Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Αρκεί ένα τρίμηνο για να είναι έτοιμος για μία εγκυμοσύνη ο οργανισμός;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φένια: Γιατρέ καλησπέρα, θα ήθελα να με ενημερώσετε σχετικά με το πότε μπορεί κανείς να ξαναπροσπαθήσει μετά από 1 παλίνδρομη κύηση; Ακούω για διάστημα 3 μηνών αλλά και 6. Μετράμε π.χ. 3 μήνες καθαρά ή 3 κύκλους; Αρκεί 1 τρίμηνο για να είναι έτοιμος για μία εγκυμοσύνη ο οργανισμός;

Είμαι 34 ετών και έκανα απόξεση στις 21-10-2011. Αμέσως μετά την απόξεση μετράμε την αιμορραγία ως κύκλο; Ήταν η 1η μου εγκυμοσύνη και δε βρέθηκε κάτι ανησυχητικό στις εξετάσεις, παρά μόνο Hashimoto θυροειδίτιδα. Ήδη κάνω θεραπεία και υπάρχει μεγάλη βελτίωση, σχεδόν έχουμε φτάσει στις επιθυμητές μονάδες. Ευχαριστώ.

Αγαπητή Φένια,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως γνωρίζετε η θεραπεία της παλίνδρομης κύησης είναι η θεραπευτική απόξεση. Με την απόξεση αυτή απομακρύνονται και τα υπόλοιπα στοιχεία της κύησης από την μήτρα αλλά και μέρος του ενδομητρίου. Ο λόγος που οι γυναικολόγοι συστήνουν σε μία γυναίκα να περιμένει πριν προχωρήσει σε νέα εγκυμοσύνη είναι να αναπλαστεί το ενδομήτριο που έχει απομακρυνθεί με την απόξεση κάνοντας πρόσφορο το έδαφος για την επόμενη εμφύτευση του εμβρύου, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της επόμενης κύησης.

Η ηλικία σας σε συνάρτηση με το ιστορικό σας (αυτοάνοση θυροειδίτιδα Hashimoto) είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο θα σας προέτρεπα να απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο ειδικό σε θέματα γονιμότητας, ο οποίος σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο που σας παρακολουθεί θα σας καθοδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα παρακολουθήσει την ποιότητα του ενδομητρίου και θα σας πει με ακρίβεια (αφού προηγηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις) ποιος είναι ο κατάλληλος κύκλος για να επιχειρήσετε εκ νέου εγκυμοσύνη. Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και μόνο μετά από προσωπική εξέταση μπορεί να καθοριστεί το ιδανικό για την ίδια χρονοδιάγραμμα.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία

Υπογράφει ο Dr. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης