του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης στην Τουρκία, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους για την «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφοδιάσει με τα απαραίτητα εφόδια» τους Τουρκομάνους στη Συρία ώστε να εξασφαλισθεί η «υλική ηθική ασφάλειά τους».

Ο Ömer Çelik επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η κατάρριψη από τουρκικά F-16 του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου «έγινε σε εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής και όχι λόγω του ότι θεωρείται η Ρωσία εχθρική χώρα».

Ο κομματικός εκπρόσωπος, επανέφερε επίσης το επίμαχο φορτίο με «τα όπλα της ΜΙΤ προς τους τζιχαντιστές» που είχε προκαλέσει πολιτικό σκάνδαλο στην προεκλογική Τουρκία, δίνοντας πλέον νέα εξήγηση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζετε φυσικά το περιβόητο φορτίο με τα όπλα της ΜΙΤ, λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Δεκεμβρίου, που εξακολουθεί να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα ορισμένων, χωρίς αιδώ. Εκείνα τα φορτία είχαν προορισμό αποστολής βοήθειας στους Τουρκομάνους (Bayırbucak Turkmens)». (*)

Τώρα πλέον, αρχίζει να γίνεται φανερό προς τα πού πηγαίνουν να δικαιολογήσουν την απροκάλυπτη πολεμική επίθεση εναντίον του ρωσικού μαχητικού οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Επειδή τα εύλογα ερωτήματα που προκαλούνται είναι «γιατί δεν μας το έλεγαν τόσον καιρό αλλά τώρα το θυμήθηκαν; Μήπως για να μην φανεί ότι ευνοούν κάποια από τις αντιμαχόμενες το καθεστώς Άσαντ εθνότητες;», μα ίσα – ίσα, θα δικαιολογούσαν έτσι όλους εκείνους που κατηγορούσαν την τουρκική κυβέρνηση ότι ενισχύει το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Στις 25 Νοεμβρίου, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu Agency» μετέδωσε ότι είχε γίνει αεροπορική επιδρομή εναντίον της συριακής πόλης Αζάζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα και είχε πληγεί αυτοκινητοπομπή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, εφτά άτομα είχαν σκοτωθεί και άλλα δέκα έχουν τραυματισθεί. Το πρακτορείο υποστήριζε ότι η αυτοκινητοπομπή μετέφερε εφόδια για τους πρόσφυγες στο Αζάζ.

«Δεν ήταν ξεκάθαρο ποιοι είχαν πραγματοποιήσει την αεροπορική επιδρομή εναντίον της αυτοκινητοπομπής και αν ήταν συριακά ή ρωσικά μαχητικά», ανέφερε το τηλεγράφημα. Αργότερα μόνον, το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που δημιουργήθηκε από τους Δυτικούς για να δικαιολογεί τις βιαιοπραγίες αν πρόκειται από μαχητές της αντικυβερνητικής εξέγερσης) είχε ανακοινώσει για «εντατικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Αζάζ».

Ποιοι όμως είναι οι Τουρκομάνοι;

Μια μικρή κοινότητα που εμφανίζεται τώρα στο επίκεντρο της συριακής κρίσης, καθώς έχει φτάσει στην κορύφωσή της η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αποτελεί μια ακόμη εθνότητα στο μωσαϊκό της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, στην περιοχή που δεχόταν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, «δεν δρα ο ISIS, αλλά Τουρκομάνοι».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κληθεί ο Ρώσος πρέσβης για να του επιδοθεί διαμαρτυρία επειδή στους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Βόρεια Συρία είχαν τραυματισθεί 40 μέλη της μειονότητας των Τουρκομάνων.

Την Δευτέρα, την προηγουμένη της κατάρριψης, η Άγκυρα, είχε κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας διαμαρτυρόμενη για τις επιθέσεις εναντίον της μειονότητας των Τουρκομάνων.

Γιατί όμως η εθνοτική αυτή μειονότητα έχει τόση μεγάλη σπουδαιότητα για την Τουρκία;

Ένοπλοι Τουρκομάνοι αγρότες πηγαίνουν στα χωράφια

Οι Τουρκομάνοι είναι μειονοτική κοινότητα που κατοικεί κυρίως στην ορεινή περιοχή της Λατάκια (Λαοδικεία) της βόρειας Συρίας και μιλούν τουρκική διάλεκτο.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν αναφέρουν κάτι για την ύπαρξή τους, αλλά ορισμένοι «παρατηρητές» υποστήριζαν ότι η κοινότητα αυτή αριθμούσε περί τους 200.000 πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ο Fawaz Gerges, καθηγητής ειδικός σε ζητήματα Μέσης Ανατολής στο London School of Economics (LSE), δήλωσε στην DW, πως «είναι φυσικό οι άνθρωποι αυτοί, λόγω καταγωγής να ζητούν την προστασία της Άγκυρας».

Παρέλειψε να πει όμως, ότι η ύπαρξή τους δικαιολογεί τις τουρκικές αλυτρωτικές βλέψεις στην περιοχή.
Στρατηγικοί εταίροι της Άγκυρας

Για τον Ερντογάν, οι Τουρκομάνοι αποτελούν έναν φυσικό σύμμαχο της Τουρκίας, όχι μόνο για την κοινή καταγωγή τους, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Την εχθρότητά τους προς το καθεστώς Άσαντ.
Οι Τουρκομάνοι πήραν μέρος στο αντάρτικο εναντίον του καθεστώτος από το ξέσπασμά του -προφανώς παρακινούμενοι από τους Τούρκους- αν και δεν γνώριζαν καταπιεστικά μέτρα (προφανώς λόγω του μικρού αριθμού τους) που υφίσταντο οι Κούρδοι.

Η τουρκική κυβέρνηση ενίσχυε τη Συριακή Ταξιαρχία Τουρκομάνων στην εξέγερση εναντίον του Άσαντ και επέτρεπε στις ένοπλες ομάδες της να εισέρχονται και να διατηρούν βάσεις σε τουρκικό έδαφος.
Ένας από τους λόγους που κάνει την Τουρκία να εχθρεύεται τη Ρωσία, είναι επειδή ενισχύει το καθεστώς Άσαντ, μπαίνοντας εμπόδιο στις τουρκικές βλέψεις σε συριακά εδάφη, μετά την διάλυση και διαίρεση τους συριακού κράτους, όπως ακριβώς έγινε με το Ιράκ.

(*) Για το ζήτημα εκείνο, υπήρξε εισαγγελική απαγόρευση δημοσίευσης λεπτομερειών αλλά και επαναφοράς του θέματος από το Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης