Ουσιαστικά ουδείς αμφιβάλλει για την νίκη του προέδρου της Τουρκίας στις αυριανές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ποσοστό της τάξης του 48-49%.

Αυτό που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης, είναι μία νίκη όχι απλώς από τον πρώτο γύρο, αλλά μία νίκη με ένα ποσοστό που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία και κυρίως οι δυτικές πρεσβείες προειδοποιούν πως οι δημοσκοπήσεις στη χώρα αυτή δεν είναι ένα ασφαλές εργαλείο για να προβεί κάποιος σε εκτιμήσεις.
Η δημοσκοπική εταιρεία Konda, ένα ινστιτούτο που στο παρελθόν υπήρξε «αυστηρό» μαζί του προβλέπει για τον Ερντογάν διπλή νίκη, με επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο με 51,9% και αυτοδυναμία του διδύμου AKP-MHP με 52,8%.

Κατά το ινστιτούτο Gezici, η Κυριακή επιφυλάσσει στον Ταγίπ Ερντογάν διπλή ήττα. Ο ίδιος φέρεται να εξασφαλίζει 48% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και να σύρεται σε αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο με τον κεμαλιστή Μουχαρέμ Ιντζέ, στις 8 Ιουλίου.

Η δε συμμαχία του κυβερνώντος AKP με τους εθνικιστές του MHP περιορίζονται στο 48,9% στις βουλευτικές εκλογές και συνεπώς χάνουν την αυτοδυναμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθούν το κεμαλικό CHP με 26,7%, το αριστερό-φιλοκουρδικό HDP με 12,1%, οι εθνικιστές του Καλού Κόμματος της «μάνας λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ με 8,5% – 10,1%, το ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας (SP) με 1,8% και λοιποί με 0,4%.

Το αριστερό HDP, το οποίο πιθανότατα θα είναι το μόνο κόμμα στην τουρκική Βουλή που θα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα που κινούνται διαφορετικά μεν μεταξύ τους, αλλά πάντα στο πλαίσιο εθνικιστικού και ισλαμικού χαρακτήρα, παραδόξως δεν συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του στις κουρδικές περιοχές όπως το Ντιάρμπακιρ .

Όπως φαίνεται το φιλοκουρδικό αυτό κόμμα, αποτελεί πόλο έλξης γενικότερα για τους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους Τούρκους πολίτες σε όλη την επικράτεια.

O κεμαλιστής Ιντζέ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δεύτερος δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαραίτητο 50% από τον πρώτο γύρο.

Ο Ιντζέ έχει δεσμευτεί, αν εκλεγεί, να κυβερνήσει «χωρίς να αποκλείει κανέναν». «Γυναίκες με μαντίλα ή χωρίς, δεξιοί ή αριστεροί, Τούρκοι ή Κούρδοι, αλεβίτες ή σουνίτες, δεν υπάρχει καμία διαφορά», προαναγγέλλει.
Η αντιπολίτευση Ιντζέ και της εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ παρά το κλίμα φόβου που επικρατεί έχουν κατορθώσει να στριμώξει τον Ερντογάν σε ένα αποτέλεσμα «βραχείας κεφαλής».

Φόβοι για εκλογική νοθεία

Ένα από τα μέτρα που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική στην Τουρκία είναι η επικύρωση των ψηφοδελτίων και των εκλογικών φακέλων που δεν φέρουν τη σφραγίδα των εκλογικών αρχών. Οι παρατηρητές θεωρούν πως το σφράγισμα των ψηφοδελτίων είναι μια ασπίδα προστασίας κατά της νοθείας.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή εισήγαγε την τελευταία στιγμή τον κανόνα αυτόν κατά το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που διεξήχθη στις 16 Απριλίου 2017 για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Για την ψηφοφορία της Κυριακής, περίπου τριάντα δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ενωθεί για πρώτη φορά προκειμένου να αποστείλουν δικηγόρους στα εκλογικά τμήματα.

Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μια «Πλατφόρμα για δίκαιες εκλογές» που θα διενεργήσει τη δική της καταμέτρηση των ψήφων με την χρήση μιας εφαρμογής για κινητά την οποία θα διαθέτουν οι παρατηρητές τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης