Παρατείνονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για τη Δευτέρα ενώ σήμερα δεν γίνονται επαφές, αναφέρουν πηγές. Στο επίκεντρο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, αλλά και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά πεδία που κωδικοποιούνται κάθε ημέρα που περνά, με το ΔΝΤ να διαδραματίζει τον ρόλο του σκληρού διαπραγματευτή.

Για αργή πρόοδο και αποστάσεις κάνουν λόγο πηγές των δανειστών. Παραδέχονται ωστόσο ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις είναι ουσιαστικές, αν και ακόμη υπάρχει ζήτημα τεκμηρίωσης κάποιων ελληνικών θέσεων, για τις οποίες ζητούν περισσότερα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, θα ολοκληρωνόταν το βράδυ του Σαββάτου. Κατ’ ελάχιστο, αυτό που επιδιώκεται από ελληνικής πλευράς είναι η δήλωση προόδου στο τακτικό Eurogroup της 11ης Μαΐου με στόχο απόφαση της ΕΚΤ που θα αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων. Ωστόσο αυτό το φως δεν έχει φανεί ακόμη στο τούνελ.

Η κατάσταση περιπλέχθηκε το Σάββατο μετά την ισχυρή διαφωνία που προέκυψε για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων από το ΔΝΤ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν ότι «ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν παραπάνω από κόκκινη γραμμή».

Δηλώσεις Γιούνκερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε το Σάββατο: «… έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρή εικόνα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», προσθέτοντας πάντως: «… κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Eurogroup, και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση» διαμηνύει.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών κατέγραψε από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Εργάζονται σκληρά αυτή τη στιγμή και αυτό ακριβώς είναι που έχουμε κερδίσει» δήλωσε. «Στο τέλος ωστόσο θα δούμε μονάχα τα αποτελέσματα και δεν έχουμε φθάσει ακόμα τόσο μακριά» πρόσθεσε.

Πηγή:capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης