Υπάρχει μια τράπεζα, όπου το χρήμα δεν έχει καμία σημασία. Αντίθετα, ο χρόνος, μεγάλη….

Για ορισμένους, δε, για τους οποίους ο χρόνος κυλάει αργά και βασανιστικά, όπως για τους πρόσφυγες που έχουν “κολλήσει” στην Ελλάδα, περιμένοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, αυτή η τράπεζα μπορεί να δώσει “χρώμα” στην γκρίζα τους πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για την Τράπεζα Χρόνου -ένα αχρήματο δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων- που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τώρα ανοίγει τα “ταμεία” της και στους πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, εκδήλωση ενημέρωσης για τη λειτουργία και τα οφέλη της εναλλακτικής αυτής τράπεζας, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

“Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε σύμπραξη με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την PRAKSIS, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και στο πλαίσιο αυτού κάνουμε τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση για την Τράπεζα Χρόνου. Για να ενημερώσουμε, δηλαδή, κάποιες οικογένειες προσφύγων πώς μπορούν να συμμετέχουν κι αυτές σ’ αυτή τη διαδικασία ως ένα μέσο ένταξης στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κλειώ Σαββάκη, ψυχολόγος, συντονίστρια δομών καταπολέμησης της φτώχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθεια ένταξης των προσφύγων στην Τράπεζα Χρόνου είναι νέα, σημειώνει η κ. Σαββάκη και εξηγεί: “έχουμε αρκετά προγράμματα αυτή την περίοδο που υλοποιούμε για τον προσφυγικό πληθυσμό και το θεωρήσαμε μια καλή ιδέα, ένα μέσο ένταξης του πληθυσμού στην ελληνική πραγματικότητα, να γίνει και η δική τους πραγματικότητα λίγο πιο ευχάριστη, λίγο πιο δημιουργική κυρίως”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικογένειες που έδωσαν το “παρών” στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση συμμετέχουν ήδη σε προγράμματα που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ και, όπως επισήμανε η κ. Σαββάκη, πολλοί είναι αυτοί μεταξύ των προσφύγων που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες -π.χ. κάποιος που είναι ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του είτε σε κάποιο άλλο μέλος της Τράπεζας είτε στην ίδια την οργάνωση- και στη συνέχεια να επιβραβευτούν με ΤΕΜ (εναλλακτική μονάδα που χρησιμοποιείται σ’ αυτού του είδους τις αχρήματες συναλλαγές), τα οποία και θα μπορούν να διαθέσουν για μία υπηρεσία που χρειάζονται οι ίδιοι.

Στηριζόμενη στις αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας και καταργώντας την αξία του χρήματος, η Τράπεζα Χρόνου αποσκοπεί στην κάλυψη διαφορετικών αναγκών βασιζόμενη, όχι στο κέρδος, αλλά στην αξία χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων.

ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης