To Rayman Legends κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο για όλα (με εξαίρεση το 3DS) τα -τότε- current gen συστήματα (PS3, PC, Xbox 360, Wii U και PS Vita) και κάθε σώφρων gamer θα συμφωνήσει πως ήταν το κορυφαίο Platform για τη χρονιά που μας πέρασε. Συνεχίζοντας την κληρονομιά του προκατόχου του, Rayman Origins, η νέα δημιουργία της Ubisoft Montpellier θεωρώ πως βρήκε επάξια τη θέση της δίπλα σε κλασικούς τίτλους του είδους.

Η είδηση ότι το παιχνίδι θα μεταφερόταν σε αμφότερες τις next-gen κονσόλες έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο-τρεις μήνες και πλέον αποτελεί πραγματικότητα, τουλάχιστον για την κονσόλα της Sony στη χώρα μας. Η εξαιρετική ποιότητα του τίτλου είναι δεδομένη και για όσους έχουν στην κατοχή τους το PS4 αλλά δεν έχουν παίξει το Rayman Legends, προτείνουμε να πάνε τώρα να προμηθευτούν το αντίτυπό τους. Παρόλα αυτά, ας ρίξουμε μια ματιά στο πως εμφανίζεται ο Rayman στη νέα κονσόλα και ας απαντήσουμε στο ερώτημα εάν αξίζει μια δεύτερη αγορά από όσους το έχουν ήδη προμηθευτεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Rayman πορεύεται στο μέλλον
Όπως και στα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, ο γενικός σκοπός σας στο Rayman Legends περιλαμβάνει την απελευθέρωση των φυλακισμένων Teensies και την συλλογή των πολύτιμων Lums. Το gameplay περιλαμβάνει το πλούσιο platforming μενού που γνωρίζετε από την σειρά με τρέξιμο, άλματα, κλωτσομπουνίδια, αιωρήσεις και ένα σωρό ακόμη άκρως διασκεδαστικές δραστηριότητες, puzzles, μουσικά levels, διάφορα mini-games κτλ. Όλο το “πακέτο” έχει διατηρηθεί αυτούσιο και στο PS4 χωρίς να υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές.

Μπροστά στην πρόκληση όλης αυτής της Platform πανδαισίας, το DualShock 4 ανταποκρίνεται εξαιρετικά, στα γνωστά άλλωστε πρότυπα του άψογου χειρισμού που μας έχει συνηθίσει η Ubisoft. Η αίσθηση που έχει το Rayman Legends στα χέρια σας είναι ίδια με τις προηγούμενες εκδόσεις και όσοι έχετε συνηθίσει το λίγο πιο ιδιαίτερο στυλ του Rayman δεν θα δείτε καμία διαφορά. Η ανάλυση με την οποία θα παίξετε και στην νέα κονσόλα είναι τα 1080p, ενώ το frame rate παραμένει “κολλημένο” στα 60 fps.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τίποτα νέο;
Με το χειριστήριο του PS4 έρχονται ορισμένες console-exclusive δυνατότητες που κυρίως αξιοποιούν το touchpad. Χρησιμοποιώντας πλέον το τελευταίο μπορείτε να “ξύσετε” τα τυχερά λαχεία, ενώ πατώντας το touchpad “παγώνετε” το παιχνίδι και σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε zoom-in ή και out ή να μοιραστείτε τις screenshots σας μέσω της λειτουργίας Share. Η αλήθεια είναι πως αυτές οι δύο δεν είναι και τίποτα συγκλονιστικές προσθήκες, αλλά από την άλλη δύσκολα μπορείς να βελτιώσεις κάτι που είναι τόσο καλό!

Μια λίγο πιο συναρπαστική προσθήκη για το PS4 δεν είναι άλλη από την δυνατότητα να παίξετε με τον χαρακτήρα Assassin Ray, μια παραλλαγή που είναι εμπνευσμένη από τον Edward Kenway του Assassin’s Creed IV Black Flag. Ο Assassin Ray είναι όπως καταλαβαίνετε ο ξανθομάλλης ήρωας με την ενδυμασία του γνωστού… τάγματος και όσοι είστε φανς και των δύο παιχνιδιών μάλλον θα τον “τιμήσετε” δεόντως.

Εν τέλει, η πιο σπουδαία βελτίωση που υπάρχει στην next-gen αυτή έκδοση είναι το γεγονός πως οι χρόνοι loading στην νέα κονσόλα της Sony είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, κάτι που κρίνεται προφανώς πολύ θετικό. Κατόπιν αυτού, η ροή είναι συνεχής, καθώς περνάτε από τον ένα κόσμο στον άλλο άμεσα και γρήγορα και κάτι τέτοιο μόνο καλό μπορεί να κάνει στην gaming εμπειρία σας αφού γίνεται πιο καταιγιστική από ποτέ.

Ο Rayman “σαλτάρει” στο PS4 χωρίς κάποια ουσιαστική προσθήκη, ωστόσο παραμένει ένα εκ των κορυφαίων σύγχρονων Platform τίτλων

Πιάστε και το PS Vita
Όπως θα αρχίσει να συμβαίνει όλο και πιο συχνά από εδώ και εμπρός, το Rayman Legends σας προσφέρει την δυνατότητα Remote Play με το PS Vita. Έτσι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να συνεχίσετε την περιπέτειά σας στην φορητή σας κονσόλα, κάτι που δεν έρχεται ωστόσο χωρίς κάποιες “θυσίες”. Προφανώς δεν μιλάμε για ίδια υπολογιστική δύναμη στα δύο μηχανήματα, έτσι για αρχή ετοιμαστείτε να δείτε το frame rate να πέφτει στο μισό και γενικώς να ξέρετε πως η αποκλειστική έκδοση του παιχνιδιού για το PS Vita είναι καλύτερη και πιο πλήρης, αν και σίγουρα πιο ακριβή. Επίσης, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει με τη χρήση του PS Vita ο μηχανισμός που είδαμε στο Wii U όπου ένας ακόμα παίκτης μπορεί να χειρίζεται τον Murfy (το συμπαθές βατραχάκι που σας βοηθάει ενίοτε) μέσω της touchscreen, οι developers φαίνεται πως δεν έκαναν τον κόπο να τον συμπεριλάβουν στο PS4.

Παραμένει πανέμορφο
Οπτικά το Rayman Legends ήταν ήδη εντυπωσιακό, με τρομερά χρώματα, άψογο σχεδιασμό, ζωντάνια στις κινήσεις και τα animations, μια πραγματική πανδαισία με πολύ προσοχή μέχρι και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Όπως είπαμε και παραπάνω, δύσκολα μπορείς να βελτιώσεις κάτι που είναι ήδη τόσο καλό και έτσι παρά τις διάφορες μικρό-επεμβάσεις (όπως τα βελτιωμένα textures) δεν μπορούμε να πούμε πως είδαμε κάτι το τόσο ξεχωριστό. Πάνω-κάτω το Rayman Legends δείχνει παρόμοιο με τις προηγούμενες εκδόσεις, λίγο καλύτερο και σίγουρα πάντα εξαιρετικό. Τα ίδια ισχύουν και στον ηχητικό τομέα, o οποίος έχει μεταφερθεί θα λέγαμε αυτούσιος.

Rayman δαγκωτό
Λίγα έχουν αλλάξει όπως καταλαβαίνετε στο “καινούριο” Rayman Legends. Η δημιουργία της Ubisoft Montpellier παραμένει επικίνδυνα διασκεδαστική, χαβαλεδιάρικη και καταιγιστική, χωρίς να διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες εκδόσεις. Το πιο βασικό προτέρημά του είναι η απουσία των χρόνων φορτώματος κάτι που σίγουρα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο στο κατά τα άλλα κορυφαίο τούτο Platform. Όσοι δεν έχετε παίξει το παιχνίδι τους προηγούμενους μήνες και έχετε στην κατοχή σας το PS4, θα κάνετε μια εγγυημένα εξαιρετική αγορά εάν το αποκτήσετε. Όσοι το έχετε ήδη, δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να το προμηθευτείτε σε αυτή τη next-gen έκδοση.

Θετικά:
– Διατηρείται το γνωστό εξαιρετικό gameplay
– Μηδαμινό loading
– Είναι το καλύτερο Platform αυτή τη στιγμή στο PS4

Αρνητικά:
– Δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές
– Δεν υπάρχει το co-op με τον Murfy, ενώ θα μπορούσε

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 8.6

Ο Rayman όπως ακριβώς τον γνωρίζουμε έρχεται και στο PS4.

Γρηγόρης Βούλγαρης

Συντάκτης: grigoris@gameworld.gr (Γρηγόρης Βούλγαρης)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης