Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Υπάρχει θεραπεία για τη βελτίωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασίλης: Συγχαρητήρια για την προσφορά σας. Προσπαθούμε με την γυναίκα μου ένα χρόνο για παιδί και στο τελευταίο σπερμοδιάγραμμα ο γιατρός μου διέκρινε ασθενοσπερμία (χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων) όλα τα υπόλοιπα στοιχεία ήταν καλά. Υπάρχει κάποια θεραπεία για βελτίωση της κινητικότητας;

Αγαπητέ Βασίλη,

Για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, πρέπει να υπάρξει ωορρηξία, το ωάριο να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στις σάλπιγγες, το σπέρμα να είναι ικανό να γονιμοποιήσει και να μην συντρέχει κάποιος λόγος που να παρεμποδίζει την εμφύτευση και την περαιτέρω ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποιότητα και η γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος εκτιμάται με το σπερμοδιάγραμμα, που πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένο κέντρο από εμβρυολόγο και όχι σε απλό μικροβιολογικό εργαστήριο. Για να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη εκτίμηση του αποτελέσματος της εξέτασης πέραν της προυπόθεσης του έγκυρου εργαστηρίου πρέπει να αναφέρονται και τα υπόλοιπα στοιχεία (εκτός δηλαδή της αναφερόμενης ασθενοσπερμίας) όπως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, ο όγκος του σπέρματος και τα στοιχεία της μορφολογίας τους.

Θα σας συνιστούσα να επισκεφτείτε άμεσα έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα γονιμότητας και να προσκομίσετε μαζί σας τις εξετάσεις που έχετε κάνει. Ο Γυναικολόγος αφού εκτιμήσει το σύνολο των εξετάσεων που θα προσκομίσετε, το ιστορικό σας και εξετάσει την σύζυγό σας θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη για εσάς μέθοδο αφού ενδεχομένως σας ζητήσει και κάποιες συμπληρωματικές εξετάσεις για να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα. Βεβαίως και υπάρχουν θεραπείες για βελτίωση του σπέρματος.

Επίσης, εκτός από το σπέρμα, θα πρέπει να εκτιμηθούν και παράμετροι που αφορούν στην γονιμοποιητική ικανότητα της γυναίκας, όπως ορμονικό προφίλ. Ανατομική ακεραιότητα γεννητικών οργάνων, ωορρηξία, κ.ά. γι’ αυτό και η επίσκεψη σε Γυναικολόγο εξειδικευμένο σε θέματα Γονιμότητας είναι σημαντική.

Η χρήση του διαδικτύου περιορίζεται στο ενημερωτικό κομμάτι και δεν μπορεί να παράσχει διάγνωση και θεραπεία.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης