Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ανάμεσα σε άλλες επιπτώσεις που έχουν, επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα, μειώνοντας τόσο τον αριθμό των παιδιών που μια γυναίκα αναμένεται να γεννήσει στη διάρκεια της ζωής της όσο και τον συνολικό αριθμό των γεννήσεων που συμβαίνουν σε μια χώρα στη διάρκεια του έτους.

Όσο συχνότερη είναι η τρομοκρατία σε μια χώρα, τόσο σοβαρότερη είναι η επίπτωση στη γονιμότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ισραηλινοαμερικανικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης που συσχετίζει την τρομοκρατία με τη γυναικεία γονιμότητα και επισημαίνει ότι αυτή είναι ικανή να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων και με αφανείς τρόπους, πέρα από τους πιο εμφανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές Κλοντ Μπερεμπί του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και Τζόρνταν Όστβαλντ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικών επιστημών «Oxford Economic Papers», ανέλυσαν στοιχεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν σε 170 χώρες κατά την περίοδο 1970 – 2007, σε συνδυασμό με μια σειρά από δημογραφικά στοιχεία.

Συνολικά μελετήθηκαν περίπου 66.000 τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Η διαχρονική συσχέτιση με τα δημογραφικά δεδομένα έδειξε μια επίπτωση της τρομοκρατίας στη γονιμότητα: στις χώρες όπου παρατηρείται αύξηση των εν λόγω επιθέσεων, υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο για καθένα εκατομμύριο γυναίκες στον πληθυσμό, θα γεννιούνται 18.000 λιγότερα παιδιά στη διάρκεια της ζωής αυτών των γυναικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αρνητική επίδραση της τρομοκρατίας ασκείται μέσω διαφόρων παραγόντων, όπως η αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια, το εντονότερο ψυχολογικό στρες, η χειρότερη υγεία, οι πιο αραιές σεξουαλικές επαφές των συζύγων, ο γάμος και ο πρώτος τοκετός σε μεγαλύτερη ηλικία κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης