Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης αυτό το καλοκαίρι έλαβαν το καλύτερο βιωματικό μάθημα για το μέλλον τους: αντιλήφθηκαν ότι οι ίδιοι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο και αγωνίστηκαν για την αναβάθμιση των σχολείων τους, σε μια πολυήμερη εκδήλωση-γιορτή στους δρόμους της πόλης! 

Εκατοντάδες μαθητές όλων των τάξεων, από 20 σχολεία, έβγαιναν κάθε απόγευμα στους δρόμους, τις πλατείες και τις παραλίες, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι αξίζουν -και αγωνίζονται για αυτό- καλύτερες σχολικές υποδομές, ζητώντας παράλληλα τη στήριξή τους! Πώς; Μα με την ψήφο τους, χάρη στην οποία το πρώτο σχολείο επελέγη από το πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Το Σχολείο που θέλεις», μέσω του οποίου η εταιρεία αναλαμβάνει την ολική ανακαίνιση του!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα τραγούδια και τα συνθήματά τους, η Θεσσαλονίκη απέκτησε εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ποιοτικότερες σχολικές συνθήκες, καταθέτοντας την ψήφο τους. Οι μαθητές, με δημιουργικούς τρόπους και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, απηύθυναν καλέσματα και τα δύο πρώτα σχολεία σε ψήφους τα… κατάφεραν!

Δείτε χαρακτηριστικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Το 14ο Γυμνάσιο, που ανακαινίσθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υποδέχθηκε με το πρώτο κουδούνι τους μαθητές του σαν καινούριο, ενώ το 87ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, που ήρθε δεύτερο στην κατάταξη, θα ανακαινισθεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που πραγματοποιείται από το 2012 και τη φετινή χρονιά ξεπεράστηκε κάθε ρεκόρ συμμετοχής, με τις συνολικές ψήφους για τα 20 σχολεία να είναι τριπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές! Γονείς και πολίτες χαρακτήρισαν συγκινητικές τις δράσεις των παιδιών, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για επέκταση τέτοιων δράσεων αλλά και… μάθημα ζωής, ό,τι όταν θέλεις κάτι πολύ, τότε είναι στο χέρι σου να το επιτύχεις!

Νικητής αναδείχθηκε -σε μια ψηφοφορία-θρίλερ – το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας 23.163 ψήφους ενώ τη δεύτερη θέση στην κατάταξη έλαβε το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με 22.302 ψήφους. Σε μια κίνηση αντάξια των κανόνων του «ευ αγωνίζεσθαι» και του κοινού σκοπού, τα δύο πρώτα με διαφορά σχολεία τελικά απηύθυναν κοινό αίτημα ώστε να ανακαινιστούν και τα δύο, και η Coca-Cola Τρία Έψιλον το δέχτηκε!

Έτσι, το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ανακαινίστηκε ήδη και εντός της σχολικής χρονιάς 2017-2018 θα ανακαινίσει και το 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σχολείων που έχουν ανακαινιστεί χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα 15.

Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας της εορταστικής πολυήμερης εκδήλωσης και προσπάθειας των μαθητών, που επέφερε το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 87ου δημοτικού: «Η συμμετοχή μας στον ετήσιο διαγωνισμό της 3Ε για το “Σχολείο που θέλεις”, εξελίχθηκε για τα παιδιά μας και για μας τους γονείς τους μία πραγματικά απολαυστική γιορτή στους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις παραλίες κι όχι μόνο! Κάπως έτσι κερδίσαμε την ανακαίνιση του σχολείου μας, του 87ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης! Κάπως έτσι το καλοκαίρι του 2017 θα μας θυμίζει ότι μία χούφτα ανθρώπων μπορεί ενωμένοι να καταφέρουν τα πάντα!».

Η ιστορία των σχολείων

Με ιστορία από το 1932, το 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ως Γυμνάσιο Θηλέων και το 1968 εγκαταστάθηκε στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα, όπου φιλοξενεί 612 μαθητές. Το σχολείο διαθέτει 22 αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια πληροφορικής, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, εργαστήριο φυσικής και γήπεδα. Έχει διακριθεί σε πανελλαδικούς και πανευρωπαϊκούς μαθητικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς, αλλά αντιμετώπιζε ωστόσο σημαντικές ανάγκες καθώς τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικές εργασίες συντήρησης. Ήδη ανακαινίστηκε με βάση τη γνωμοδότηση της αρμόδιας τεχνικής ομάδας και της σχολικής κοινότητας, καθιστώντας το πλέον ασφαλέστερο, πιο όμορφο και λειτουργικό!

Το 87ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1972 και φιλοξενεί περίπου 300 μαθητές. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν 12 τμήματα πρωινής διδασκαλίας, 4 τμήματα ολοήμερου προγράμματος καθώς και ένα τμήμα ένταξης. Στο ιστορικό του κατέχει σημαντικές διακρίσεις σε αθλητικούς αγώνες και μαθητικούς διαγωνισμούς. Ωστόσο οι κτιριακές δομές του απαιτούσαν αρκετές βελτιωτικές παρεμβάσεις τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, και η όψη τους αναμένεται να αλλάξει με την ανακαίνιση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Δείτε φωτογραφίες από τις εργασίες ανακαίνισης στο 14ο Γυμνάσιο:

«Το Σχολείο που θέλεις»
 
Το πρόγραμμα «Το Σχολείο που θέλεις» υλοποιείται εδώ και 6 χρόνια από την Coca-Cola Τρία Έψιλον σε συνεργασία με τους Δήμους, τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός του να ανταποκριθεί στις αυξημένες τοπικές ανάγκες για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών αναλαμβάνοντας τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 14 σχολικά κτίρια στη Θεσσαλονίκη, μέσα από μία συνολική επένδυση άνω των 1,3 εκ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της σχολικής καθημερινότητας για περισσότερους από 4.500 μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης