Ο Γιώργος Μητραλέξης, επιστήμονας με καταγωγή από αγροτική περιοχή, σχεδίασε και υλοποίησε το «SmartField», ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, διαχείρισης και άρδευσης αγροτικών καλλιεργειών μέσω διαδικτύου, με τη χρήση ενεργειακά αυτόνομου, ασύρματου δικτύου αισθητήρων. Το σύστημα αποτελεί μια οικονομική και εύχρηστη λύση για τον Έλληνα αγρότη, που επιθυμεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της «Γεωργίας Ακριβείας», προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγή του, ποσοτικά και ποιοτικά, με χαμηλό κόστος επένδυσης. Παράλληλα, ενισχύει την ορθολογικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων και ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Γεώργιος Μητραλέξης σχεδίασε και υλοποίησε το το «SmartField».

Πώς λειτουργεί; Ο αγρότης έχει τη δυνατότητα μέσω Η/Υ, tablet ή smartphone, να παρακολουθεί από μακρυά, σε πραγματικό χρόνο, τις συνθήκες που επικρατούν στο χωράφι του. Η παρακολούθηση του χωραφιού πραγματοποιείται με τη χρήση web εφαρμογής, η οποία παρουσιάζει, με απλό και εύχρηστο τρόπο, τις μετρήσεις των αισθητήρων, που έχουν εγκατασταθεί στην καλλιέργειά του.Επιπλέον, η εφαρμογή δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να βλέπει ιστορικά στοιχεία, να δημιουργεί γραφήματα και να ενημερώνεται για τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν τις προσεχείς ημέρες.

Σημαντική πληροφορία: ο 7ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει ήδη και μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή έως και τις 10/10/2016 και ώρα 15:00. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από παρακολούθηση, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα άρδευσης του χωραφιού, όποτε ο αγρότης το επιθυμεί, όπου και αν βρίσκεται, ενεργοποιώντας έναν ελεγκτή άρδευσης, που είναι εγκατεστημένος στο χωράφι του. Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι το αυτόνομο σύστημα λήψης αποφάσεων. Με αυτό το χαρακτηριστικό, το «SmartField» δημιουργεί με την πάροδο του χρόνου, κανόνες που βελτιστοποιούν την άρδευση, βασισμένο στα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει. Εκτός από την άρδευση, το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει και προβλήματα στην καλλιέργεια (παγετό, αυξημένη πιθανότητα ασθενειών), υποδεικνύοντας την ενδεδειγμένη λύση στον αγρότη.

Το πλεονέκτημα του «SmartField» βρίσκεται στο ότι δεν απαιτεί εγκατεστημένο λογισμικό τοπικά, σε κάποιον υπολογιστή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει οπουδήποτε και με οποιαδήποτε τερματική συσκευή (Η/Υ, tablet, smartphone), αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο και ένας webbrowser.

Η πρόταση βραβεύτηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, μιας δράσης του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας, ειδικά των νέων, και την καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας.

Η εφαρμογή «SmartField».

«Ο 6ος διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds, με βοήθησε να εξελίξω την ακαδημαϊκή ιδέα σε μια επιχείρηση. Με την καθοδήγηση των στελεχών του προγράμματος, μπόρεσα να μελετήσω το σύστημα από την οπτική γωνία της αγοράς και να μετατρέψω το «SmartField» σε μία οικονομικά βιώσιμη και καινοτόμα επιχείρηση», δηλώνει ο δημιουργός της εφαρμογής.

Παρακολουθήστε το video με την παρουσίαση του «SmartField» από τον δημιουργό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης