Ένα νέο τεστ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει προστεθεί στο «οπλοστάσιο» των γιατρών. Το τεστ αυτό περιλαμβάνει μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια κολπικού υπερηχογραφήματος περίπου τον 5ο μήνα της κύησης.

Εκτιμάται ότι οι γυναίκες που έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα είναι αυτές που έχουν κοντό τράχηλο της μήτρας. Όσο πιο κοντός ο τράχηλος, τόσο αυξάνεται αυτή η πιθανότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό ότι περίπου 6% των γυναικών θα γεννήσει πρόωρα, δηλαδή πριν συμπληρωθούν 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό συμβαίνει, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κανένας. Ο πρόωρος τοκετός παραμένει σημαντικό πρόβλημα στη μαιευτική, αφού μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά, εντερικά και νευρολογικά προβλήματα για το βρέφος.

Επιπλέον, συχνά συνεπάγεται μακρόχρονη παραμονή του βρέφους σε μονάδα των νεογνών και εντατική παρακολούθηση, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις νοσηλευτικές μονάδες.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε τρόπος να προβλέψει κανείς ποιες γυναίκες θα γεννήσουν πριν από την ώρα τους. Οι γυναίκες με προηγούμενο πρόωρο τοκετό είναι η κατεξοχήν κατηγορία γυναικών με αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Με τη διαθεσιμότητα του τεστ τραχήλου, οι γιατροί ευελπιστούν να μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα ποιες γυναίκες έχουν μια τέτοια προδιάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net


Το κείμενο υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης