασιατικής κουλτούρας και ξεδιπλώνεται σταδιακά μέσα από μια σειρά σημειωματάριων και φωνητικών ημερολογίων που βρίσκει στο διάβα της η Miku. Το κακό που σκεπάζει την έπαυλη οφείλεται σε μια τραγική ανθρώπινη ιστορία αγάπης που θα σας συγκινήσει σίγουρα όσο θα την βλέπετε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Όλοι οι χαρακτήρες του Fatal Frame, από τον μοναδικό playable χαρακτήρα της Miku μέχρι τους αμέτρητους NPCs-φαντάσματα, τον αδερφό της κ.τ.λ. είναι σημαδεμένοι από τα ανελέητα χτυπήματα της μοίρας και γίνονται άμεσα συμπαθείς με αποτέλεσμα να νοιάζεστε για αυτούς, συνεπώς να εμπλακείτε και συναισθηματικά με το παιχνίδι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το δεξί στο στοιχειωμένο σπίτι!
Η είσοδός σας στον υπέροχο κόσμο του Fatal Frame ξεκινά με μια μικρή ασπρόμαυρη εισαγωγή στην οποία ελέγχετε τον Mafuyu, αδελφό της Miku, την στιγμή που εισέρχεται στην έπαυλη προς αναζήτηση του δασκάλου του. Η εισαγωγή λειτουργεί και σαν tutorial καθώς σας μαθαίνει την βασική χρήση της camera obscura, της φωτογραφικής σας μηχανής που μοιάζει να βγήκε από την… Ζώνη του Λυκόφωτος!

Αφού μάθετε πώς να “πυροβολείτε” τα φαντάσματα (ghosts) με την κάμερα σας, η εισαγωγή τελειώνει και έρχεται η σειρά της Miku να πάρει την σκυτάλη στην πρώτη από τα τέσσερα nights (κεφάλαια) του παιχνιδιού. Εντός ολίγων λεπτών θα μάθετε και την δεύτερη βασική χρήση της κάμερας σας, την φωτογράφιση φαντασμάτων με σκοπό την συσσώρευση των spirit points που χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση της κάμερας.

Οι αντίπαλοι που σας περιμένουν στα αφιλόξενα δωμάτια της Himuro Mansion προέρχονται άπαντες από τον χώρο του υπερφυσικού. Βασανισμένες ψυχές που εξοντώθηκαν με φρικαλέο τρόπο έχουν στοιχειώσει τον τόπο και καραδοκούν σχεδόν σε κάθε γωνία. Είτε πρόκειται για εχθρικά στοιχειά είτε για φαντάσματα που με το που σας βλέπουν το βάζουν στα πόδια, η αντιμετώπισή τους εκ μέρους σας είναι η ίδια: τραβάτε την κάμερα σας και τους παίρνετε φωτογραφία!

Το πεδίο δράσης σας είναι η εφιαλτική Himuro Mansion στην οποία περιφέρεστε κρατώντας ένα φακό, με το αδύναμο φως του οποίου προσπαθείτε να φωτίσετε τις σκοτεινές της γωνίες. Το σκοτάδι που την καλύπτει θα σας δημιουργήσει μια συνεχή ατμόσφαιρα τρόμου αναγκάζοντάς σας συνάμα να ψάχνετε κάθε γωνία του εκάστοτε δωματίου. Πολλά αντικείμενα διαθέτουν ένα είδος φωτεινής αύρας που τα κάνει να ξεχωρίζουν στο σκοτάδι, δεν είναι όμως λίγες οι φορές όπου πολύτιμα πυρομαχικά ή herbal medicine που αναπληρώνουν ενέργεια απαιτούν ψάξιμο για να τα αποκτήσετε, καθώς είναι καλά κρυμμένα μέσα σε έπιπλα.

Διαχείριση τρόμου!
Το user interface σας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο user interface της κάμερας και στο πλούσιο inventory σας. Ανοίγοντας το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής βλέπετε μια οθόνη με χρήσιμες πληροφορίες σε όλες τις πλευρές της. Κάτω δεξιά υπάρχει η μπλε μπάρα των hit points που διαθέτετε και κάτω αριστερά ο αριθμός των φωτογραφιών που έχει το φιλμ που χρησιμοποιείτε. Στο κέντρο της οθόνης βρίσκεται το στόχαστρό σας που περιβάλλεται από έναν κύκλο και με το οποίο σημαδεύετε τους στόχους σας. Στο πάνω τμήμα της οθόνης απεικονίζεται η μπάρα των hit points του στοιχειού και ο αισθητήρας που αποκαλύπτει πόσο κοντά σας βρίσκεται.

Το inventory σας χωρίζεται σε πέντε επιλογές: Map, Item, Photo, File και Camera. Το Map είναι ο χάρτης της περιοχής που βρίσκεστε και πρέπει να τον συμβουλεύεστε συνέχεια αφού δεν υφίσταται επιλογή mini map. Στο Item διατηρείτε όλα τα χρήσιμα αντικείμενα που συλλέγετε στην πορεία σας: πυρομαχικά (δηλαδή films), herbal medicine και sacred water για ανανέωση ενέργειας και stone mirror για άμεσο ξαναγέμισμα όταν εξαντληθεί η μπάρα των hit points, αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε σε γρίφους της περιπέτειας, καθώς και κασέτες που θα ακούσετε σε ένα χρήσιμο κασετοφωνάκι.

Στην επιλογή Photo βλέπετε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει. Όταν οι φωτογραφίες σας ξεπεράσουν τον μέγιστο αριθμό που έχει το inventory σας καταστρέφονται αυτομάτως και πάνω τους τυπώνονται οι καινούργιες. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο στην περίπτωση ορισμένων γρίφων που η λύση τους βασίζεται στις φωτογραφίες που τραβήξατε. Για να αποφευχθεί ο…κόλαφος, όταν πηγαίνετε στις παμπάλαιες κάμερες όπου σώζετε την πρόοδό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε και να σώσετε ένα άλμπουμ με τις φωτογραφίες που θεωρείτε σημαντικές.

Στο File θα βρείτε όλα τα χρήσιμα κείμενα που θα μαζέψετε ανιχνεύοντας την έπαυλη και τα οποία, πέραν του εμπλουτισμού του σεναρίου και την δημιουργία ατμόσφαιρας, περιλαμβάνουν απαραίτητες πληροφορίες για να λύσετε τους γρίφους που θα συναντήσετε. Τέλος, η επιλογή Camera είναι η σημαντικότερη απ’ όλες. Σε αυτή αλλάζετε τα films που χρησιμοποιείτε και ξοδεύετε τους πόντους σας για να ανεβάσετε τα τρία βασικά skills της μηχανής ή τα bonus functions της.

Γιαπωνέζοι Ghostbusters εν δράσει!
Το Fatal Frame είναι ένα αριστουργηματικό Survival Horror που ακολουθεί όλες τις συμβάσεις του είδους. Ελέγχετε ένα χαρακτήρα εντός εφιαλτικού περιβάλλοντος σε οπτική τρίτου προσώπου και με την κάμερα να σας προσφέρει μια συγκεκριμένη στατική οπτική του κάθε χώρου. Αν σας ενοχλούν οι στατικές κάμερες υπάρχει ένας δεύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε την δράση: ανοίγετε την κάμερα και βλέπετε τον χώρο σε πρώτο πρόσωπο ενώ ταυτόχρονα κινείστε με τον δεύτερο μοχλό του gamepad.

Για να συντρίψετε τις ορδές των φαντασμάτων που περιφέρονται στην έπαυλη χρησιμοποιείτε την μαγική σας κάμερα η οποία μπορεί να αιχμαλωτίσει τις δυστυχισμένες φασματικές ψυχές με μια φωτογραφία ή να τις «πυροβολήσει» αφαιρώντας τους σιγά-σιγά τα hit points τους μέχρι να γίνουν καπνός! Τα φαντάσματα χωρίζονται όπως καταλάβατε σε δύο είδη, το ένα επικίνδυνο και το άλλο εντελώς ακίνδυνο. Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση το χρώμα που θα έχει το μικρό πλαίσιο που βλέπετε στο κάτω δεξιό τμήμα της οθόνης. Όταν το χρώμα του είναι μπλε σημαίνει ότι κοντά σας βρίσκεται ένα φουκαριάρικο φάντασμα που μπορείτε να του τραβήξετε μια φωτογραφία για να κερδίσετε τους πολυπόθητους πόντους που δίνει. Το πορτοκαλί δείχνει ότι είστε κοντά σε ένα επιθετικό φάντασμα που θα προσπαθήσει να σας βλάψει. Στην περίπτωση αυτή βρίσκεστε σε κατάσταση μάχης την οποία θα εξηγήσουμε αναλυτικά αργότερα. Εδώ να πούμε ότι όσο πιο έντονο είναι το χρώμα στο πλαίσιο, τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στο φάντασμα, συνεπώς για να το κεντράρετε, περιστρέφετε την κάμερα μέχρι να το δείτε ή το χρώμα να γίνει πολύ έντονο και το στόχαστρο της κάμερας να αλλάξει χρώμα.

Δυστυχώς πολλά ακίνδυνα φαντάσματα έχουν την τάση να κινούνται και να εξαφανίζονται ταχύτατα συνεπώς πρέπει να έχετε μόνιμα το νου σας για υπερφυσικές οντότητες. Το Fatal Frame φροντίζει να σας δείξει που βρίσκονται όταν κινούνται αλλά το να τις προλάβετε δεν είναι εύκολο. Μερικές φορές, το μπλε χρώμα σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο στον χώρο επηρεασμένο από τις φασματικές οντότητες που μόλις το φωτογραφήσετε, θα σας ανοίξει ένα δρόμο που δεν τον βλέπατε μέχρι τότε. Ταυτόχρονα, πολλές πόρτες στην έπαυλη μπλοκάρονται από ένα κλασικό φυλαχτό (talisman) που θα αναγνωρίσουν όσοι έχουν ασχοληθεί με ασιατικές ταινίες.

Για να φύγει το talisman και να προχωρήσετε θα πρέπει να το φωτογραφήσετε, αποκαλύπτοντας με αυτή την κίνηση ένα ακόμη μέρος εντός της έπαυλης όπου πρέπει να πάτε για να φωτογραφίσετε-εξοντώσετε ένα φάντασμα ή να λύσετε ένα γρίφο. Όταν το πράξετε, το talisman «καίγεται» και εσείς μπορείτε να ανοίξετε την -μέχρι πρότινος- κλειστή πόρτα.

Lights, Camera, Ghosts!
Η μάχη στο Fatal Frame είναι σκληρότατη και διεξάγεται με…φωτογραφικούς όρους! Μόλις ο αισθητήρας της μηχανής σας «κιτρινίσει» και το εχθρικό φάντασμα πλησιάσει με απειλητικές διαθέσεις προς το μέρος σας τότε αρχίζει το γλέντι! Ανοίγετε την μηχανή σας πατώντας το αντίστοιχο κουμπί του gamepad και προσπαθείτε να κεντράρετε τον κύκλο που βλέπετε γύρω από το φάντασμα, στο στόχαστρό σας. Όση ώρα το στόχαστρο είναι «κλειδωμένο» στο πνεύμα, ορισμένα σύμβολα που βρίσκονται στο κάτω μέρος του παραθύρου αρχίζουν να «γεμίζουν». Όταν όλα τα σύμβολα γεμίσουν και πατήσετε το κουμπί που τραβάει την φωτογραφία, θα προξενήσετε το μέγιστο damage που αποδίδει το φιλμ που χρησιμοποιείτε.

Στην πορεία θα αποκτήσετε συνολικά τέσσερα είδη φιλμ με το 90άρι να έχει την μεγαλύτερη ισχύ εξορκισμού των κακών πνευμάτων. Προτείνουμε τα ισχυρότερα φιλμ να τα χρησιμοποιείτε μόνο σε boss fights (τα ισχυρότερα πνεύματα με τα περισσότερα hit points) και 14άρι για τις υπόλοιπες συγκρούσεις κι αυτό διότι τα “πυρομαχικά” σας δεν είναι άπειρα.

Φυσικά, γνωρίζοντας ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να στοχεύσετε τα άθλια πνεύματα, οι developers του Fatal Frame σας προσφέρουν την επιλογή να «εξαργυρώσετε» μέχρι 30 φωτογραφίες από αυτές που έχετε τραβήξει και να τις μετατρέπετε σε 14άρι φιλμ. Οπότε όσον αφορά το 14άρι, δεν πρόκειται να ξεμείνετε ποτέ από φιλμ αλλά μιλάμε πάντοτε για το πιο αδύναμο όπλο που διαθέτετε. Κατά συνέπεια η ιδανική τακτική είναι το να κάνετε οικονομία στις φωτογραφίες.

Το πόσο damage θα προκαλέσετε στους φασματικούς εχθρούς σας δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα των films αλλά και από την απόσταση που έχετε από τον εχθρό. Αν χτυπήσετε το φάντασμα εξ επαφής θα του καταφέρετε ένα zero shot, δηλαδή βαρύ damage ενώ όταν χτυπήσετε δύο πνεύματα μαζί θα καταφέρετε ένα double shot. Το μέγιστο damage γίνεται πάντα από πολύ κοντά, συνεπώς αν ο εχθρός σας είναι αργός, κάντε μερικούς γύρους μέχρι να πετύχετε την καλύτερη γωνία λήψης για το «θανάσιμο καδράρισμά» σας!

The Haunting of Miku Hinasaki!
Ένας ακόμα καθοριστικός παράγοντας της ισχύς σας απέναντι στα φαντάσματα είναι η αναβάθμιση της κάμερας. Οι πόντοι που κερδίζετε σκοτώνοντας και φωτογραφίζοντας φαντάσματα αξιοποιούνται στην αύξηση αρχικά των τριών skills της κάμερας: range, speed, max value. Το range διευρύνει το στόχαστρό σας και το speed αυξάνει την ταχύτητα με την οποία συσσωρεύεται το mystical power, δηλαδή το πόσο γρήγορα δηλαδή γεμίζουν τα μυστικιστικά σύμβολα της κάμερας που λέγαμε πριν. Το max value αυξάνει τον αριθμό των μυστικιστικών συμβόλων άρα και την δυνατότητά σας να προκαλέσετε damage. Εκτός από τα βασικά skills, η κάμερά σας μπορεί να αποκτήσει και bonus functions. Αυτά είναι ορισμένες χρησιμότατες λειτουργίες που ενεργοποιώντας τις μπορείτε να σπρώχνετε πίσω τα πνεύματα, να τα βλέπετε καλύτερα, να μειώνετε την κινητικότητά τους κ.τ.λ.

Η εξερεύνηση της στοιχειωμένης έπαυλης θα σας φέρει μερικές φορές μπροστά σε κάποιο γρίφο που πρέπει να λυθεί άμεσα αν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε σημαντικά δωμάτια ή αντικείμενα. Τους πιο ζόρικους γρίφους θα τους συναντήσετε σε κλειδωμένες πόρτες που έχουν ένα κύκλο γεμάτο αριθμούς στα ιαπωνικά! Για να τις ανοίξετε θα πρέπει να πατήσετε τον κατάλληλο συνδυασμό αριθμών!

“If there’s something weird, and it don’t look good, who ya gonna call?” Όχι ρε, ποιούς Ghostbusters, το πιτσούνι την Miku θα φωνάξεις!

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν πρέπει να μάθετε γιαπωνέζικα για να περάσετε τους γρίφους μην ανησυχείτε καθόλου, το ποιο ιδεόγραμμα αντιστοιχεί σε ποιον αριθμό το μαθαίνετε από ένα συγκεκριμένο κείμενο που θα βρείτε στον δρόμο και το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό αριθμών που πρέπει να βάλετε. Ένας δύσκολος γρίφος για παράδειγμα έχει να κάνει με την σωστή τοποθέτηση ενός αγαλματίδιου στην σωστή του θέση ανάμεσα σε άλλα και ο πιο κλασικός γρίφος που θα αντιμετωπίσετε είναι η ακτινωτή αναδιάταξη πετρών με σύμβολα σε ένα ταμπλό με σκοπό να τις τοποθετήσετε στις κατάλληλές θέσεις. Ο πιο διασκεδαστικός γρίφος έχει να κάνει με έναν αριθμό από μάσκες που βάζετε σε ειδικές υποδοχές προκειμένου να ξεκλειδώσετε πόρτες.

Το A.I. των περισσότερων φασματικών οντοτήτων είναι εξαιρετικό. Σε πολλές μάχες θα παρακολουθήσετε τα -κατά τα άλλα συμπαθέστατα- στοιχειά να εξαφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να σας επιτίθενται από διαφορετική πλευρά, να ξεπροβάλλουν μέσα από τοίχους, να βγαίνουν από πίσω σας και άλλα χαριτωμένα Υπάρχουν βέβαια και φαντάσματα-μπούφοι που σας την πέφτουν πάντα από μπροστά και κινούνται σαν χελώνες, δίνοντας σας την ευκαιρία να τους κεράσετε μερικά critical shots!

Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση, αν δηλαδή επιλύσετε εύκολα τους γρίφους, δεν κάνετε πολλά reloads και δεν πεθαίνετε συνέχεια, ο τερματισμός του Fatal Frame θα σας πάρει γύρω στις 7-8 ώρες. Μόλις το ολοκληρώσετε μπορείτε να παίξετε δύο νέα modes. Το πρώτο είναι το story mode με την διαφορά ότι ξεκινάτε από όποιο κεφάλαιο επιθυμείτε, φοράτε ένα σπέσιαλ κοστούμι και διαθέτετε όλα τα αντικείμενα που είχατε όταν το τερματίσατε. Επίσης ξεκλειδώνουν για πρώτη φορά τα special functions που είναι μια νέα κατηγορία ισχυρότερων skills με πρώτο διαθέσιμο το Zoom! Το δεύτερο mode ονομάζεται Battle mode και σας καλεί να παίξετε μια μάχη τη φορά με στάνταρ πυρομαχικά και έναν μόνο αντίπαλο!

Terrific graphics!
Στον οπτικό τομέα, τα λεπτομερή cinematics του Fatal Frame προχωρούν το σενάριο, απεικονίζοντας το παρόν με in-game γραφικά και το παρελθόν με ασπρόμαυρο φιλμ και έντονο κόκκο στην εικόνα για να τονιστεί η παλαιότητα των γεγονότων. Τα animations της ηρωίδας είναι λεπτομερή, οι εκφράσεις της ρεαλιστικότατες και την παράσταση κλέβουν φυσικά τα φαντάσματα! Αινιγματικές φιγούρες μικρών κοριτσιών που φορούν κιμονό και σκεπάζουν το πρόσωπο με τα μαλλιά τους θα σας θυμίσουν αυτόματα το εφιαλτικό κορίτσι από το The Ring (την Sadako ή Samara ανάλογα με το αν παρακολουθήσατε την Ιαπωνική ή την Αμερικάνικη έκδοση).


Διαβολικά πνεύματα ξεπροβάλλουν μέσα από τα πατώματα, πίσω από τους τοίχους ή στα ταβάνια με σατανικές εκφράσεις και απόκοσμες κινήσεις ενώ απολαυστικές είναι και οι φιγούρες των στατικών στοιχειών που περιμένουν να τα φωτογραφίσετε για να αποκαλυφθούν εντελώς! Το ντεκόρ της περιπέτειας είναι εξίσου εφιαλτικό με τα κορυφαία στο είδος τους Resident Evil και Silent Hill είναι στην ποικιλία των όπλων που διαθέτουν τα συγκεκριμένα Survival Horror. Ο τομέας που σχεδιαστικά υστερεί ωστόσο έγκειται στα φτωχής ποιότητας textures και particle effects.

Φωνές από το Υπερπέραν!
Αν επιθυμείτε μια εμπειρία αγνού ηχητικού τρόμου, το Fatal Frame θα σας την προσφέρει με το παραπάνω! Σε πρώτη φάση, μία καταθλιπτική μουσική υπόκρουση σας συντροφεύει σε συγκεκριμένες στιγμές της περιπέτειας, διανθισμένη με απότομες αυξομειώσεις του ήχου όταν σας πλησιάζει μια απειλητική παρουσία!

Στο υπόλοιπο παιχνίδι σας συντροφεύει μόνο το τρίξιμο των βημάτων σας πάνω σε ξύλινες επιφάνειες, η δυσοίωνη βοή του αέρα σε εξωτερικές τοποθεσίες, τα απελπισμένα βογγητά και τα ουρλιαχτά βασανισμένων νεκρών ψυχών που σας περιβάλλουν. Αρκεί να ακούσετε το κλάμα ενός θηλυκού πνεύματος με ξεριζωμένα μάτια, σύρσιμο από όντα που δεν τα βλέπετε ή ακόμη και τον ήχο της κάμερας. Μεγάλη πώρωση αποτελούν και τα ηχητικά ντοκουμέντα που μαζεύετε σε μορφή κασέτας και τα ακούτε σε ένα κασετοφωνάκι. Αξίζει τον κόπο να τα ακούσετε όλα, όχι μόνο επειδή εμπλουτίζουν την πλοκή αλλά κυρίως για τις ανατριχιαστικές φωνές των νεκρών και το γνωστό white noise που δημιουργεί η επαφή με το υπερπέραν!

When all is said and done!
Προσωπικά ανήκω στους φανατικούς οπαδούς των Survival Horror συνεπώς ήταν αναμενόμενο να αγαπήσω το Fatal Frame. Έχοντας όμως ασχοληθεί με τους περισσότερους τίτλους της κατηγορίας μπορώ να πω αμερόληπτα ότι σε ποιότητα κοντράρει άνετα τα υπέρτατα Resident Evil και Silent Hill! Το κλειστοφοβικό του περιβάλλον συνδυάζεται τέλεια με την εφιαλτική μουσική και τους υπερκόσμιους εχθρούς, βυθίζοντας από το πρώτο λεπτό τον παίκτη στην ατμόσφαιρα του. Είναι ένα game που παίζεται βράδυ με τα φώτα σβηστά και τα ακουστικά στα αυτιά, χωρίς περισπασμούς, ένα αριστούργημα που παίρνει άριστα σε όλους τους τομείς και θα σας κάνει την τρίχα κάγκελο όταν το παίξετε!

Θετικά:
– Υπέροχος και άκρως τρομακτικός ήχος
– Άψογη ατμόσφαιρα
– Τα πιο τρομερά πνεύματα που έχετε δει
– Άρτιο user interface

Αρνητικά:
– Μικρή διάρκεια
– Η συχνή επίσκεψη των ίδιων τοποθεσιών

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 8

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια όταν μιλάμε για ένα από τα καλύτερα Survival Horror της εποχής του.

Γιάννης Μοσχονάς  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης