Βρίσκουμε μια καινούρια συνταγή, την ολοκληρώνουμε, κόβουμε να δοκιμάσουμε το κρέας όμως είναι σκληρό και μασιέται δύσκολα! 

Σας βρήκαμε τον τρόπο, το κρέας που θα μαγειρέψετε να είναι τρυφερό και όχι σαν… «σόλα»!  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Σφυρί κρέατος
Για τα σκληρά κομμάτια όπως η σπαλομπριζόλα, το σφυρί κρέατος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σπάσετε τις σκληρές μυϊκές ίνες και να μαλακώσετε το κρέας.
Εάν δεν έχετε, μπορείτε να χαράξετε ελαφρά με ένα μαχαίρι την επιφάνεια σταυρωτά ή να χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να κάνετε μικρές τρύπες.

2. Μαρινάρισμα
Για τα σκληρά μέρη όπως η λάπα είναι μαγειρεύονται εξαιρετικά στην ψησταριά όμως χρειάζονται μαρινάρισμα.   Χρησιμοποιώντας όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού, ξίδι ή βούτυρο, όχι μόνο θα προσθέσετε γεύση αλλά σπάνε οι σκληρές πρωτεΐνες, μαλακώνοντας το κρέας προτού μπει στη σχάρα.
Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε τη μαρινάδα για πάρα πολύ ώρα, 30 λεπτά έως δύο ώρες αρκούν.

3. Αλάτι
Είτε μαρινάτε είτε όχι, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι αλατίζετε το κρέας πριν από το μαγείρεμα. Το αλάτι αντλεί την υγρασία από το εσωτερικό του κρέατος, συγκεντρώνει τις γεύσεις και δημιουργεί φυσική άλμη. Το κρέας θα πάρει ένα βαθύτερο, κόκκινο χρώμα. Σε αντίθεση με τις μαρινάδες, μπορείτε να αλατίσετε το κρέας σας έως και 24 ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

4. Αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με το βόειο κρέας που τροφοδοτείται με χόρτο και άλλα άπαχα κομμάτια κρέατος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά λιπαρά σε αυτά τα κομμάτια, δεν πρέπει να ψηθούν πολύ. Αφήστε το κρέας 30 λεπτά να φτάσει θερμοκρασία δωματίου, θα το βοηθήσει να μαγειρευτεί πιο ομοιόμορφα.

5. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά και αργά
Τα πιο ακριβά κομμάτια κρέατος καίγονται στην υψηλή θερμοκρασία, όμως άλλα κομμάτια όπως η χοιρινή ωμοπλάτη ή η σπάλα, απαιτούν χαμηλή φωτιά και την αργή τεχνική μαγειρέματος.
Όταν σιγοβράζουμε σκληρά κομμάτια κρέατος, το κολλαγόνο διασπάται μέσα στα υγρά και σπάνε οι σκληρές μυϊκές ίνες.
Βεβαιωθείτε πως θα έχετε χρόνο αν επιλέξετε να μαγειρέψετε με αυτό τον τρόπο γιατί μπορεί να διαρκέσει τέσσερις ή και περισσότερες ώρες.

6. Ψήστε στη σωστή θερμοκρασία
Το υπερβολικό ψήσιμο μπορεί να στεγνώσει το κρέας, αλλά και αν δεν ψηθεί όσο πρέπει θα βγει σκληρό. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο στο κρέας και βγάλτε το όταν είναι έτοιμο.
Το μοσχαρίσιο φιλέτο θα πρέπει να ψηθεί στους 50 °C , ενώ τα σκληρότερα κομμάτια όπως το μοσχαρίσιο στήθος πρέπει να ψηθούν στους 90 °C .

7. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά προετοιμάζετε και μαγειρεύετε το κρέας σας, όταν το κόψετε μπορεί να είναι στεγνό και σκληρό αν δεν το αφήσετε να ξεκουραστεί.Ένας γενικός κανόνας είναι πέντε λεπτά για τις μπριζόλες ή δέκα λεπτά για τα ψητά. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να ανακατανεμηθούν μέσα στο κρέας αντί να χυθούν έξω στην επιφάνεια κοπής.

8. Κόβετε στην αντίθετη φορά από τις μυϊκές ίνες
Όλα τα τεμάχια κρέατος έχουν μακριές μυϊκές ίνες. Εάν κόβετε παράλληλα με τις μυϊκές ίνες, θα καταλήξετε να μασάτε περισσότερη ώρα για να τις σπάσετε. Αντ ‘αυτού, αν κόβετε σταυρωτά και αντίθετα από τις μυϊκές ίνες θα χωρίζονται πολύ πιο εύκολα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης