Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Έγκυος στα 42;

Μαρία: Γεια σας. Είμαι 42 χρόνων, έχω ένα αγοράκι 10 ετών, ενώ στα 27 μου είχα κάνει και μια άμβλωση. Ο κύκλος μου είναι σταθερός 28 ημερών και κρατά μόνο 3 ημέρες. Ο σύντροφός μου είναι 34.
Υπάρχει κάτι επιπλέον που μπορώ να εφαρμόσω εκτός από τα γνωστά για να μείνω και πάλι έγκυος σε αυτή την ηλικία;
Ευχαριστώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγαπητή Μαρία,

Είναι θετικό το γεγονός ότι έχετε σταθερό κύκλο, εντούτοις ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε το γρηγορότερο δυνατόν σε ένα γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας. Θα σας συμβούλευα να κάνετε εσείς μία σαλπιγγογραφία (με την οποία θα ελεγχθεί η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας και η διαβατότητα των σαλπίγγων) και ο σύντροφος σας ένα σπερμοδιάγραμμα.

Έχοντας τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων στα χέρια σας, προγραμματίστε άμεσα μία επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο προκειμένου να σας εξετάσει γυναικολογικά, να προγραμματίσει τις απαραίτητες εξετάσεις (έγχρωμος διακολπικός υπέρηχος και Doppler μήτρας και ωοθηκών, ορμονολογικός έλεγχος, προγενητικός έλεγχος). Όταν ο έλεγχος αυτός ολοκληρωθεί, ο γυναικολόγος θα φτιάξει –σύμφωνα με τις ανάγκες σας- ένα πλάνο με το οποίο θα κινηθείτε προκειμένου να μπορέσετε να μείνετε έγκυος ξανά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβετε κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή για ορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες σας για σύλληψη αλλά αυτό είναι ένα θέμα που μόνο κατ’ ιδίαν μπορεί να συζητηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπλιστείτε με επιμονή και υπομονή και έχοντας σαν σύμμαχο έναν έμπειρο και εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας γυναικολόγο θα οδηγηθείτε σύντομα στο ποθητό αποτέλεσμα.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης