Το καλοκαίρι του 2012 γνωρίσαμε το Slender: The Eight Pages ή εν συντομία Slender, ένα First-Person Horror game αρκετά μικρής διάρκειας όπου στόχος σας ήταν απλώς να μαζέψετε οχτώ σελίδες σε ένα δάσος χωρίς να γίνετε αντιληπτοί από τον Slender Man. Φτιαγμένο από τον indie developer Mark J. Hadley, το Slender έκανε πάταγο αφού ήταν πολύ απλό, αποτελούσε μια τρομαχτική εμπειρία και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως εθιστικό. Το αποτέλεσμα ήταν το YouTube να γεμίσει με βίντεο στα οποία διάφοροι παίκτες δοκίμαζαν τις αντοχές τους…στο φόβο απέναντι στον Slender Man, στο ένα και μοναδικό level που είχε τότε σχεδιαστεί. Φυσικά όπως ήταν επόμενο, με το ένα αυτό level το δημιούργημα του αμερικανού developer δεν ήταν αρκετό ώστε να λάβει την αναγνώριση των reviewers.

Τώρα, ο Mark J. Hadley σε συνεργασία με την Blue Isle Studios μας παρουσιάζει το Slender: The Arrival το οποίο αποτελεί έναν πιο ολοκληρωμένο τίτλο, τουλάχιστον σε σχέση με το πρώτο μέρος. Παρόλο που για την δημιουργία του sequel χρησιμοποιήθηκε η ίδια μηχανή, η Unity, τα γραφικά του είναι αρκετά βελτιωμένα και σε συνδυασμό με το σενάριο, εντείνουν την αίσθηση του τρόμου. Μέσα από την νέα αυτή προσπάθεια λοιπόν, θα δείτε την ιστορία εις βάθος και θα καταλάβετε επιτέλους γιατί πρέπει να μαζέψετε αυτές τις οχτώ σελίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας αστικός μύθος;
Το Slender: The Arrival έχει σχεδόν το ίδιο σενάριο με το prequel του. Βασίζεται σε μια επινόηση από το forum του Somethingawful.com και σε έναν σχετικά νέο αστικό μύθο, ο οποίος λέει ότι στα δάση υπάρχει ένας ψηλόλιγνος μαυροφορεμένος άντρας χωρίς πρόσωπο. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι καμιά φορά βγάζει και πλοκάμια. Εξαιτίας της εμφάνισής του, τον έχουν ονομάσει “Slender Man”.

Η πρωταγωνίστρια Lauren την οποία και ελέγχετε πηγαίνει να δει την καλύτερή της φίλη Kate, αφότου η τελευταία έχασε τη μητέρα της. Όταν φτάνει στο σπίτι της, το βρίσκει άδειο και ορθάνοιχτο ενώ στους τοίχους υπάρχουν ζωγραφισμένα περίεργα σκίτσα. Η Kate έχει πέσει θύμα του Slender Man και η Lauren ξεκινάει μια περιπέτεια για να την βρει. Στη συνέχεια, διαβάζοντας τα γράμματα που βρίσκει στον δρόμο καταλαβαίνει προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθεί και ότι θα πρέπει να τα βάλει η ίδια με τον Slender Man.


Ένα ρημαγμένο σπίτι
Ξεκινώντας θα βρεθείτε στην μέση ενός δάσους δίπλα στο αμάξι σας και γύρω στα 100 μέτρα πιο κάτω θα δείτε το σπίτι της φίλης σας Kate. Αμέσως θα παρατηρήσετε κάτι το ασυνήθιστο. Καθώς θα προχωράτε προς το σπίτι της Kate, το τοπίο θα αρχίσει να σκοτεινιάζει ολοένα και περισσότερο μέχρι που θα βρεθείτε μόνοι σας μέσα στην νύχτα. Μπαίνοντας στο σπίτι, θα παρατηρήσετε ανοιγμένες πόρτες και ακαταστασία σε μερικά δωμάτια, στοιχεία που θα σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι κάτι έχει συμβεί. Η Kate δεν βρίσκεται πουθενά και στο σπίτι επικρατεί η απόλυτη ηρεμία σαν να μην ζει κανείς εκεί πλέον. Στόχος σας είναι λοιπόν να αρχίσετε να ψάχνετε το τι μπορεί να έχει συμβεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από horror…adventure
Καθώς θα προχωράτε στις πίστες θα δείτε ότι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα πού μπορείτε να τα μετακινήσετε ή να τα βάλετε στο inventory. Συνήθως θα είναι χαρτιά που βρίσκει η πρωταγωνίστρια στο πάτωμα, γράμματα που είχε γράψει η φίλη της Kate πριν εξαφανιστεί σε εκείνη και στον άγνωστο σε εμάς άντρα με τα αρχικά C.E. Είναι πολύ σημαντικό να συλλέξετε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στο να καταλάβετε την ιστορία. Εκτός όμως από γράμματα και διαφημιστικά φυλλάδια, μπορείτε να βρείτε σκόρπια κλειδιά για να ξεκλειδώσετε κάποια πόρτα μέσα στο σπίτι της Kate.

Στο Slender: The Arrival η λίστα με τα αντικείμενα που συλλέγετε είναι πολύ μικρή. Δεν θα βρείτε, ούτε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ πυροβόλα όπλα ή κάποιο άλλο είδος όπλου για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Έτσι κι αλλιώς στόχος σας είναι να μην σας πλησιάσει ο Slender Man. Αν σας φτάσει σε απόσταση αναπνοής τότε η οθόνη τρεμοπαίζει σαν παλιά χαλασμένη τηλεόραση και μοιραία χάνετε, με τρόπο παρόμοιο με την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού. Πάντως θα έχετε την επιλογή να επαναλάβετε μια πίστα αν χάσετε, σε αντίθεση με το πρώτο Slender όπου αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, έκλεινε τελείως η εφαρμογή. Τότε βέβαια είχαμε να κάνουμε με ένα indie game που κυκλοφόρησε…just for fun και με μόλις ένα level.

Τα κεφάλαια του Slender: The Arrival είναι τέσσερα συνολικά και το καθένα από αυτά έχει από μια τρομαχτική και επικίνδυνη αποστολή που απαιτεί να συλλέξετε ως συνήθως οκτώ αντικείμενα. Στο ένα θα πρέπει να μαζέψετε τις οχτώ σελίδες και σε ένα άλλο να ανοίξετε τις οχτώ γεννήτριες που βρίσκονται στην σπηλιά. Κατά την διάρκεια της περιπλάνησής σας, θα πρέπει να προσέχετε ταυτόχρονα μην σας καταλάβει ο Slender Man ο οποίος όσο προχωράτε προς την λύση του μυστηρίου, τόσο πιο στενά σας κυνηγάει.

Χειρισμός και User Interface
Το The Arrival έχει ένα ανανεωμένο user interface το οποίο δείχνει σημαντικές λεπτομέρειες. Η οθόνη σας φαίνεται λες και προέρχεται από κάμερα η οποία βιντεοσκοπεί εκείνη την ώρα. Πάνω αριστερά βρίσκεται ο δείκτης της μπαταρίας ο οποίος αδειάζει σταδιακά καθώς προχωράτε στα επόμενα levels. Στο κέντρο βρίσκεται μια γραμμή η οποία δείχνει το πόσο κοντά βρίσκεται ο Slender Man ενώ πάνω δεξιά βλέπετε ένα ψηφιακό ρολόι το οποίο μετράει real-time πόση ώρα παίζετε.

Ο τρόμος του Slender Man…καρακοδεί. Σαν τον παλιό καλό καιρό!

Σίγουρα θα αναρωτιέστε για το πως θα είναι ο χειρισμός στο Slender: The Arrival αφού πρόκειται για μια πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη προσπάθεια. Θα σας αναφέρω με πολύ απλά λόγια ότι είναι τόσο απογοητευτικός όσο ήταν και στο πρώτο παιχνίδι. Για την ακρίβεια οι developers φαίνεται λες και έδωσαν όσο μικρότερη βάση γινόταν στην υλοποίησή του.

Το λέμε αυτό καθ’ ότι για οποιοδήποτε interaction θα χρειαστεί να κάνετε κλικ και να σύρετε προς τα μέσα, προς τα πάνω ή προς τα κάτω κάποια πόρτα ή κάποιο παράθυρο κάτι που δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Για να καταφέρετε να κάνετε κλικ σε κάποιο αντικείμενο θα πρέπει να κουνήσετε το ποντίκι με υπομονή μέχρι να γίνει κατανοητό από την engine του παιχνιδιού. Αυτό θα ήταν θετικό αν έπρεπε να αλληλεπηδράσετε με αντικείμενα ελάχιστες φορές. Δυστυχώς όμως το μισό gameplay βασίζεται στο να ανοίγετε πόρτες, να κλείνετε παράθυρα και να συλλέγετε γράμματα.

Σκοτάδι και τρόμος
Τα γραφικά του Slender: The Arrival δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Για την ακρίβεια εξακολουθούν να θεωρούνται ξεπερασμένα, εντούτοις εμφανίζονται βελτιωμένα σε σύγκριση με το πρώτο Slender. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα δάσος το οποίο φαίνεται φυσιολογικό στην αρχή αλλά όσο προχωράτε προς εκείνο, αρχίζει να σκουραίνει το τοπίο με αποτέλεσμα να φαίνονται ίσα-ίσα οι κορμοί των δέντρων.

Εκτός από το συνηθισμένο δάσος, θα μπορέσετε να παίξετε μέσα στο αρχικό σπίτι της Kate, αργότερα σε ένα ορυχείο και στη συνέχεια μέσα σε άλλα κτήρια που θα βρείτε. Τα χρώματα στο σχεδιασμό των textures είναι μουντά και σκούρα στην πλειοψηφία τους, κάτι που σίγουρα χρειάζεται ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στο horror στοιχείο. Το aliasing φυσικά παραμένει κάκιστο, ενώ όσο για τον ίδιο τον Slender Man, φοράει το ίδιο μαύρο κουστούμι και είναι λίγο ψηλότερος, κάτι που συμβάλει στο να καλλιεργηθεί ένα μεγαλύτερο κλίμα τρομοκρατίας όταν θα σας καταδιώκει.

Για έναν περίεργο λόγο ο Slender Man μπορεί να δει που είστε κάθε στιγμή. Επίσης δεν θα πρέπει να κάνετε πολύ θόρυβο γιατί θα σας ακούσει και θα πλησιάσει. Το The Arrival δεν έχει κάποιο αξιοσημείωτο soundtrack ούτε μουσική στο background ενώ παίζετε. Μπορείτε να ακούσετε κανονικά τον χτύπο της καρδιάς της πρωταγωνίστριας ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος όσο πλησιάζει ο Slender Man. Τα environmental sounds είναι σχεδόν μηδαμινά αφού ακόμα και τα πουλιά… κελαηδούν απειροελάχιστες φορές.

Slender is near…
Το Slender: The Arrival είναι ένα Horror με στοιχεία Adventure που ξέρει καλά πως να σας τρομάξει. Σίγουρα δεν αποτελεί μεγάλη παραγωγή και ούτε αφηγείται κάποια πραγματική ιστορία αφού προέρχεται από ένα meme που δημιουργήθηκε σε ένα ξένο forum πριν από μερικά χρόνια. Τα γραφικά είναι εμφανώς αναβαθμισμένα αλλά δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τον ηχητικό τομέα. Ο χειρισμός του -παρότι απαιτεί λίγες κινήσεις- εξακολουθεί να είναι άβολος σε σημείο που μπορεί να σας εκνευρίσει, κάτι που αποτελεί ένα από τα αρνητικά σημεία του gameplay.

Αν ψάχνετε κάτι που να μπορεί να σας προκαλέσει το αίσθημα του φόβου, με μόλις 8 ευρώ, το Slender: The Arrival είναι μια αξιόλογη επιλογή. Το κόστος αυτό αφορά την απλή έκδοση. Η Soundtrack Edition στην οποία θα λάβετε και το soundtrack του παιχνιδιού κοστίζει 12 ευρώ ενώ η Special Edition η οποία περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω συν πέντε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας μέσα από το παιχνίδι κοστίζει 16 ευρώ.

Θετικά:
– Φθηνή τιμή
– Καθαρό Horror

Αρνητικά:
– Πολύ μικρή διάρκεια
– Άβολος χειρισμός
– Ασάφειες στο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 5
Γενικά: 6.3

Το Slender: The Arrival αποδεικνύει ότι ακόμα και ένα μικρής διάρκειας παιχνίδι μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση του απόλυτου τρόμου.

Χριστιάνα Θάνου  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης