Το όνομα της Sir-Tech είναι συνδυασμένο στο μυαλό των gamers με δύο πασίγνωστες σειρές, την σειρά RPG που τιτλοφορείται Wizardry και την turn-based tactical s Jagged Alliance. Από αυτές τις δύο σειρές, το Wizardry αναπτύσσεται απ’ το 1980, χρονιά ίδρυσης της εταιρείας, ενώ τελείωσε την πορεία του πολύ κοντά στη χρεωκοπία της εταιρείας το 2003.

Το Wizardry 8 είναι το τελευταίο video game της Αμερικάνικης εταιρείας ανάπτυξης και κυκλοφόρησε 9 ολόκληρα χρόνια μετά την έβδομη έκδοση, συμπληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την εποποιία των Wizardry που έχει οδηγήσει πολλούς φανατικούς RPG players σε αμέτρητες ώρες αϋπνίας! Σας προειδοποιούμε ότι ο τίτλος “RPG” που βλέπετε δεν έχει καμία σχέση με σύγχρονα Action RPG. Αντιθέτως, πρόκειται για ένα First-Person RPG με point-and-click λογική και σύστημα μάχης που σας επιτρέπει να κάνετε παύση όποτε θελήσετε για να οργανώσετε την τακτική σας. Τέτοιου είδους games έκαναν θραύση κατά την δεκαετία του ’90, απλά με την πάροδο των χρόνων επισκιάστηκαν από πολλά σύγχρονα RPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Who wants to be a God;
Όσοι είχαν την τύχη να ασχοληθούν με τα Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge και Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant θα ξεκινήσουν το παιχνίδι από εντελώς διαφορετικό μονοπάτι σε σχέση με τον gamer που παίζει για πρώτη φορά τη σειρά. Οι παραπάνω τίτλοι σε συνδυασμό με το Wizardry 8 θεωρούνται τμήματα μίας τριλογίας που ονομάζεται The Dark Savant Trilogy. Κατά συνέπεια, ξεκινώντας το Wizardry 8 μπορείτε να εισάγετε τους χαρακτήρες σας από το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς με αποτέλεσμα, ανάλογα με το ποιο από τα ποικίλα φινάλε είχατε ακολουθήσει σε αυτό, να δείτε και το αντίστοιχο εναρκτήριο cinematic.

Για όσους (σαν τον γράφοντα) αρχίσουν το Wizardry 8 με νεοσύστατη ομάδα, θα ξεκινήσουν ως ακόλουθοι του Grimpak (ενός πλάσματος που θυμίζει τον Chewbacca από το Star Wars), ο οποίος ταξιδεύει στον πλανήτη Dominus. Στη διαδρομή, το σκάφος που επιβαίνετε θα δεχτεί επίθεση από τους Dark Savant και η ομάδα σας θα ναυαγήσει δίπλα στο Higardi Monastery, στην πρώτη περιοχή του παιχνιδιού. Το σενάριο του Wizardry 8 το θεωρώ ιδανικό για έναν RPG player και εξηγούμαι: στόχος σας είναι να μαζέψετε τρία πανίσχυρα artifacts (κειμήλια) που έχουν διασκορπιστεί στα μέρη που ταξιδεύετε. Κι επειδή τέτοιου είδους ταξίδια θέλουν ψάξιμο, ετοιμαστείτε για…ατελείωτες αναζητήσεις.


To show ξεκινά!
Το gameplay του Wizardry 8 θα φανεί γνώριμο στους old-school RPGάδες. Καταρχήν ανάλογα με το επίπεδό σας οφείλετε να ρυθμίσετε την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα τέρατα ώστε -ιδιαίτερα οι παλιοί- να μην περιμένετε…με τις ώρες μέχρι να σας πλησιάσουν και σας περικυκλώσουν! Αφού ξεκινήσετε ένα New game, οδηγείστε στην οθόνη επιλογής των χαρακτήρων που απαρτίζουν την ομάδα σας. Θα εντυπωσιαστείτε από την πληθώρα των classes που υπάρχουν καθώς και των διαφόρων races. Μπορείτε να επιλέξετε την εύκολη λύση, δηλαδή έτοιμους ήρωες ή να τους φτιάξετε εσείς έναν προς έναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιλέγοντας τους έξι χαρακτήρες της ομάδας σας βρίσκεστε αμέσως έξω από το Higardi Monastery. Εκεί στην ακτή θα δώσετε τις πρώτες σας μάχες με κάτι ανθρωποφάγα καβουράκια, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις σας και μαθαίνοντας τα βασικά μυστικά του χειρισμού. Επίσης θα ανοίξετε το πρώτο σας chest, θα μαζέψετε κάμποσα αντικείμενα και στη συνέχεια θα εισβάλλετε στα άδυτα του μοναστηριού για να ξεκινήσει η σοβαρή δράση!

Εξολοθρευτής εντόμων εν δράσει!
Μια ατελείωτη ορδή τεράτων βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και την Θέωση, τέρατα που το μέγεθος και η δυσκολία τους αυξάνονται σε κάθε βήμα που κάνετε στον κόσμο του Wizardry 8. Τα φουκαριάρικα καβουράκια, οι νυχτερίδες, οι κατσαρίδες και οι πράσινες μύξες που θα τις καθαρίσετε στο άψε-σβήσε, δίνουν σύντομα την θέση τους σε mini bosses σαν τον Gregor, το τεράστιο αραχνοειδές που σας περιμένει εντός του μοναστηριού!

Τα σοβαρά προβλήματα σας αρχίζουν από την στιγμή που θα βγείτε στο Arnika Road, έναν τεράστιο δρόμο που οδηγεί στην πόλη Arnika την οποία θα χρησιμοποιήσετε σαν βάση επιχειρήσεων για να γεμίζετε τις προμήθειες σας, παρότι είναι και αυτή γεμάτη με τέρατα! Στο Arnika Road περιφέρονται σαυροειδή με μπόλικα hit points, μάγοι που θα σας ταράξουν στα ξόρκια και πολλά πλάσματα οργανωμένα σε ισχυρές ομάδες που πρέπει να ξεκαθαρίσετε.

Όπως προαναφέραμε, το Wizardry 8 ανήκει στα RPG που χρησιμοποιούν οπτική πρώτου προσώπου, όπως τα γνωστά και λατρευτά Eye of the Beholder και Lands of Lore. Το user interface του μοιάζει περίπλοκο αλλά δεν θα σας πάρει πολλή ώρα μέχρι να το συνηθίσετε. Δεξιά και αριστερά του κεντρικού παραθύρου όπου διεξάγεται η δράση βλέπετε τα ονόματα και τις μπάρες health, stamina και mana των μαχητών σας. Με ένα κλικ πάνω τους εμφανίζεται το πορτρέτο τους και τα όπλα που χρησιμοποιούν και με δεύτερο κλικ μπαίνετε στο inventory τους.

Κάτω αριστερά βλέπετε το απαραίτητο mini map που με ένα κλικ γίνετια χάρτης που εκτείνεται σε όλο το μήκος της οθόνης και έτσι μπορείτε να προσανατολιστείτε, να δείτε που βρίσκονται τα μέρη που θέλετε να πάτε και το κυριότερο, να σημειώσετε πάνω στον χάρτη τα σημεία ενδιαφέροντος (shops, temples κ.ο.κ.) για να μην τα ψάχνετε στα τυφλά όταν τα ξαναχρειαστείτε. Δίπλα στο map είναι το γνώριμο παράθυρο όπου βλέπετε σε text μορφή τα συμβάντα που διαδραματίζονται στον κόσμο του παιχνιδιού, μάχες κ.τ.λ. Δίπλα από το εν λόγω παράθυρο βρίσκεται το formation της ομάδας σας. Κάτω απ’ όλα αυτά υπάρχει μια μπάρα στην οποία θα βρείτε πολλές χρήσιμες επιλογές όπως είναι το άνοιγμα του journal σας, την επιλογή camp, την χρησιμοποίηση αντικειμένων, spells κ.ο.κ.

Το… squad building στις δόξες του!
Το μυστικό της επιτυχημένης ομάδας στο Wizardry 8 είναι η δημιουργία μίας καλής χημείας, βάση της οποίας τα μέλη της θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Με την πληθώρα των classes που σας προσφέρονται αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο. Τα Gadgeteer, ninja, warrior, valkyrie, samurai, bard, mage και πολλά άλλα ακόμη διατίθενται προκειμένου να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο party και να βγείτε για εξόρμηση. Το κάθε class έρχεται με μια μεγάλη λίστα από skills τα οποία καθορίζουν και την αποδοτικότητά του στη μάχη και όχι μόνο. Για παράδειγμα, οι Valkyries είναι έξοχες πολεμίστριες και έχουν ένα φοβερό skill εν ονόματι cheat death που τους επιτρέπει να επανέρχονται στην ζωή ακόμα και όταν το health τους μηδενιστεί!

Μια ομάδα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σας εν ώρα δράσης -και όχι μόνο- πρέπει να περιλαμβάνει 2-3 fighters, οπωσδήποτε έναν mage και έναν cleric καθώς και έναν rogue για να μπορείτε να ανοίγετε κλειδαριές, να αφοπλίζετε παγίδες κ.ο.κ. Στηνσυνέχεια, απαιτείται σωστή τοποθέτηση των ηρώων σας στο formation. Μπροστά θα μπουν οι χαρακτήρες που βαράνε γερά και αντέχουν και πίσω οι mages και οι χαρακτήρες με ranged attacks όπως ο φίλτατος Ninja! Είναι αξιοσημείωτο το ότι έχετε την δυνατότητα στην εξέλιξη της περιπέτειας να αλλάξετε το class των ηρώων σας αλλά δεν το συνιστούμε γιατί θα πάνε στράφι τα special bonus που έχει το μέχρι τότε class τους.

Ξεκινάτε με 6 χαρακτήρες αλλά στην πορεία θα προσθέσετε άλλους 2 στην ομάδα σας με τον πρώτο να σας έρχεται στην πόλη Arnika και να είναι rogue. Τα τέρατα σας επιτίθενται ομαδικά συνεπώς ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισή τους είναι η ομάδα σας να έχει πίσω της κάποιο φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο για να μην μπορούν να την υπερφαλαγγίσουν και να αντιμετωπίζει λίγους εχθρούς σε κάθε γύρο. Η χωροταξία της μάχης παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία ακόμα και των spells, π.χ. αν έχετε ετοιμάσει να ρίξετε magic missiles στους εχθρούς σας και εκείνοι μετακινηθούν δεξιά και αριστερά, το spell θα χτυπήσει λιγότερους στόχους από αυτούς που προοριζόταν!

Το πωρωτικότερο στοιχείο του gameplay στο Wizardry 8, ένα στοιχείο που λατρέψαμε και στα Elder Scrolls, είναι η αύξηση των skills σας κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Ρίχνετε spells κατά κόρον; Ανεβαίνει το Wizardry, το Divinity και όποιο άλλο skill σχετίζεται με τα spells που ρίχνετε. Έχετε πολεμιστές που χρησιμοποιούν polearms, bows και swords; Το αντίστοιχο skill τους θα ανεβαίνει ασταμάτητα. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι ήρωές σας ισχυροποιούνται ασταμάτητα ακόμα και όταν δεν ανεβαίνουν levels.

Many kills for many skills!
Μαζεύοντας xp από τις μάχες ανεβαίνετε τα levels και ανοίγονται μπροστά σας πάμπολλες ευκαιρίες παραμετροποίησης του εκάστοτε χαρακτήρα. Αρχικά ανεβάζετε τα βασικά attributes των ηρώων: strength, intelligence, vitality, dexterity κ.τ.λ. ανάλογα με τις ανάγκες του χαρακτήρα. Καλό είναι να ανεβάσετε αμέσως το vitality όλων των πολεμιστών σας και κυρίως όσων χρησιμοποιούν μαγεία, καθότι έχουν ελάχιστο health και ψοφάνε με 2-3 χτυπήματα.

Στην συνέχεια ανεβάζετε τα skills που αφορούν το close και ranged combat, τα είδη μαγείας που χρησιμοποιείτε (π.χ. τα fire, water, air και earth magic), τα όπλα που κραδαίνουν οι ήρωες και σημαντικότατα «πολιτιστικά skills» θα λέγαμε όπως το artifacts για να αναγνωρίζετε αντικείμενα, το mythology για να γνωρίζετε τα τέρατα και το communication που ευνοεί τις διάφορες συναναστροφές σας. Από τα τελευταία skills, φροντίστε ένας χαρακτήρας σας να έχει πολύ ανεβασμένο το artifacts γιατί τα unidentified objects που μαζεύετε στον δρόμο είναι άπειρα.

Μιας και αναφερθήκαμε στα αντικείμενα, η πληθώρα των items που θα συσσωρεύσετε εξερευνώντας περιοχές και λιανίζοντας τέρατα αποθηκεύεται στο inventory όποιου ήρωα θέλετε ή στο inventory της ομάδας που είναι σχετικά… απύθμενο! Έχετε υπόψη σας ότι τα items που βρίσκονται στο κοινό inventory μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας στην μάχη ενώ τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιεί όποιος τα μεταφέρει. Συνεπώς φροντίστε όλοι οι μαχητές σας να κουβαλούν από μερικά healing potions στο inventory τους διότι το heal wounds του cleric δεν φτάνει για όλους!

Και τα συνθλίβω, τα καβουράκια, στου γιαλού στου γιαλού τα βοτσαλάκια!

Η μάχη διεξάγεται σε γύρους και σε κάθε παύση αποφασίζετε τις επόμενες κινήσεις που θα κάνουν οι χαρακτήρες, ποιον θα χτυπήσουν, τι ξόρκι ή αντικείμενο θα χρησιμοποιήσουν και αν θα αλλάξουν θέση στο formation. Το παιχνίδι σας δίνει την καταπληκτική επιλογή της κίνησης εν ώρα μάχης. Αυτό μεταφράζεται στο ότι μπορείτε να βαδίσετε προς οποιοδήποτε τέρας που σας βαράει από μακριά ή να τρέξετε προς μια κατεύθυνση, αυξάνοντας την απόστασή σας από τους εχθρούς και δίνοντας την ευκαιρία στους ranged χαρακτήρες σας να τους «κεράσουν» μπόλικο damage πριν σας πλησιάσουν!

Heroes of might and magic!
Από το πρώτο λεπτό του παιχνιδιού πατήστε την επιλογή που βάζει την ομάδα σας να ψάχνει ασταμάτητα όπου και αν βρίσκεται και φροντίστε να ψάχνετε εξονυχιστικά κάθε χώρο. Τα items που θα βρείτε ή μπορείτε να αγοράσετε από πλανόδιους merchants ή shops είναι πραγματικά άπειρα αλλά το σημαντικότερο απ’όλα είναι τα resurrection powders. Είναι πανάκριβα και πρέπει να κουβαλάτε 2-3 ανά πάσα στιγμή μαζί σας. Διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέφετε συνέχεια στην πόλη όταν ψοφάνε σαν τις μύγες οι μαχητές σας!

Από πλευράς A.I. οι αντίπαλοί σας είναι αρκετά έξυπνοι. Ξέρουν να σας περικυκλώνουν εύκολα, να σας ραντίζουν με spells, να σας κολλάνε diseases και άλλα πολλά που πρόκειται να σας δυσκολέψουν. Αν θέλετε να αποφύγετε μια μάχη, μην μπείτε στο οπτικό τους πεδίο και εκείνοι θα συνεχίσουν την προδιαγεγραμμένη περιπολία τους.

Το Wizardry 8 απαιτεί άφθονο ελεύθερο χρόνο. Το παιχνίδι είναι απλά τεράστιο, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 80 με 100 ώρες για να το τελειώσετε αλλά θα ευχαριστηθείτε κάθε λεπτό του διότι με καθετί που κάνετε σας επιβραβεύει! Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι το να περιφέρεσαι σε απέραντες εκτάσεις γης με ελάχιστους αντιπάλους να σπάνε την μονοτονία της περιπλάνησης, μπορεί να ξενίσει όσους έχουν συνηθίσει στα Action RPG όπου τηλεμεταφέρεται ο παίκτης αστραπιαία από το ένα μέρος στο άλλο και όλες οι περιοχές βρίθουν από εχθρούς.


Τρισδιάστατες απολαύσεις
Το Wizardry 8 είναι πραγματικά εντυπωσιακό στον τομέα των γραφικών. Εκατοντάδες διαφορετικά είδη τεράτων θα παρελάσουν από την οθόνη σας. Όλα τους διαθέτουν ξεχωριστά animations, τα οποία παρά τα ελάχιστα frames τους κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η τρισδιάστατη προοπτική που προσφέρει το δημιούργημα της Sir-Tech είναι μοναδική για turn-based παιχνίδι και τα δεκάδες διαφορετικά spells που διαθέτουν οι μάγοι οπτικοποιούνται με το δικό του μοναδικό τρόπο το καθένα. Ωστόσο, τα textures στο περιβάλλον είναι πολύ φτωχά, ιδιαίτερα στη βλάστηση, ενώ το user interface στερείται όμορφου σχεδιασμού παραπέμποντας σε εποχές DOS. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, ειδικά αν είστε retro gamer που μεγάλωσε με το συγκεκριμένο genre.

Ο ήχος του Wizardry 8 είναι πολύ προσεγμένος και ενισχύει σημαντικά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το voice acting είναι από τα εντυπωσιακότερα που θα βρείτε σε RPG και καλύπτει όλες τις δραστηριότητες των χαρακτήρων σας, από την χρήση spells και όπλων μέχρι τις θριαμβευτικές κραυγές που βγάζουν όταν συντρίβουν μια εχθρική ομάδα. Αξέχαστες θα σας μείνουν οι χιουμοριστικές ατάκες του στυλ «κρίμα που πέθανε αλλά ήταν ψοφήμι!» που ξεστομίζουν οι ήρωες όταν πεθάνει ένα μέλος της ομάδας σας! Το soundtrack είναι απλά τυπικό αλλά οι περιβαλλοντικοί ήχοι όπως και οι φωνές και τα ουρλιαχτά των πλασμάτων που σας επιτίθενται εμπλουτίζουν την περιπετειώδη του ατμόσφαιρα.

Φθηνό αλλά καλό!
Το Wizardry 8 ξεχωρίζει ως ένα από τα καλύτερα RPGs στην κατηγορία του και ενέχει μπόλικη συναισθηματική αξία μιας και πρόκειται για τον τελευταίο τίτλο μιας κλασικής σειράς 20 ετών. Στον τεχνικό τομέα και στην παραμετροποίηση των χαρακτήρων παίρνει άριστα ενώ το gameplay του είναι προσιτό ακόμα και στους αμύητους στα RPGs παρά τις δεκάδες διαθέσιμες επιλογές. Η ποικιλία που προσφέρει και φυσικά το τεράστιο μέγεθός του το καθιστούν μια εξαιρετικά συμφέρουσα online αγορά, πλέον με 10 μόλις ευρώ!

Θετικά:
– Σχεδόν άριστη παραμετροποίηση των χαρακτήρων
– State of the art σχεδιασμός χαρακτήρων για την εποχή του και το είδος του
– Ολοκληρωμένο voice acting
– Τεράστια ποικιλία αντικειμένων, τεράτων, μαχητών και classes
– Χορταστική διάρκεια

Αρνητικά:
– Χρονοβόρες μετακινήσεις από πόλη σε πόλη
– Αχανείς περιοχές με ελάχιστους αντιπάλους

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.1

Δεν έχει καμία σημασία αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με κάποιο προηγούμενο Wizardry. Με το τελευταίο επεισόδιο θα θελήσετε να τα πάρετε όλα σβάρνα!

Γιάννης Μοσχονάς 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης