Διπλωμάτικο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μία πλευρά, και του βασικού «παίκτη» του μεσανατολικού προβλήματος, του Ιράν, με «υπόγειες» διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα για ολόκληρη την περιοχή. 

Κι αυτό διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναμένεται να προδιαγράψουν το μέλλον της Μέσης Ανατολής, και ειδικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, όπως και να εκτονώσουν -ή να εντείνουν- την πολεμική ρητορική -και όχι μόνο- μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κάδρο των συζητήσεων βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η σχετική συμφωνία του 2015, το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό.

​Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μείνει πιστός στη συμφωνία, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με το Ιράν
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμαννουέλ Μακρόν κατέφθασε σήμερα στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται στην αμερικάνικη πρωτεύουσα την Παρασκευή, ενώ ήδη ο Ιρανός ΥΠΕΞ Javad Mohammed Zarif βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, μοιράζοντας συνεντεύξεις στα αμερικάνικα ΜΜΕ, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα και την ανάγκη διατήρησής της, με την ταυτόχρονη άρση των κυρώσεων εναντίον της χώρας του.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μείνει πιστός στη συμφωνία, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση με το Ιράν, ενώ μάλιστα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και επικίνδυνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, οι έμμεσες αυτές διαπραγματεύσεις γύρω από το ζήτημα του Ιράν δεν περιορίζονται μόνο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα σε σχέση με το συριακό πρόβλημα, αφού πολλές χιλιάδες μαχητών του παραμένουν στη χώρα και πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ, γεγονός που οι ισραηλινοί θεωρούν ως «ευθεία απειλή» για τους ίδιους. 

​Ο Ιρανός ΥΠΕΞ παρουσιάζεται μάλλον επιθετικός, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχτεί νέους όρους στην ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία για τα πυρηνικά, και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, τότε θα το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστείΠάντως όλοι αναμένουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει να κάνει ότι και με τη Βόρεια Κορέα πολύ πρόσφατα, οπότε και είχαμε τις ευχάριστες ανακοινώσεις για την ακύρωση του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της ασιατικής χώρας, «αξιοποιώντας» τους δύο ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Ιρανό ΥΠΕΞ, μέχρι να ξεκινήσει ο κυρίως γύρος διαπραγματεύσεων με τον Αγιατολάχ Χαμεϊνί.

Διπλωματικές ομάδες εργασίας δημιουργούνται ήδη μεταξύ των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας, ώστε να καθοριστεί μια κοινή πολιτική απέναντι στο Ιράν. Τα θέματα που συζητιούνται είναι τα εξής:

-Η γενική κοινή γραμμή των συμμάχων απέναντι στο Ιράν.
-Απαγόρευση στο Ιράν ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και μετά τον τερματισμό της επίσημης συμφωνίας, το 2025.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων από τους επιθεωρητές της IAEA, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και όπου υπάρχουν υποψίες για ανάπτυξη πυρηνικών δραστηριοτήτων.
– Προειδοποίηση ότι η συνέχιση του βαλλιστικού προγράμματος από την Τεχεράνη θα επιφέρει νέες κυρώσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο Ιρανός ΥΠΕΞ παρουσιάζεται μάλλον επιθετικός, λέγοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχτεί νέους όρους στην ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία για τα πυρηνικά, και προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις, τότε θα το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με «μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση». Ζήτησε επίσης οι ΗΠΑ να άρουν τις υπάρχουσες κυρώσεις, που «στραγγαλίζουν» την ιρανική οικονομία.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία δε και την εμπλοκή του Ιράν, ο Javad Mohammed Zarif θίγει 6 σημεία στις –εικονικές μέχρι στιγμής- διαπραγματεύσεις:

1. Άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν προβλέπεται προς το παρόν.
2. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συριακή κρίση –κυρίως οι ΗΠΑ- θα πρέπει να επιδιώξουν διπλωματική λύση, και όχι στρατιωτική.
3. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Άσαντ.
4. Ο ιρανικός στρατός θα πρέπει να παραμείνει στη χώρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα «τρομοκρατικά στοιχεία».
5. Το Ιράν δεν έχει καμία εδαφική ή άλλου είδους διεκδίκηση από τη Συρία, και ως απόδειξη ο διπλωμάτης τονίζει ότι ποτέ οι Ιρανοί στρατιώτες δεν ύψωσαν τη σημαία της χώρας τους, όσο επιχειρούν εκεί.
6. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν αναπτυχθεί στη Συρία προασπιζόμενες την εθνική κυριαρχία της, όπως και του Λιβάνου. Όταν η αποστολή τους ολοκληρωθεί, θα αποχωρήσουν.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο ισραηλινός παράγοντας, καθώς και οι πιέσεις που θα ασκήσει στους συμμάχους, προάγοντας τα δικά του συμφέροντα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης