Θα επιτρέπεται πλέον το κυνήγι σε συγκεκριμένες περιοχές του υγροβιότοπου Αμβρακικού, οι οποίες διοικητικά ανήκουν στις Διευθύνσεις Δασών Πρεβέζης και Άρτας.

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης έπειτα από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, θα επιτρέπεται το κυνήγι σε οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου, αν και το ζήτημα της φύλαξης δεν έχει ακόμη ληθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, το κυνήγι στην περιοχή απαγορεύτηκε με σχετική απόφαση για τρία χρόνια, η οποία παρατάθηκε άλλες δύο φορές έως και σήμερα, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη θηροφύλαξη και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Κι αυτό διότι στο Πάρκο πολλές φορές στο παρελθόν είχαν καταγραφεί φαινόμενα λαθροθηρίας ενώ υπήρχαν καταγγελίες και για παραεμπόριο άγριων πτηνών σε ταβέρνες της περιοχής.

Με τη νέα απόφαση το ΥΠΕΚΑ «ανοίγει» τελικά το κυνήγι σε συγκεκριμένες ζώνες και παράλληλα ζητά από τις δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας να συνεργαστούν με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής και να μεριμνήσουν για την αύξηση των φυλάκων θήρας, την ενίσχυση του εξοπλισμού τους και τον συντονισμό των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, ΣΔΟΕ κτλ.) για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη.

«Γνώμονας της προσπάθειας και των ρυθμίσεων που κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης