Σε εφαρμογή θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη νέα επιχειρησιακή φάση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού που στόχο έχει την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τα ευρωπαϊκά παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την κωδική ονομασία «Σοφία», η επιχείρηση περιλαμβάνει για πρώτη φορά την ενεργοποίηση πολεμικών πλοίων για τον εντοπισμό και την εκτροπή πλοιαρίων τα οποία θεωρούνται ύποπτα για τη διακίνηση μεταναστών. Ειδικότερα, τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας ή ακόμη και να καταστρέφουν -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- πλοία που χρησιμοποιούνται από διακινητές.

Παράλληλα, θα έχουν την εξουσιοδότηση να προβαίνουν σε συλλήψεις, με την προϋπόθεση όμως να μην εισέρχονται στα χωρικά ύδατα κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Λιβύη).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα φάση της επιχείρησης έχει έντονο άρωμα… Αυστραλίας, όπου δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού εμποδίζουν την είσοδο μεταναστών (προερχόμενων ως επί το πλείστον από την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα) στα χωρικά ύδατα της χώρας. Όπως μεταδίδει το BBC, το «Σοφία» προέρχεται από το όνομα ενός μωρού, το οποίο γεννήθηκε στο κατάστρωμα πλοίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε σπεύσει τον Αύγουστο σε ναυάγιο στη Μεσόγειο ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Εν αρχή ην η παρακολούθηση

Η πρώτη φάση της επιχείρησης ονομάστηκε EUNavfor Med και ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Στόχος της ήταν ο εντοπισμός των θαλάσσιων οδών και των ορμητηρίων που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν τους μετανάστες από τα παράλια της Λιβύης προς τις ακτές της Ιταλίας και της Μάλτας.

Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υιοθετήσει μια παθητική στάση, εστιάζοντας την προσοχή της στην παρακολούθηση και στη διάσωση μεταναστών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης