Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Άττικη άφησαν πίσω τους 21 νεκρούς και τεράστιες ζημιές στις περιουσίες των πολιτών αλλά και στις υποδομές παροχής των δημόσιων αγαθών. Μεταξύ αυτών, προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση για αρκετές ημέρες αφότου αποτραβήχτηκαν οι χείμαρροι που «έπνιξαν» κυρίως τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η προσπάθεια των πλημμυροπαθών να αντεπεξέλθουν στη θεομηνία. 

Η ΕΥΔΑΠ, αν και οι συγκεκριμένες περιοχές (Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας) δεν τελούν υπό τη δική της ευθύνη για την υδροδότηση, από την πρώτη στιγμή αξιοποίησε το προσωπικό της, τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό και την τεχνογνωσία της προκειμένου να αποκατασταθούν το νωρίτερο δυνατόν οι βλάβες και να επανέλθει η ομαλή υδροδότηση του Δήμου, με άμεση προτεραιότητα φυσικά την παροχή του πόσιμου νερού, καθώς για ένα διάστημα οι πολίτες λάμβαναν ατομικά μεταλλικό νερό κατά προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη ημέρα της φονικής πλημμύρας, κι ενώ τα σωστικά συνεργεία σάρωναν την περιοχή για την ανεύρεση αγνοούμενων και οι κάτοικοι προσπαθούσαν ακόμη να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε την πόλη τους, στην περιοχή κατέφθασε εξειδικευμένο συνεργείο αποκατάστασης βλαβών με εξοπλισμένο όχημα το οποίο εργάστηκε μέχρι τα ξημερώματα για την κάλυψη της πιο άμεσης ανάγκης, της επισκευής δηλαδή του δικτύου ύδρευσης στην οδό Κοροπούλη. Παραδόθηκαν επίσης στον Δήμο δύο φορτηγά με υλικά απαραίτητα για τη λειτουργία του δικτύου.

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ κινητοποιήθηκαν άμεσα, δεδομένων των τεράστιων αναγκών που προέκυψαν μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Εκατοντάδες οχήματα βούλιαξαν στις λάσπες, περιουσίες καταστράφηκαν, όπως και οι δημόσιες υποδομές παροχής ρεύματος και ύδατος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ συνέδραμαν την Πυροσβεστική και τον Δήμο στις επιχειρήσεις απάντλησης των υδάτων και της λάσπης από σπίτια και επιχειρήσεις, καθόλο το διάστημα που απαιτήθηκε
Προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της περιοχής (εν μέσω υψηλής ζήτησης και καταναλώσεων που προέκυψαν λόγω των καταστροφών), μισθώθηκαν υδροφόρα οχήματα που μετέφεραν πόσιμο νερό από το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ της Ελευσίνας, στην κεντρική δεξαμενή νερού του δικτύου στην Νέα Ζωή Μάνδρας. Η συγκεκριμένη -ζωτική για τους κατοίκους- δεξαμενή, πληρώνεται πλέον από τις υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ μέχρι και σήμερα. 

Τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ συνέδραμαν ακολούθως την Πυροσβεστική και τον Δήμο στις επιχειρήσεις απάντλησης των υδάτων και της λάσπης από σπίτια και επιχειρήσεις, καθόλο το διάστημα που απαιτήθηκε. Παράλληλα, καθημερινά εργάζονταν δύο εξειδικευμένα συνεργεία αποκατάστασης βλαβών με εξοπλισμένα οχήματα και διαθέσιμα μικροϋλικά, τα οποία συντονίστηκαν υπό τις οδηγίες των τεχνικών του Δήμου, για τις περαιτέρω επισκευές του δικτύου ύδρευσης. 

Από την πρώτη στιγμή εξειδικευμένα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ αξιοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των βλαβών

Σε συνεννόηση πάντα με τον Δήμο, τις αμέσως επόμενες ημέρες παραδόθηκε ακόμη ένα φορτηγό με υλικά δικτύου, για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών, ενώ τη Δευτέρα 27/11/2017 ξεκίνησε το έργο μετατόπισης του καταθλιπτικού κεντρικού χαλύβδινου αγωγού Φ250 ύδρευσης, καθώς και ενός αγωγού διανομής Φ110 στο ρέμα Σούρες. Ο υφιστάμενος αγωγός Φ250 διέσχιζε εγκάρσια τον πυθμένα της κοίτης του ρέματος καθώς και το φρεάτιο εκκένωσης του δικτύου που βρίσκεται εντός της κοίτης.

Για να επιτευχθεί αυτό, έπρεπε να υπάρξει διάνοιξη του ρέματος, και η ΕΥΔΑΠ, αξιοποιώντας εξειδικευμένα συνεργεία εγκατάστασης χαλύβδινων αγωγών καθώς και οχήματα με εξοπλισμό και τα απαιτούμενα υλικά (σωλήνες, βάνες, ειδικά εξαρτήματα κλπ) συνέβαλε στη μετατόπιση του αγωγού σε νέα θέση που υποδείχθηκε από το Δήμο.

Απαιτήθηκε η διάνοιξη ρεμάτων και η μετατόπιση των αγωγών, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή υδροδότηση της πόλης

Στις 30 Νοεμβρίου το έργο ολοκληρώθηκε και η υδροδότηση πλέον στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας συνεχίζεται κανονικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης