Μια μεγάλη έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal» έδειξε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υψηλού κινδύνου, όταν μένουν έγκυες.

Το ΣΠΩ είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση των νέων γυναικών. Μπορεί να προκαλεί ενοχλήματα λόγω υπερπαραγωγής ανδρικών ορμονών, υπερτρίχωση, ακμή, αυξημένο σωματικό βάρος και διαταραχές της περιόδου. Αρκετές γυναίκες με ΣΠΩ θα έχουν κάποια δυσκολία να μείνουν έγκυες, αφενός γιατί οι διαταραχές της περιόδου συνοδεύονται από διαταραχές ωορρηξίας, και αφετέρου επειδή οι αποβολές είναι πιο συχνές στην κατηγορία αυτή των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα μελέτη εξέτασε πάνω από 3.500 γυναίκες με το σύνδρομο, συγκρίνοντας την έκβαση της εγκυμοσύνης με πάνω από 1.000.000 γυναίκες χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού οι γυναίκες με ΣΠΩ είχαν συχνότερα επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ΣΠΩ είχαν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν διαβήτη της εγκυμοσύνης. Διπλάσιος ήταν και ο κίνδυνος να γεννήσουν πρόωρα. Παρομοίως, ανέπτυσσαν και προ-εκλαμψία περίπου 50% πιο συχνά από τις υπόλοιπες γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες με ΣΠΩ γεννούσαν πιο συχνά μεγάλα μωρά, τα οποία είχαν ανάγκη υποστήριξης αμέσως μετά τη γέννα. Οι παραπάνω επιπλοκές ήταν εμφανείς όχι μόνο στις γυναίκες με ΣΠΩ που έμεναν έγκυες έπειτα από θεραπεία γονιμότητας, αλλά και σε εκείνες που έμεναν έγκυες φυσιολογικά!

Η σχέση ΣΠΩ και σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, φαίνεται ότι η κεντρική δράση της ινσουλίνης στην εξέλιξη του συνδρόμου είναι εκείνη που επίσης προδιαθέτει και σε σακχαρώδη διαβήτη σε διάφορα στάδια της ζωής της γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχέση του ΣΠΩ με την προ-εκλαμψία είναι μια αρκετά καινούργια γνώση, την οποία επιβεβαιώνει η συγκεκριμένη μελέτη. Φαίνεται ότι κοινός παρονομαστής στις δύο παθήσεις είναι οι μεταβολικές και αγγειακές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας και τις οποίες αρχίζουν και αναγνωρίζουν και οι γιατροί ως αναπόσπαστο κομμάτι τόσο του ΣΠΩ όσο και της προ-εκλαμψίας.


Το κείμενο υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης