Τα Music video games έχουν μια μακρά ιστορία στην βιομηχανία του χώρου, παρόλα αυτά στα μέσα της περασμένης δεκαετίας έφτασαν στο απόγειο της δημοτικότητάς τους, κάτι που οφείλεται αναμφίβολα στην σειρά Guitar Hero της Harmonix. Η τελευταία μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών πούλησε περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα, αποφέροντας παράλληλα σημαντικά έσοδα στην Activision. H συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη αφού σταδιακά το ενδιαφέρον του κόσμου ελαχιστοποιήθηκε, τόσο από τις συνεχείς κυκλοφορίες της Activision, όσο και από τον υπερκορεσμό που επήλθε στον χώρο από παραπλήσια προϊόντα όπως το Rock Band.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η ανάγκη για μια πραγματικά φρέσκια πρόταση στον χώρο που θα κατόρθωνε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των gamers ήταν ιδιαίτερα επιτακτική. Η λύση δεν άργησε να έρθει καθώς το 2012 η Ubisoft κυκλοφόρησε το Rocksmith, το οποίο θα λέγαμε ότι άλλαξε τα δεδομένα προσφέροντας μια ανεπανάληπτη gaming εμπειρία. Η ιδέα πίσω από το Rocksmith ήταν πολύ απλή μεν, ιδιαίτερα εύστοχη δε. Σε αντίθεση με το Guitar Hero όπου θα έπρεπε να προμηθευτείτε ένα ειδικό περιφερειακό για να παίξετε, το Rocksmith σας επέτρεπε να συνδέσετε μια οποιαδήποτε κιθάρα στην κονσόλα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Rocksmith σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να πουλήσει 2 εκατομμύρια αντίτυπα και παράλληλα απέσπασε θετικότατες κριτικές τόσο από το κοινό, όσο και τους reviewers. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που έλαβαν χώρα στην Αμερική από τις Toluna Group και Research Study Group απέδειξαν ότι το 95% των κιθαριστών που ασχολήθηκαν με το Rocksmith κατάφεραν να βελτιώσουν την τεχνική τους. Η Ubisoft λοιπόν εκμεταλλευόμενη το momentum αυτό κυκλοφόρησε το Rocksmith 2014, μία βελτιωμένη έκδοση του προκατόχου του με στόχο να προσελκύσει μια ακόμη μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Ύστερα από μία εντυπωσιακή παρουσίαση στην E3, στην οποία επιστρατεύτηκε ο Jerry Cantrell των Alice in Chains, η γαλλική εταιρεία κυκλοφόρησε το Rocksmith 2014 τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάμε να δούμε λοιπόν τι ακριβώς είναι το Rocksmith 2014, τι βελτιώσεις έχει να επιδείξει σε σχέση με τον προκάτοχό του και κατά πόσο είναι σε θέση να σας βοηθήσει στην εκμάθηση της ηλεκτρικής κιθάρας.

It’s a Long Way to the Top (If you Wanna Rock ‘n’ roll)
Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση στο Rocksmith είναι ότι σας επιτρέπει να συνδέσετε μια οποιαδήποτε ηλεκτρική κιθάρα ή μπάσο στην κονσόλα ή το PC σας και να παίξετε. Η σύνδεση αυτή απαιτεί το Real Tone Cable της Ubisoft, το οποίο κοστίζει περίπου 30 ευρώ. Σε περίπτωση που είχατε προμηθευτεί το καλώδιο αυτό στο προηγούμενο Rocksmith δεν θα χρειαστεί πάντως να αγοράσετε κάποιο καινούργιο. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Real Tone Cable έχει ελάχιστο latency, παρόλα αυτά θα πρέπει να συνδέσετε κατάλληλα την κονσόλα σας με την τηλεόρασή σας ώστε να μην έχετε lag (με ένα component καλώδιο για παράδειγμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης είναι ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα ασχοληθείτε με το Rocksmith έχετε την δυνατότητα να προσαρμόσετε το gameplay στις ανάγκες σας. Στην περίπτωση που είστε αρχάριος το Rocksmith θα σας πάρει -στην κυριολεξία- από το…χεράκι και θα σας μάθει όλα τα βασικά της ηλεκτρικής κιθάρας. Το πρώτο μάθημα δεν είναι άλλο από το κούρδισμα της κιθάρας σας, αλλά και κάποιες βασικές πληροφορίες όπως πως ονομάζεται η κάθε χορδή, ποια είναι τα τάστα της κιθάρας (τα διαστήματα στα οποία είναι χωρισμένη ο “λαιμός” της) κ.ο.κ. Η εκμάθηση τόσο των απλών, όσο και των πιο εξελιγμένων τεχνικών παιξίματος γίνεται με την βοήθεια επεξηγηματικών cutscenes και η όλη εμπειρία δεν διαφέρει πολύ από το να είχατε έναν προσωπικό δάσκαλο κιθάρας στον χώρο σας.

School of Rock
Στο Rocksmith 2014 περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών ή συγκροτημάτων από όλο το φάσμα της ροκ μουσικής και του metal. Από τον χώρο του metal βέβαια απουσιάζουν εξεζητημένες εκφάνσεις του όπως το death και το black, παρόλα αυτά συναντάμε μερικά “ακραία” τραγούδια όπως τον thrash κεραυνό War Ensemble των Slayer. Η επιλογή των κομματιών πάντως από τους developers της Ubisoft κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική, καθώς συναντάμε κομμάτια από παλαιότερες δεκαετίες όπως το Blitzkrieg Bop των Ramones και το Paint it Black των Rolling Stones και αρκετά σύγχρονα όπως το Blood and Thunder των Mastodon.

Εν τω μεταξύ, το gameplay ακολουθεί την λογική των Guitar Hero με τις νότες να “έρχονται” προς τα εσάς και εσείς όπως είναι λογικό καλείστε να τις παίξετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην κάτω πλευρά της οθόνης συναντάμε έξι γραμμές που αντιστοιχούν στις χορδές της κιθάρας και το Rocksmith σας υποδεικνύει σε ποια χορδή θα πρέπει να παίξετε και ενίοτε ποιο τάστο να πατήσετε. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανάλογα με τις επιδόσεις σας το Rocksmith προσαρμόζεται ανάλογα, ώστε να μάθετε σταδιακά να παίζετε το τραγούδι που επιθυμείτε. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις σας προτείνει να παρακολουθήσετε διάφορα μαθήματα για να εξοικειωθείτε με διάφορες τεχνικές όπως τα power chords, το tapping, τα arpeggios κτλ.

Συν τις άλλοις, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε συγκεκριμένα κομμάτια ενός τραγουδιού και να εξασκηθείτε σε αυτά, ελαττώνοντας ενδεχομένως το tempo μέχρι να τα καταφέρετε. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται Riff Repeater και όπως προαναφέραμε είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή σε αντίθεση με το πρωτότυπο Rocksmith στο οποίο αποτελούσε ξεχωριστό mode. Μέσω του Riff Repeater λοιπόν μπορείτε να “απομονώσετε” τα κομμάτια ενός τραγουδιού που σας δυσκολεύουν και να αφιερωθείτε εκτενέστερα σε αυτά μέχρι να τελειοποιήσετε το παίξιμο σας.

Να σημειωθεί ότι όταν καταφέρετε να αναπαράγετε σωστά όλες τις νότες ενός τραγουδιού ξεκλειδώνει το Master mode, στο οποίο θα πρέπει να παίξετε από μνήμης. Βέβαια για να φτάσετε στο σημείο αυτό θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και να αποκτήσετε…κάλους στα δάχτυλά σας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν δεκάδες Guitarcade mini-games, τα οποία σας βοηθούν να εξασκηθείτε με έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο. Για παράδειγμα, το Scale Warriors αποτελεί ένα 2D beat ’em up, στο οποίο για να νικήσετε τους αντιπάλους σας θα πρέπει να παίξετε τις κατάλληλες νότες.

Το Rocksmith κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας “ψηφιακός” δάσκαλος κιθάρας και υπόσχεται να βελτιώσει την τεχνική σας και το παίξιμό σας!

Ο ενισχυτής κάνει την διαφορά
Για όσους από εσάς δεν αρκεί να παίζετε σαν τον αγαπημένο σας κιθαρίστα, αλλά θέλετε να ακούγεστε σαν αυτόν μην ανησυχείτε γιατί και σε αυτό τον τομέα το Rocksmith 2014 έχει την λύση. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ενισχυτών όπως την Marshall και την ENGL παρέχονται δεκάδες διαφορετικές επιλογές για να παραμετροποιήσετε τον ήχο σας. Κοινώς, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ενισχυτών και να επιλέξετε διάφορα εφέ διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο τον δικό σας προσωπικό ήχο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το Rocksmith 2014 κοστίζει πολύ λιγότερο από το να αγοράσετε έναν ενισχυτή κιθάρας και παράλληλα δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο αποτελεί μια ενδεδειγμένη λύση για όλους τους κιθαρίστες. Παράλληλα, οι επιλογές που σας προσφέρονται σας δίνουν την δυνατότητα να πειραματιστείτε με διάφορους ενισχυτές και ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να καταλήξετε στην αγορά κάποιου που καλύπτει όλες τις ανάγκες σας.

Το ταξίδι ξεκινά από το Rocksmith
Σύμφωνα με την Ubisoft για να φτάσετε σε ένα επιθυμητό επίπεδο θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον μία ώρα στο Rocksmith για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η δημιουργία αυτή δεν επαρκεί για να γίνετε επαγγελματίας κιθαρίστας. Κοινώς να θελήσετε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω θα πρέπει να κάνετε θυσίες, όπως καθημερινό τρίωρο practice, να εξασκηθείτε σε περισσότερες τεχνικές και να ασχοληθείτε εκτενέστερα με την μουσική. Παρόλα αυτά, αυτό που καταφέρνει στην ουσία το Rocksmith είναι να σας δώσει όλα τα παραπάνω εφόδια για να κάνετε αυτό το παραπάνω βήμα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει μια τεράστια ποικιλία τραγουδιών, θα χρειαστεί να ασχοληθείτε εκατοντάδες ώρες μαζί του. Κοινώς το value for money που προσφέρει είναι απλά τεράστιο. Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι συνεχώς η Ubisoft σας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθείτε με νέα τραγούδια, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ως DLC.

Ώρα για τζαμάρισμα
Μία από τις σημαντικότερες προσθήκες του Rocksmith 2014 σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση είναι το Session mode. To τελευταίο σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε μια virtual μπάντα, η οποία ελέγχεται από την Α.Ι., αλλά και να τζαμάρετε παρέα με κάποιον φίλο σας. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα όργανα που θα χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι μουσικοί και παράλληλα να ορίσετε διάφορες μουσικές μεταβλητές όπως το tempo του κομματιού. Να σημειωθεί ότι η μπάντα συμπεριφέρεται ανάλογα με το παίξιμο σας. Για παράδειγμα εάν επιλέξετε ένα αργό tempo στην κιθάρα σας, ο drummer συμπεριφέρεται ανάλογα ρίχνοντας…τους ρυθμούς του.

Το Session mode θα λέγαμε ότι αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα γιατί σας βοηθά να αυτοσχεδιάσετε και να αρχίζετε να συνθέτετε τα δικά σας κομμάτια. Το μόνο που λείπει είναι η δυνατότητα ηχογράφησης των συνθέσεων που παίζετε, κάτι που ελπίζουμε να προσθέσει η Ubisoft σε κάποια μελλοντική έκδοση του Rocksmith.

Blow your speakers
Όσον αφορά το οπτικό κομμάτι, το Rocksmith 2014 προσφέρει τα απολύτως βασικά, άλλωστε η ποιότητα των γραφικών σε ένα music game, όπως είναι λογικό περνά σε δεύτερη μοίρα. Όπως προαναφέραμε, η εκμάθηση των διαφόρων τεχνικών γίνεται μέσω επεξηγηματικών cutscenes, στα οποία παρακολουθείτε έναν μουσικό να σας δείχνει βήμα προς βήμα το τι θα πρέπει να παίξετε. Κοινώς ο οπτικός τομέας δεν απογοητεύει, αλλά ούτε εντυπωσιάζει.

Στο ηχητικό κομμάτι, όπως είπαμε έχει γίνει μια πολύ καλή επιλογή κομματιών και μάλιστα όσοι επιθυμείτε να προμηθευτείτε περισσότερα μπορείτε έναντι μικρού χρηματικού αντιτίμου να προμηθευτείτε περισσότερα. Το μόνο πρόβλημα που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με το latency, όταν συνδέετε απ’ ευθείας την κονσόλα σας μέσω HDMI στην τηλεόραση σας. Όπως προαναφέραμε, το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσω ενός component cable, το οποίο στην ουσία διαχωρίζει τα κανάλια του ήχου και της εικόνας, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συνδέσετε την κονσόλα σας με εξωτερικά ηχεία ή headphones.

Το freatboard θα πάρει φωτιά
Το Rocksmith 2014 καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία τον σκοπό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να σας μάθει να παίζετε κιθάρα με έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν θα νιώσετε ότι κάνετε αγγαρεία, ακόμα κι όταν κάνετε practice σε πιο εξελιγμένες τεχνικές και αυτό θα λέγαμε ότι είναι το σημαντικότερο επίτευγμα αυτής της δημιουργίας. Κατόπιν αυτού, είτε είστε αρχάριος, είτε ένας επίδοξος βιρτουόζος το Rocksmith 2014 θα αποτελέσει ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής πρακτικής σας στο όργανό σας, είτε αυτό είναι κιθάρα, είτε μπάσο.

Θετικά:
– Το Session mode
– Η επιλογή των τραγουδιών
– Πλήρως επεξηγηματικά tutorials
– Τεράστια αντοχή στον χρόνο
– Συμβατό με οποιαδήποτε ηλεκτρική κιθάρα ή μπάσο
– Ποικιλία από mini-games

Αρνητικά:
– Μικρό latency όταν συνδέετε με HDMI την κονσόλα σας
– Γραφικά που δεν εντυπωσιάζουν

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 9
Gameplay: 9
Αντοχή: 10
Γενικά: 8.5

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ποτέ δεν ήταν τόσο διασκεδαστική, όσο με το Rocksmith 2014.

Παντελής Δασκαλέλος  

Συντάκτης: padelis@gameworld.gr (Παντελής Δασκαλέλος)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης