Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Είναι επικίνδυνο να δημιουργηθεί ξανά ενδομητρίωση;

Ειρήνη: Καλησπέρα! Είμαι 33 χρονών και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Μετά από λαπαροσκόπηση, όπου μου αφαιρέθηκε κύστη ενδομητρίωσης από την ωοθήκη, έκανα μια ένεση Arvekap 3,75mg (μηνιαία) την επομένη της επέμβασης. Πέντε μέρες μετά μου ήρθε περίοδος, κάτι που ο γιατρός μου θεώρησε φυσιολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

28 μέρες μετά την 1η ένεση έκανα και 2η, αυτή τη φορά των 11,25mg και περίμενα η περίοδός μου να σταματήσει για 4-5 μήνες. Αντ’αυτού μου ξαναήρθε 12 μέρες μετά τη 2η Arvekap και μάλιστα με πολύ μεγάλη αιμορραγία (πολύ μεγαλύτερη ποσότητα αίματος απ’ό,τι είχα ποτέ πριν τη λαπαροσκόπηση), με διάρκεια 10 μέρες και φοβερό πόνο στην κοιλιά. Είναι δυνατόν να μην επέδρασαν οι ενέσεις;

Δεν είναι επικίνδυνο να ξαναδημιουργηθεί τώρα ενδομητρίωση; Τι να περιμένω από δω και πέρα; Ξέχασα να σας πω ότι παράλληλα παίρνω καθημερινά Livial χάπια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Αγαπητή Ειρήνη,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι τις ενέσεις τις έκανε άνθρωπος εκπαιδευμένος στο πώς να τις ετοιμάζει και να τις κάνει, δηλαδή ακολουθήθηκαν σωστά οι οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου, φαίνεται ότι η εξωγενής χορήγηση ορμονών δεν είχε το αναμενόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον Γυναικολόγο που σας τις χορήγησε καθώς είναι ο αρμόδιος για να τροποποιήσει, αν το κρίνει απαραίτητο, την τώρα χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Οι εστίες ενδομητρίωσης υποχωρούν σημαντικά με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής αλλά δυστυχώς όταν η επίδραση των ορμονών σταματήσει είναι δυνατόν να υποτροπιάσουν.

Θα σας συμβούλευα να ξανασκεφτείτε το πλάνο που έχετε στην σκέψη σας για την δημιουργία οικογένειας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας και η ενδομητρίωση από την οποία πάσχετε έχει αρνητική επίπτωση στην γονιμότητά σας. Επισκεφτείτε ένα Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και εκείνος, αφού συμπληρώσει το ιατρικό σας ιστορικό, σας εξετάσει γυναικολογικά και κάνει τον έγχρωμο διακολπικό υπέρηχο και Doppler μήτρας και ωοθηκών άμφω και ενδεχομένως σας ζητήσει κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις (ίσως σας ζητήσει να δει και το DVD της επέμβασης στην οποία υποβληθήκατε για να αξιολογήσει την κατάσταση των ωοθηκών σας), θα σας προτείνει το ενδεδειγμένο για εσάς πλάνο για να διαφυλάξετε την γονιμότητά σας και να γίνετε μητέρα.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης