Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Τι πιθανότητες υπάρχουν να γεννήσω πάλι πρόωρα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελίνα: Συγχαρητήρια για τις πολύτιμη ενημέρωση και τις αρκετά διευκρινιστικές αναλύσεις σας στα ερωτήματα που σας θέτονται. Είμαι 42 ετών και ο σύζυγός μου 48. Έχουμε ήδη δύο παιδάκια (το πρώτο το γέννησα στα 32 μου με προεκλαμψία και το δεύτερο γεννήθηκε πρόωρα, 32 εβδ και 5ημερών). Θέλουμε να αποκτήσουμε και άλλο παιδί αλλά φοβόμαστε μήπως πάλι μπούμε σε περιπέτειες (αν και ο γυναικολόγος μου δεν επεσήμανε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας σε εμένα). Τι πιθανότητες έχω να γεννήσω πάλι πρόωρα και πόσο ασφαλής είναι η αμνιοπαρακέντηση για την εγκυμοσύνη (λόγω της ηλικίας μου);

Αγαπητή Μελίνα,

Βάσει των στοιχείων που αναφέρετε, δηλαδή λόγω της ηλικίας σας και του μαιευτικού σας ιστορικού, ενδεχόμενη τρίτη κύηση θα ανήκει στις λεγόμενες κυήσεις «υψηλού κινδύνου» και θα ήταν φρόνιμο εκ μέρους σας η παρακολούθηση να γίνει από έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο στις κυήσεις αυτής της κατηγορίας, για να σας προφυλάξει και να σας καθοδηγήσει σωστά σε κάποια ενδεχόμενη επιπλοκή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε την επίσκεψη στον Γυναικολόγο πριν επιχειρήσετε εγκυμοσύνη προκειμένου να κάνετε έναν αδρό έλεγχο της υγείας σας και να ελεγχθεί ο προγεννητικός έλεγχος των προηγούμενων δύο κυήσεων σας για τυχόν ελλείψεις.

Όσον αφορά την αμνιοπαρακέντηση, παρουσιάζετε στατιστικά τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα που θα υποβληθεί στην επεμβατική αυτή εξέταση. Στην περίπτωση όμως που απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο εξειδικευμένο στο αντικείμενο και με μεγάλη εμπειρία το ποσοστό αυτό πρακτικά μηδενίζεται (σε καλά χέρια και χωρίς αντιξοότητες υπολογίζεται 1:400)

Κανένας Γυναικολόγος δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την πιθανότητα να γεννήσετε πρόωρα, ιδιαίτερα αν δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία του προηγηθέντος πρόωρου τοκετού π.χ. ανεπάρκεια τραχήλου. Ένας εξειδικευμένος Γυναικολόγος μπορεί όμως να αναγνωρίσει εγκαίρως την πιθανότητα πρόωρου τοκετού και να σας κατευθύνει υπεύθυνα προκειμένου να προστατεύσει την εγκυμοσύνη, κερδίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο προκειμένου όταν λάβει χώρα ο τοκετός το έμβρυο να είναι βιώσιμο και χωρίς προβλήματα υγείας που θα επιδράσουν δυσμενώς στην εξέλιξή του. Μπορεί πχ να σας χορηγήσει θεραπεία που θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επιπλοκών στο μωρό λόγω προωρότητας.

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης