Περίπου 3% των εγκύων κουβαλούν μωρό που έρχεται πρώτα με τα πόδια – το λεγόμενο ισχιακό – όταν μπαίνουν στο μήνα τους. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει λόγω τύχης, αλλά μπορεί να υπάρχουν και ευοδωτικοί παράγοντες, όπως το περίεργο σχήμα της μήτρας, η παρουσία μεγάλων ινομυωμάτων, το πολύ ή το λίγο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό κλπ. Ας σημειωθεί ότι πριν η γυναίκα μπει στο μήνα της, δε μας προβληματίζει το τυχαίο εύρημα ενός ισχιακού μωρού, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό γυρίζει ώστε να έρχεται με το κεφάλι πρώτα όταν η γυναίκα μπαίνει στο μήνα της.

Μετά τη δημοσίευση μιας μεγάλης, πολυκεντρικής, διεθνούς μελέτης το 2002, η πρακτική του τοκετού των ισχιακών μωρών άλλαξε δραστικά. Επειδή η μελέτη συμπέρανε ότι ο κολπικός τοκετός με ισχιακό μωρό έχει συχνότερες σοβαρές επιπλοκές σε σχέση με την προγραμματισμένη καισαρική τομή από τη μεριά του μωρού, σταδιακά άρχισε να εγκαταλείπεται ο κολπικός τοκετός στα μωρά αυτά. Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ισχιακών μωρών γεννιούνται με καισαρική τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να δοκιμάσει κανείς να μετατρέψει ένα ισχιακό μωρό σε κεφαλικό, εφαρμόζοντας ελεγχόμενη ώθηση εξωτερικά στην επιφάνεια της κοιλιάς. Αυτό καλείται εξωτερικός μετασχηματισμός και είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία, ως μέθοδος ελάττωσης του αριθμού των καισαρικών τομών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει εμφανής λόγος που το μωρό έχει σταθεροποιηθεί στην ισχιακή θέση, όπως πχ. το ελαττωμένο αμνιακό υγρό. Η προηγούμενη καισαρική τομή θεωρείται από αρκετούς γιατρούς αντένδειξη για μετασχηματισμό, αλλά όχι από όλους.

Η επιτυχία της τεχνικής είναι περίπου 50% στο πρώτο παιδί και 80% στα επόμενα παιδιά. Είναι μια γενικά ασφαλής τεχνική, η οποία γίνεται στο μαιευτήριο με όλες τις βασικές προφυλάξεις. Η πιθανότητα κάποιας σοβαρής επιπλοκής, όπως της αιμορραγίας ή της επίμονης πτώσης των παλμών του μωρού, είναι της τάξης του 0.5%. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί άμεσα η γέννηση του μωρού με καισαρική τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν πετύχει ο μεταχηματισμός, η γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει να γεννήσει φυσιολογικά. Βέβαια, είναι σημαντικό να έχει μαιευτήρα με σχετικά υψηλά ποσοστά φυσιολογικών τοκετών, ειδικά από τη στιγμή που έχει κάνει το μετασχηματισμό προκειμένου να αποφύγει την καισαρική τομή.


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης