Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μήπως παίζει ρόλο το χαμηλό βάρος μου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νίκη: Γεια σας και συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Με τον σύζυγό μου προσπαθούμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες για μωρό αλλά δεν… Ο κύκλος μου είναι σταθερός μεταξύ 28 και 30 ημερών. Είμαι 46 κιλά με ύψος 1,60 και καπνίζω 10 περίπου τσιγάρα την ημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω μήπως παίζει ρόλο το λίγο βάρος μου και το κάπνισμα και δεν μπορώ να μείνω έγκυος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητή Νίκη,

Στα στοιχεία που αναφέρετε, δεν κάνετε λόγο για την ηλικία σας και την ηλικία του συζύγου σας, που είναι δύο σημαντικότατοι παράγοντες για την γονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή κύηση πρέπει να έχετε ωορρηξία, οι σάλπιγγες να είναι διαβατές και το σπέρμα του συζύγου να είναι ικανό να γονιμοποιήσει. Θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό Γυναικολόγο σε θέματα γονιμότητας για να ελέγξετε αν πληρείτε και τις τρεις αυτές βασικές προϋποθέσεις. Επιπλέον πρέπει να κάνετε έναν ειδικό κύκλο εξετάσεων που λέγεται προγενετικός έλεγχος και είναι απαραίτητος για να σας δείξει αν έχετε κάποιο νόσημα που μπορεί να κληρονομηθεί στους απογόνους σας.

Τόσο η παρούσα στήλη όσο και το διαδίκτυο εν γένη δεν μπορούν να θέσουν διάγνωση ή να προτείνουν κάποια θεραπεία υποκαθιστώντας την γυναικολογική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις, που πρέπει να γίνουν για να έχει ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος μία ολοκληρωμένη εικόνα, να θέσει διάγνωση και να προτείνει λύσεις στις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης